Ziua Logo
  Nr. 3574 de miercuri, 15 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica si dezastre
Dan CIACHIR 
La sfarsitul primaverii trecute, dupa primul val de inundatii care lovise din plin Banatul, Cristian Tabara, care este si teolog, m-a poftit la o emisiune al carei subiect era legatura dintre calamitatile naturale si Pronie. Or, stiam de la Evanghelie, calamitatile naturale sunt strans legate de conduita oamenilor. Iar inmultirea cutremurelor (cf. Matei, 25), in vremurile de pe urma, constituie un semn si o prefata eschatologica. Inca din vremea Vechiului Testament, binecunoscutul episod al Sodomei si Gomorei este o consecinta a faradelegii si pacatelor strigatoare la Cer - pacate devenite licite in lumea "civilizata" de astazi - comise de catre desucheatii locuitori ai celor doua cetati biblice.
Marile calamitati, si ma voi referi la cele doua mari cutremure care au lovit Romania in 1940, respectiv 1977, pot fi examinate si la scara istorico-politica, intrucat la nivelul vietii unui popor, Pronia se rosteste, nu numai simbolic, prin evenimente semnificative.
Pentru romani, anul 1940 este un revers de medalie in raport cu 1919, valeat euforic in care tara lor se intregea, isi dubla intreaga suprafata si avea o intindere aproape identica cu cea a Italiei: 299.000 km patrati. Urmeaza binecunoscuta epoca interbelica romaneasca: cu viata intensa, inclusiv culturala si spirituala, cu investigatii, afaceri, averi acumulate in scurt timp, cu improprietarirea in masa a taranilor, dar si cu o viata politica baltata, sterila si nu o data crapuloasa (foarte asemanatoare cu cea din prezent), cu activitate comerciala si industriala, cu aparitia primilor magnati romani in frunte cu Malaxa si Max Auschnitt... O epoca in care toata lumea avea bani, cum caracteriza un personaj al lui Petru Dumitriu din "Cronica de familie" anii '30, referindu-se, negresit, nu la oamenii obisnuiti, de pe strada, care se bucurau, totusi, de o viata citadina bogata, variata, mai ieftina si mai senina decat aceea din alte capitale europene coplesite de austeritate economica, dictaturi sau un regim totalitar (Moscova)... Euforia aceasta ia sfarsit in 1940, intr-un context international defavorabil, dar si cu concursul clasei politice care risipise agoniseala generatiei precedente. Rand pe rand sunt cedate: sudul Dobrogei, Basarabia, Bucovina si tinutul Hertei, iar la finele lui august - Ardealul de Nord. Peste o saptamana, Regele carol II, care la inceputul verii primise tone de osanale de la nenumarati intelectuali, scriitori si ziaristi pentru un deceniu de domnie, abdica. Regimul sau autoritar instituit din 1938 este inlocuit cu o noua dictatura. Fostii consilieri regali sunt huiduiti. Pe acest fundal istorico-politic se produce catastrofalul cutremur din 10 noiembrie 1940. Cateva cladiri prabusite atunci, precum blocul Carlton din centrul Bucurestiului, erau building-uri interbelice, simboluri ale unei epoci.
Recuperarea Basarabiei si Bucovinei, in vara anului 1941, va constitui un moment de euforie trecatoare. In iarna urmatoare, langa Brasov, la Bod, se inregistreaza cea mai scazuta temperatura din analele Romaniei: -38,5 grade. Este iarna care schimba raportul de forte in razboiul dus de Germania, cu care eram constransi la alianta, in Rusia.
Seceta din 1946-'47 premerge izgonirii Regelui Mihai I si instaurarii regimului comunist in tara noastra. De atunci si pana la cutremurul din 4 martie 1977 nu vor mai exista in Romania decat doua calamitati naturale majore. In februarie 1954, la un an dupa moartea lui Stalin, spre sfarsitul unei ierni aparent obisnuite, cad ninsori viscolite si Bucurestiul este paralizat de zapada si de ger: tramvaiele isi reiau circulatia prin tuneluri de omat inalte de doi-trei metri.
Scriitorul Pericle Marinescu a lasat in jurnalul sau o ampla si fabuloasa descriere, fara egal, a Bucurestiului sub troiene din 1954. In 1970, la inceputul verii, un val de inundatii cuprinde Romania, indeosebi orasele din Transilvania, produce victime si daune mari, intrecute insa, sustin climatologii, de cele sapte suite de inundatii survenite anul trecut. Anul 1970 a fost si ultimul an al dezghetului comunist inceput de Gheorghiu-Dej in 1964 si sistat de Ceausescu prin mini-revolutia sa culturala din iulie 1971. Cat priveste cutremurul din martie 1977, care a fost anul miscarilor greviste de pe valea Jiului, al Miscarii Goma si al Sindicatului Oamenilor Liberi, el poate fi abordat si ca inceputul decadentei regimului comunist din Romania. De altfel, lectura "politica" a calamitatilor naturale are traditii adanci la romani. Intrebat de catre un sociolog interbelic care a fost cel mai rau guvern, un taran din Vrancea a raspuns fara ezitare: "Guvernul Averescu! Fiindca in timpul lui a batut grindina de trei ori."
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
nu nimici   de Cucul
oare?   de omulet
:)))) Influentza razelor de luna asupra papucilor de guma.   de G.B.
da   de George-Felix
suedia nu are dezastre, sa trecem la protestantism   de Citrus
De ce nu recunoastem ? Politicul romanesc nu-i in slujba cetateanului de multa vreme !   de Marius Adrian Porojnicu
politica si dezastre = religia si calamiati + crime   de Harbuzache
A r h i v a
  Sector 1 da cu tunu'    5 comentarii
  Un pol, doi poli    2 comentarii
  Cresterea pretului gazelor DA, majorarea pensiilor NU    9 comentarii
  Un nou antisemitism    35 comentarii
  Adrian Nastase despre demisia din PSD    11 comentarii
  Bartholomée l'unique    2006-03-08
  Raporturile noastre cu musulmanii    2006-03-01
  Libertate, ateism, blasfemie    2006-02-22
  Nu numai poporul se-mbata    2006-02-15
  Actualitatea ortodoxiei    2006-02-08
 Top afisari / comentarii 
 Crivat de la Integrare se baga in oala Justitiei (1266 afisari)
 Rechinii de la cablu (1200 afisari)
 Incurcatele cai ale crimei organizate (479 afisari)
 Mirese in pielea goala (417 afisari)
 Madalin mangleste de la stat (308 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25014 sec.