Ziua Logo
  Nr. 3571 de sambata, 11 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pila nemuritoare
-- La Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" exista o pila electrica, construita de Vasile Carpan, ce functioneaza fara intrerupere de 56 de ani * "Recunosc ca si mie imi este greu sa avansez ideea unui perpetuum mobile fara sa cad in ridicol, chiar daca obiectul exista", explica directorul muzeului, inginerul Nicolae Diaconescu * Inventia nu poate fi expusa pentru ca muzeul nu are bani sa achizitioneze sistemul de securitate cerut pentru exponatele speciale
De 56 de ani pilula indica 1 volt
O pila electrica, de productie romaneasca, furnizeaza energie de 56 de ani fara intrerupere. Inventatorul minunii a spus, cu o jumatate de secol in urma, ca ea va merge vesnic. Se pare ca avea dreptate.
Romania poseda un perpetuum mobile
In Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti exista un obiect de patrimoniu care sta intr-un seif metalic blindat, chiar in biroul directorului muzeului. Este vorba despre "Pila termoelectrica cu temperatura uniforma", cunoscuta sub numele de "Pila lui Carpan", realizata in 1950. Politia a interzis conducerii muzeului sa expuna acest obiect fara o masura de securitate exceptionala. Aparatul este de fapt un perpetuum mobile, adica un aparat care genereaza energie la nesfarsit fara interventie din exterior. Desi ar fi trebuit sa se opreasca de multe decenii, "Pila lui Carpan" se incapataneaza sa functioneze, asa cum a prevazut inventatorul ei. Oamenii de stiinta nu pot explica inca cum este posibil asa ceva.
Visul omenirii
Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care sa se miste la nesfarsit, fara sa primeasca impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizatiei actuale. In epoca moderna insa, acest vis a fost abandonat pe considerentul ca ar fi o utopie. Cei ce au continuat totusi sa caute solutia, au fost marginalizati, lumea oamenilor de stiinta considerandu-i nebuni. Perpetuum mobile nu poate exista. Cu toate acestea, un fizician roman s-a incapatanat sa-l construiasca. Si se pare ca a reusit.
Nicolae Vasilescu Carpan a inceput sa lucreze la teoria unei pile electrice care sa genereze energie la nesfarsit inca inainte de Primul Razboi Mondial. "Pila" a fost brevetata in 1922. Pentru oamenii de stiinta de astazi este de neinteles cum a fost posibil ca un om de o rigurozitate stiintifica asa cum a fost Carpan sa se apuce de "o nebunie". Lucrarea teoretica se refera la dimensiunile pe care trebuie sa le aiba aparatul si materialele din care trebuie construit. Vasilescu Carpan sustine in aceasta lucrare ca pila inventata de el va furniza energie electrica la nesfarsit.
Dupa ce teoria a fost gata, s-a apucat de lucru. Voia sa demonstreze printr-un prototip ca ceea ce calculase era corect. Prototipul a fost gata in 1950. Era vorba, in fapt, despre doua pile electrice legate in serie, care pun in miscare un minimotor galvanometric. Acesta, la randul sau, misca o paleta conectata la un intrerupator. La fiecare jumatate de rotire paleta deschidea circuitul, pentru ca la a doua jumatate de rotatie sa-l inchida. Timpul de rotatie a elicei era calculat in asa fel incat pilele sa aiba timp de reincarcare, respectiv pentru refacerea polaritatii in perioada cat circuitul este deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizeaza energie electrica. Astazi nu mai este nevoie de asa ceva, deoarece exista aparate de masura si control performante.
Iesit din comun este faptul ca o pila electrica (generator electric considerat stramosul bateriei -n.r.) nu poate trai mai mult de 5 ani, maximum 10 in cazul celor mai performante. Dupa care se poate arunca, deoarece unul din electrozi se corodeaza, iar inlocuirea lui inseamna, de fapt, o pila electrica noua. Generatorul electric al fizicianului roman s-a incapatanat insa sa functioneze si in ziua de astazi, dupa 56 de ani de la construire.
O pila de proportii ar putea alimenta o nava spatiala
In exclusivitate pentru ziarul ZIUA, directorul muzeului, Nicolae Diaconescu, a scos sistemul din seiful metalic si ne-a permis sa-l masuram cu un aparat digital. Bornele pilei indicau, in data de 27 februarie 2006, un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de stiinta.
