Ziua Logo
  Nr. 3571 de sambata, 11 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Lukasenko - ultimul tiran european
Opozitia din Belarus a reafirmat ca nu are sanse sa-l infranga in alegerile de saptamana viitoare pe actualul presedinte Aleksandr Lukasenko, caracterizat de liderii europeni drept "ultimul dictator" din Europa, informeaza Reuters.
Principalul contracandidat al lui Lukasenko, Aleksandr Milinkevici, in varsta de 58 de ani, este increzator insa ca intr-o buna zi democratia poate castiga fara nici o revolutie in fosta republica sovietica. "Cred ca deja am castigat, deoarece Belarusul este in prezent o tara cu totul diferita. Poti simti asta in timpul intalnirilor pe care le organizam", a spus Milinkevici.
Desemnat candidatul opozitiei liberale si nationaliste, acesta se asteapta ca in urma alegerilor Lukasenko sa obtina circa 80 la suta din voturi. In opinia sa, un procent mai mic ar insemna pentru Lukasenko, dupa 12 ani la putere, un semn de slabiciune.
Condamnari politice
Doi dintre consilierii lui Milinkevici au fost condamnati, saptamana aceasta, pentru organizarea unor manifestatii neautorizate. Numele candidatului opozitiei este foarte rar pomenit la televiziunea de stat, iar formatiunile pe care le reprezinta sunt acuzate ca doresc destabilizarea regimului politic cu sprijinul Occidentului. "Autoritatile sunt nesigure. Si asta pentru ca exista o uriasa sciziune a regimului - intre politie si KGB", a explicat Milinkevici. Tarile occidentale acuza regimul Lukasenko de reprimarea opozitiei, cenzurarea presei independente si fraudarea alegerilor.
Statele Unite si Uniunea Europeana, care au interzis accesul pe teritoriile lor membrilor regimului de la Minsk, au amenintat ca vor trece la noi sanctiuni in cazul in care observatorii internationali vor depista nereguli in procesul electoral. Milinkevici a facut un apel la simpatizantii sai sa iasa pe strazi in noaptea de dupa alegeri pentru a denunta eventualele fraude.
Pe urmele lui Ceausescu
In contextul apropiatelor alegeri electorale, programate pe 19 martie, evolutiile din Belarus se indeparteaza de o eventuala perspectiva portocalie, liderul de la Minsk fiind amenintat, insa, de soarta fostului dictator roman, Nicolae Ceausescu, transmite "Rusia la zi". "Nu va mai fi o alta revolutie portocalie nici in Belarus, nici in alta tara decat Ucraina. Dar Lukasenko comite greseli si el insusi poate provoca un <<maidan>>. Ceea ce e si mai rau - va reusi sa fie ca in Romania. Iar Lukasenko va impartasi soarta lui Ceausescu. Belarus poate scapa singura de el", a declarat, in acest sens, liderul Uniunii Democratice din Rusia, Valeria Novodvorskaia, considerand ca presedintele belarus "il copiaza" pe fostul dictator roman. Afirmatiile intervin in contextul in care Aleksandr Kozulin, unul din contracandidatii lui Lukasenko in cadrul scrutinului din 19 martie, a fost agresat si retinut, saptamana aceasta, in momentul in care incerca sa se inscrie pentru a participa la o intrunire la care urma sa ia cuvantul si seful de stat belarus. "Daca se va stabili ca a incalcat legile belaruse, am putea anula calitatea de candidat a lui Kozulin", a declarat secretarul Biroului Electoral Central, Nikolai Lozovik, citat de "Rusia la zi". Mai mult, numarul protagonistilor din cursa prezidentiala ar putea fi redus la doar doi, un alt candidat - reprezentantul fortelor de Opozitie din Belarus, Aleksandr Milinkevici - fiind pe cale de a impartasi soarta lui Kozulin pentru simplul motiv ca ar fi organizat un miting electoral langa Palatul Republicii, locatie de altfel interzisa, dupa cum noteaza "Rusia la zi". Astfel, Lukasenko ar putea intra in runda prezidentialelor avand un singur oponent, in persoana liderului Partidului Liberal-Democratic, Serghei Gaidukevici, sugereaza "Rusia la zi".
George DAMIAN 
A r h i v a
  Serbia refuza independenta provinciei Kosovo    24 comentarii
  Razboiul rachetelor lungi din peninsula coreeana    2 comentarii
  Berlusconi, cercetat pentru coruptie    1 comentariu
  Duma pune tunurile pe Chisinau si Kiev    3 comentarii
  Javier Solana avertizeaza dur Iranul    22 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pila nemuritoare (9936 afisari)
 Procesul "Canalului Mortii" (3835 afisari)
 Farmacistii pot elibera medicamente si fara reteta (1702 afisari)
 Judecatoarea "Voodoo" (1030 afisari)
 Arhiva SIPA, mijloc de santaj (609 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01921 sec.