Ziua Logo
  Nr. 3568 de miercuri, 8 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
SUA pot ataca de capul lor
Comisiile parlamentare reunite de aparare si politica externa au discutat, ieri, cu reprezentanti din MAE si MApN, in vederea ratificarii Acordului semnat in decembrie 2005 de catre ministrii de Externe din Romania si SUA. Concluzia dezbaterilor a fost aceea ca Statele Unite pot lansa un atac de pe teritoriul Romaniei fara sa informeze sau sa obtina acceptul autoritatilor romane, lucru care reiese din Acordul de amplasare a facilitatilor militare americane in Romania, informeaza Mediafax. Senatorul Mircea Geoana, presedintele Comisiei de politica externa, si Norica Nicolai, vicepresedintele Comisiei de aparare, au cerut lamuriri in legatura cu posibilitatea lansarii unui atac american din Romania sau a includerii bazelor americane din tara noastra intr-un program militar global, cum ar fi scutul antiracheta. Conform lui Teodor Baconschi, secretar de stat pentru afaceri globale in MAE, Acordul-cadru "nu include clauze de extrateritorialitate".
Intrebat daca exista o obligatie a partii americane de a avea acceptul formal al Romaniei, Baconschi a spus ca nu exista o astfel de obligatie formala, motiv pentru care Norica Nicolai a decis sa propuna negocierea unei declaratii ferme prin care SUA sa se angajeze sa respecte dreptul suveran al statului roman in acest domeniu. In finalul sedintei comisiilor reunite, senatorul Ioan Talpes a atras atentia ca, in practica, Statele Unite nu recurg la actiuni militare de pe teritoriul unui stat impotriva unor terti fara informarea autoritatilor acelui stat, cu atat mai mult cu cat, in cazul Romaniei, acesta nu este singurul acord care regleaza relatia cu Washington-ul, ci face parte dintr-un sistem de reglementari mai larg, ce decurge si din calitatea Romaniei de membru.
Milioane de dolari pentru bazele din Romania si Bulgaria
Fiecare dintre bazele militare americane din Bulgaria ar putea "inghiti" investitii de cateva zeci de milioane de dolari numai intr-o prima etapa, in care obiectivele vor trebui aduse la standardele Pentagonului. Aceasta concluzie se impune avand in vedere datele licitatiei publice lansate deja in America pentru selectia proiectantului si executantului infrastructurii de la baza militara de la Babadag, din Romania. Informatia a fost publicata, luni de cotidianul bulgar Dnevnik si preluata de Rador. Conform susei citate, pana acum, se cunoaste ca americanii vor utiliza in comun cu Armata bulgara doua obiective: poligonul de la Novo Selo si baza militara aeriana de la Bezmer, insa, saptamana trecuta, a persistat un zvon potrivit caruia acestora li s-ar putea adauga si aeroportul din apropiere de Graf Ignatievo. Daca se adauga si instalatiile portului din Burgas pentru deservirea militarilor si tehnicii, investitiile SUA pana la sfarsitul anului 2008 ar putea depasi jumatate de miliard de dolari numai in constructii si reparatii in cadrul bazelor si infrastructurii aferente.
Potrivit unor surse, in Romania va fi stabilit comandamentul pentru ambele tari, Bulgaria urmand sa fie "compensata" prin construirea unor instalatii, capabile sa primeasca si sa deserveasca mai multi militari. (D.E.)
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Arabia saudita cu doua fetze...   de Oriana
daca ar ataca de capu altora...ndc   de tete
Coga, ai grije cum treci strada (NUMAI PE VERDE - culoarea Profetului)!   de Mos Grigore
Cu siguranta !   de traktorist
PNL-istii ATHANASIU si UNGUREANU au negociat cu iresponsabilitate !   de Radu Ioan
QUOD LICET JOVIS NON LICET BOVIS   de ug
la topic   de lucid
off topic B D si Seherezada de ieri - Sebastian si Mircea Eliade   de lucid
In cateva zile vor incepe   de ionion
Halal, le dadura autoritatilii rumine mina libera sa-si faca da cap cind si cum poftasc, americanilor!   de serios-glumetul
SUA si finantarea   de patriot
Bineinteles ca pot - doar reiese din textul prezentat si impus partii romane pt semnare -   de ionion
"SUA pot ataca de capul lor"...Hahahahaha!!! Cam tardiva constatarea...   de canaris
GO!   de Paula A
Nu cred ca pot ataca fara permisiunea Romaniei   de griar
A r h i v a
  Budapesta respinge modificarea Acordului Gojdu din 2005    8 comentarii
  30.000 de romani impotriva Fundatiei Gojdu ungaro-romane    1 comentariu
  Forum despre Romania la Viena    2 comentarii
  Igor Smirnov vrea anularea negocierilor privind Transnistria    1 comentariu
  Stiri pe scurt    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Si procurorii se revolta (491 afisari)
 Scandal intre catolici si ortodocsi (164 afisari)
 Nou esec pentru procurorul Ioan Moldovan (158 afisari)
 Reginele soldat (151 afisari)
 Stiri pe scurt (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01024 sec.