Pentru a intra un pic in detaliu, trebuie spus ca, spre deosebire de ceea ce se invata la fizica in clasa a VIII-a, "Pila lui Carpan" are un electrod din aur, altul din platina, iar electrolitul, lichidul in care sunt imersati cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicata. Materialele din care este construita pila reprezinta doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpan, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit, respectand exact proportiile celui existent, aparat care sa dezvolte o energie mult mai mare. Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfarsit o nava spatiala care sa calatoreasca in Cosmos, dupa cum spune directorul muzeului. Pentru aplicarea inventiei trebuie facut insa un studiu preliminar de fezabilitate. Or, asa ceva nu este posibil, atata timp cat despre minunea lui Carpan nu stie decat un cerc restrans de oameni de specialitate. Au fost cateva comunicari stiintifice la Paris, Bucuresti si la Bologna, in care s-a prezentat pe larg inventia. In deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Brasov si Politehnica din Bucuresti. Dar despre posibilitatea concreta a aplicarii inventiei inca nu s-a pus problema.
Francezii au vrut sa puna mana pe prototip
"Francezii s-au aratat foarte interesati de acest obiect de patrimoniu, prin anii '70, si au incercat sa intre in posesia lui. Muzeul nostru a reusit insa sa-l pastreze. Cu trecerea timpului a devenit din ce in ce mai clar ca pila electrica nu se opreste, iar in jurul ei s-a nascut legenda unui perpetuum mobile. Recunosc ca si mie imi este greu sa avansez ideea unui perpetuum mobile fara sa cad in ridicul, chiar daca obiectul exista. Oamenii de stiinta romani se straduiesc, fara succes, sa explice ce anume sta la baza acestui fenomen. Unii spun ca este vorba despre transformarea energiei termice in lucru mecanic, dar eu nu subscriu acestei ipoteze. Cred ca este vorba despre altceva. Oricum, vedem ca functioneaza, stim cum este construita, dar nu stie nimeni de ce functioneaza. De aceea exponatul, de o valoare exceptionala, are un regim special. Politia ne-a cerut insistent sa il scoatem din circuitul muzeal. Aparatul nu poate fi expus decat intr-o vitrina din sticla cu sistem special de securitate. Aceasta in conditiile in care fiecare usa a muzeului are deja sistem de alarma, iar cladirea este pazita permanent. Deocamdata, Pila lui Carpan sta incuiata intr-un seif blidat, in biroul meu, din cauza ca nu avem bani pentru achizitionarea unei vitrine, asa cum ne-a cerut politia. Teoretic, conform datelor furnizate de Nicolae Vasilescu Carpan, pila termoelectrica cu temperatura uniforma functioneaza impotriva principiului al II-lea al termodinamicii privind transformarea energiei termice in lucru mecanic, adica este un perpetuum mobile de speta a II-a.
Daca este asa, atunci fizica pe care o stim ar trebui reevaluata, ceea ce ar fi intr-adevar uluitor in lumea stiintifica, cu urmari greu de imaginat. Trebuie doar sa ia cineva initiativa", a spus directorul muzeului, inginer Nicolae Diaconescu.
I. GOLEA 
 Afisari: 9936  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
S-a realizat un experiment care contrazice principiul al II-lea al termodinamicii   de M_D_L
pila perpetuum mobile   de fericire
Totul e posibil   de Cucul
Frati romani,   de alwis46
Ingineri cacat.....   de Alex2003
Pai trebuie tinuta bine inchisa si ascunsa, ca ar da faliment astia cu petrolul.   de romanul
Numele corect si complet este: Nicolae VASILESCU KARPEN. Dati cautare despre pila karpen pe google si o sa vedeti multe.   de romanul
Temperatura mediului ambiant ?   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Lucrat in PSD    32 comentarii
  Basescu chemat la Odorhei pe 15 martie    26 comentarii
  Europa respinge autonomia teritoriala pe criterii etnice    12 comentarii
  Este Justitia abuzata politic?    8 comentarii
  Condamnarea comunismului la mana presedintelui    11 comentarii
  Arhiva SIPA, mijloc de santaj    1 comentariu
  Flutur porneste "demanelizarea" satului romanesc    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pila nemuritoare (9936 afisari)
 Procesul "Canalului Mortii" (3835 afisari)
 Farmacistii pot elibera medicamente si fara reteta (1702 afisari)
 Judecatoarea "Voodoo" (1030 afisari)
 Arhiva SIPA, mijloc de santaj (609 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02122 sec.