Ziua Logo
  Nr. 3571 de sambata, 11 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Corespondenta din Coreea de la Victor RONCEA
Razboiul rachetelor lungi din peninsula coreeana
-- Comunistii de la Phenian au plasat 500 de rachete cu raza lunga de actiune pe adresa Seul
"Coreea de Nord constituie o amenintare directa si continua la adresa Coreei de Sud", ne-a declarat ieri Kang Choi, analist de marca din cadrul Institutului de Politica Externa si Securitate Nationala de la Seul si profesor in Departamentul de Studii Americane. Insa lansarea de catre Phenian, miercuri, a unor rachete sovietice modificate nu reprezinta un pericol care sa ridice gradul de aparare a Seulului, aflat in prezent la nivelul trei din patru, ne-au mai spus surse din cadrul Institutului. Chiar unii responsabili si strategi militari sud-coreeni au ridicat din sprancene dupa ce au observat ca rachetele KN-02 - versiunea imbunatatita a produselor explozive moscovite SS-21 - au luat-o aiurea, spre teritoriul Chinei, fiind detonate dupa cinci kilometri de zbor razant. Cel mai probabil, traiectoria rachetelor cu raza de actiune de 120 de kilometri a fost rezultatul unui accident, au apreciat sursele militare citate. Insa momentul ales nu a fost intamplator: in aceeasi zi si aceeasi zona, extinsa, americanii au testat impreuna cu japonezii noul model al rachetei de interceptie SM-3.
Proiectul comun al puterilor de pe malurile opuse ale Pacificului (aici hartile plaseaza regiunea Asia-Pacific in centrul lumii) este rezultatul final al unor cercetari incepute inca din 1999, dupa ce Coreea comunista a socat lumea capitalista si, mai ales, Japonia, lansand pe cerul nipon o racheta care, dupa ce a survolat insula, s-a retras cu scandal in apele oceanului. Astazi, produsul letal nord-coreean ar putea purta, intr-o zi nu foarte indepartata, un focos nuclear pana pe teritorii americane aflate in raza de actiune de circa 4000 de kilometri a rachetelor Taepodong 1 si Taepodong 2, ne spun expertii Institutului.
Pe langa arma nucleara, 7,7 milioane de nord-coreeni sunt gata de lupta
Pe langa acestea, din informatiile serviciilor specializate sud-coreene, impartasite trimisului ZIUA, rezulta ca circa 500 din cele 4600 de rachete cu raza lunga de actiune ale Coreei de Nord sunt pozitionate in acest moment in directia capitalei Coreei de Sud. Instabilitatea regimului de la Phenian ar putea declansa o catastrofa, in fata careia Seulul nu este pregatit sa raspunda cu aceeasi masura. Aceasta este ingrijorarea majora a Coreei de Sud si a aliatilor sai americani, prezenti masiv in peninsula din timpul razboiului fratricid de la inceputul anilor '50.
Daca pe langa trupele SUA Sudul se bazeaza pe o armata proprie de 550.000 de militari, Nordul se poate lauda cu pozitia trei in topul celor mai mari armate ale lumii: 1.117.000 de oameni (in crestere fata de anul trecut), cu o capacitate de mobilizare nationala rapida a 7,7 milioane de militari. In prezent, 70% din efectivul armat comunist se afla plasat la granita cu capitalismul, in proximitatea Zonei Demilitarizate care desparte cele doua Corei. Oficialitatile sud-coreene intalnite spera insa ca, lucrand cu foarte multa rabdare, reunificarea Coreei va fi realizata totusi pe cale pasnica. Mai multi tineri jurnalisti si diplomati din spatiul balcanic si al istmului ponto-baltic ne aflam in peninsula coreeana in cadrul unui program al Fundatiei Korea consacrat viitorilor lideri ai Europei de Sud Est. Maine ne vom deplasa in Zona Demilitarizata pentru a studia ultimele zvacniri ale razboiul rece de tip clasic.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ce de-a rachete au astia!!!   de Mache
Cine se baga ?   de Aladin
A r h i v a
  Lukasenko - ultimul tiran european    
  Serbia refuza independenta provinciei Kosovo    24 comentarii
  Berlusconi, cercetat pentru coruptie    1 comentariu
  Duma pune tunurile pe Chisinau si Kiev    3 comentarii
  Javier Solana avertizeaza dur Iranul    22 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pila nemuritoare (9936 afisari)
 Procesul "Canalului Mortii" (3835 afisari)
 Farmacistii pot elibera medicamente si fara reteta (1702 afisari)
 Judecatoarea "Voodoo" (1030 afisari)
 Arhiva SIPA, mijloc de santaj (609 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00850 sec.