Ziua Logo
  Nr. 3568 de miercuri, 8 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Forum despre Romania la Viena
De duminica, 5 martie, si pana ieri, in plina presedintie austriaca a Uniunii Europene, s-a desfasurat la Viena o conferinta speciala consacrata integrarii Romaniei. Organizata de Forumul European Alpbach, sub titlul "Romania-Austria-Europa", conferinta a reunit reprezentanti ai celor doua guverne si oficiali europeni, oameni de afaceri si din mediile financiare, membri ai unor organizatii austriece si europene, ziaristi, starnind un interes iesit din comun.
Deschiderea a avut loc duminica seara, la sediul Wiener Stadtische, una dintre marile companii de asigurari austriece. Amfitrion a fost Erhard Busek, presedintele Forumului Alpbach, figura foarte respectata a politicii austriece si europene, fost vice-cancelar si coordonator al Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est.
Ieri, conferinta propriu-zisa s-a desfasurat la sediul Camerei de Comert a Austriei. Primele doua sectiuni au fost consacrate eforturilor Romaniei de indeplinire a conditiilor negociate cu Comisia Europeana cu privire la reforma administratiei, reducerea criminalitatii, securitatea viitoarei frontiere de Est a Uniunii, justitie, lupta impotriva coruptiei. Printre participanti s-au aflat titularii portofoliilor Internelor si Justitiei din cele doua tari: Vasile Blaga si Monica Macovei din Romania, Liese Prokop si Karin Gastinger din Austria. Alte secvente ale conferintei s-au ocupat de zona Marii Negre, de situatia minoritatilor si de cea a culturii din Romania (toate acestea - luni), de oportunitatile de afaceri de la noi si de potentialul economic si politic al Dunarii (ieri).
La toate capitolele (politic, economic, financiar, turistic, cultural), Austria - deci presedintia Uniunii Europene - pare sa se fi convins de progresele recente si de potentialul important al Romaniei. Despre tara noastra s-a vorbit la Viena in termeni extrem de pozitivi, de neimaginat cu doar un an in urma - sau chiar acum cateva luni. Ceea ce inseamna ca, inaintea raportului pe care-l va da publicitatii Comisia Europeana in luna mai, decizia admiterii la 1 ianuarie 2007 pare mai probabila ca oricand.
Ovidiu S. POPESCU, Viena 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ue   de maitreyi
De nu sunteti pentru intrarea Romaniei   de FB
A r h i v a
  Budapesta respinge modificarea Acordului Gojdu din 2005    8 comentarii
  30.000 de romani impotriva Fundatiei Gojdu ungaro-romane    1 comentariu
  SUA pot ataca de capul lor    15 comentarii
  Igor Smirnov vrea anularea negocierilor privind Transnistria    1 comentariu
  Stiri pe scurt    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Si procurorii se revolta (491 afisari)
 Scandal intre catolici si ortodocsi (164 afisari)
 Nou esec pentru procurorul Ioan Moldovan (158 afisari)
 Reginele soldat (151 afisari)
 Stiri pe scurt (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00743 sec.