UE ne verifica agricultura
Functionarea agentiilor de plati reprezinta principala prioritate pentru agricultura in urmatoarele luni, in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, a declarat, ieri, la Bucuresti, comisarul pentru Agricultura al Comisiei Europene, Mariann Fischer Boel. "Prioritatea este, dupa parerea mea, ca agentiile de plati (n.r. - Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit) sa devina functionale, astfel incat fondurile comunitare sa poata sa ajunga la fermieri", a afirmat Boel. Reprezentantul UE a mai declarat ca Romania are unele probleme in ceea ce priveste absorbtia integrala a fondurilor primite de la UE si ca trebuie sa faca eforturi in acest sens, in conditiile in care dupa aderare sumele primite vor fi mult mai mari. Comisarul european a precizat ca nu se afla in tara noastra "pentru a se pronunta daca Romania va fi membru al UE de la 1 ianuarie 2007, ci pentru a cunoaste si primi informatii din agricultura, astfel incat Romania sa se poata plasa intr-o mai buna pozitie in momentul in care Comisia se va pronunta". Mariann Fischer Boel se afla in Romania intr-o vizita de doua zile pentru a evalua stadiul angajmentelor asumate de autoritatile romane fata de UE. (L.M.)
S-a ieftinit filmatul
Primaria Capitalei propune consilierilor municipali, dupa doua luni si jumatate de la instituire, micsorarea taxei percepute pentru filmari in Centrul Istoric, dar si in alte zone ale urbei. Potrivit proiectului de hotarare aflat pe ordinea de zi a CGMB din sedinta de astazi, cuantumul taxei va fi de 2100 lei/zi/locatie pentru filme de lung sau scurtmetraj si videoclipuri, si de 2600 lei/zi/locatie pentru spoturile publicitare. In celelalte zone ale orasului, taxa va fi de 1400 lei/zi/locatie, respectiv 1800 lei/zi/locatie. Lungmetrajele cu cel putin 50% actori romani in distributie au statut special din punctul de vedere al costului perceput de administratia locala pentru filmari: 1500 lei/zi/locatie in Centrul Istoric si 1000 lei/zi/locatie in celelalte zone. Suprafata ocupata de o echipa de filmare pe domeniul public nu trebuie sa depaseasca 1000 mp. Filmele documentare si studentesti sunt exceptate de la plata taxei. Taxele pentru filmarea in locurile publice din Bucuresti au intrat in vigoare la inceputul anului, starnind nemultumirea producatorilor, care le considera prea mari - intre 72 lei/zi/mp si 32 lei/zi/mp - si apreciaza ca mult mai fireasca o taxa pe intreaga locatie. (M.S.)
Termen prelungit
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) a prelungit, pana in 27 martie, termenul pana la care angajatorii pot depune certificatele pentru concedii medicale pe primele doua luni ale anului, avand in vedere imposibilitatea preluarii, pana la data de 17 martie, a declaratiilor privind plata contributiilor de sanatate, a declaratiilor privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari si sociale, a declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor care au beneficiat de concedii si indemnizatii. Potrivit conducerii CASMB, in Capitala sunt aproximativ 90.000 de angajatori. Declaratiile pe suport de hartie si in format electronic pot fi transmise si prin posta, cu confirmare de primire, la sediile corespunzatoare fiecarui sector, insotite de o adresa care sa mentioneze numele si numarul de telefon al persoanei desemnate de catre angajator pentru a fi contactata de CASMB in cazul aparitiei unor disfunctionalitati in prelucrarea informatica a datelor. (C.P.)
Schimbare la ANCPI
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) are un nou director general si presedinte al Consiliului de administratie in persoana lui Mihai Busuioc. Fostul director general Cristian Ilie a fost eliberat din cele doua functii marti, 14 martie, prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Postul de director general adjunct, care fusese detinut pana in prezent de Mihai Busuioc, a ramas vacant. (C.P.)
Demolari pe ploaie
Vremea rea nu ii impiedica pe primarii de sector sa dispuna demolarea constructiilor ilegal amplasate pe domeniul public si ramase "in picioare" doar pentru ca proprietarii au refuzat sa le desfiinteze singuri, dupa primirea somatiilor. Primaria Sectorului 4 anunta ca programul pe aceasta saptamana se inscriu la demolare "obiective" amplasate pe urmatoarele strazi: o toneta din str. Lamotesti nr. 8, un chiosc metalic amplasat in str. Almasul Mare nr. 4, gardul de lemn amplasat pe spatiul verde in Sos. Giurgiului nr. 131, o rulota din str. Almasul Mare nr. 14, bl. 58 si o rulota-chiosc din Aleea Moldoveni nr. 6, bl. 59, o spalatorie auto amenajata fara autorizatie de construire pe teren domeniu privat al municipiului Bucuresti, in Bd. Gh. Sincai nr. 33, apartinand SC Euro Diplomatic Company SRL, precum si un chiosc de 45 mp si o terasa de 52 mp, situate in str. Nitu Vasile nr. 1 si apartinand SC Termired SRL. Primaria Sectorului 3 va actiona in 12 zone: str. Fizicienilor - Al. Tandarei, str. Th. Sperantia - str. Anestinelor, bd. Hristo Botev nr. 15-17, str. Eugen Carada nr. 5-7, Muzeul de Istorie Bucuresti - Pasaj Universitate, bd. 1 Decembrie 1918 nr. 43-45, str. Gura Ialomitei nr. 3, Al. Buhusi nr. 7, str. Gh. Doja nr. 1, in jurul liceului Al. I. Cuza, str. Fetesti nr. 4 si Al. Ianca. (M.S.)
"Verde Curat"
Elevii Scolii "George Bacovia" au participat la cea de-a IV-a etapa a programului de educatie ecologica "Verde Curat", desfasurat sub egida Primariei Sectorului 4 al Capitalei si REBU. Programul a debutat in octombrie 2005 si se va finaliza pe 30 iunie 2006, fiind organizat sub forma unor concursuri de eseuri, compuneri, desene in acuarele, realizarea de origami, masti si obiecte decorative din materiale reciclabile. Scopul programului este constientizarea adultilor, prin intermediul copiilor, privind ocrotirea mediului inconjurator, precum si deprinderea copiilor pentru colectarea selectiva a deseurilor de hartie si a PET-urilor. La cea de-a patra faza s-au inscris la concursul de origami - cu tema "Origami - figurine din hartie recuperata" - 350 de elevi din cele 17 clase I-IV din scoala. O comisie de evaluare a selectat pentru "confruntarea" finala 23 de lucrari, dintre care cinci au fost premiate, copiii primind carti, printre care nelipsita "Intrebari despre natura pentru copiii isteti", dulciuri, creioane colorate si alte rechizite. (M.S.)