Ziua Logo
  Nr. 3568 de miercuri, 8 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
"De 2 x femeie" la Ateneu
Liana Podlowsky si Valentina Popovciuc sunt cele doua soliste care vor sustine in aceasta seara (8 martie), de la orele 19.00, pe scena Ateneului Roman, un recital de arii si lieduri. Programul va contine arii din opere si lieduri de Francesco Cilea, Gabriel Faur´┐Ż, Giaccomo Puccini, Erik Satie, Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov, Richard Wagner, Johann Strauss si Gherase Dendrino. Soprana Liana Podlowsky, solista a Teatrului de Opera si Opereta "Nae Leonard" din Galati, este triplu licentiata - in pian, litere si canto - si are o bogata activitate profesionala ca pianista de muzica de camera (in duo cu sotul ei, violonistul Daniel Podlovschi) si cantareata. Ca soprana, a debutat solistic in 1997, pregatirea vocala datorand-o in principal Artei Florescu si Eugeniei Moldoveanu precum si profesorilor ei Dan Iordachescu si Pompeiu Harasteanu. In paralel cu activitatea concertistica, Liana Podlowsky este si lector la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. (L.I.)
"Sectoare" la Teatrul Luni
Nominalizat pentru "debut" la Premiile UNITER din acest an, spectacolul lui Emanuel Parvu, "Sectorul S" va avea trei reprezentatii extraordinare in zilele care urmeaza. Azi (8 martie) si maine, in cadrul parteneriatului Teatrul Luni-Teatrul National, la TNB, Sala 99!, de la orele 19.00, iar vineri (10 martie), la orele 16.00 la sediul Teatrului Luni, adica in Clubul Green Hours din Bucuresti. "Sectorul S" de Emanuel Parvu, inseamna Emanuel Parvu, Constantin Dita, Gabriel Calinescu, Dana Rogoz - ca distributie, si Emanuel Parvu - regia. (L.D.)
Cateva "Merite culturale"
La propunerea ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, presedintele Traian Basescu le-a conferit unor artisti Ordinul "Meritul Cultural" in grad de cavaler. Printre cei care au facut subiectul Decretului nr. 1094/2004 (privind conferirea unor decoratii) se numara: solistii Angela Similea, Mirabela Dauer, Dida Dragan, Elena Carstea, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Cornel Constantiniu, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, poetul Adrian Rosentzveig si plasticianul Vasile Socoliuc. Ministrul Iorgulescu le-a inmanat ieri decoratiile, la sediul Ministerului Culturii si Cultelor. (L.D.)
Alamuri la liber
ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti - si Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" le ofera femeilor, astazi (8 martie) de la orele 19.00, in Sala ArCuB, o reprezentatie gratuita a concertului extraordinar al formatiei Brass Quintet Bucuresti. Mezzosoprana Claudia Maru-Hanghiuc si cei cinci instrumentisti - Cristian Hanghiuc, Mircea Lazarica, Marius Barbu, Liviu Filip, Marius Costache - ce alcatuiesc quintetul de alamuri Brass Quintet abordeaza un repertoriu variat ce cuprinde piese care strabat creatia muzicala de-a lungul timpului, de la piesele preclasice, la cele moderne si contemporane, de la opera si opereta, la lieduri, muzical si jazz. Spectacolul de azi este structurat in trei parti, intre care sunt inserate interludii de dans contemporan (Companiei Contemp, condusa de Adina Cezar), momente de pantomima (interpreti Andreea Paduraru si Mihai Baranga) si se incheie cu participarea lui Florin Chilian si a lui Marius Batu. Cu aceasta ocazie, Brass Quintet Bucuresti aniverseaza opt ani de activitate, fiindca a luat fiinta in martie 1998. (L.D.)
Proiecte pentru "Zilele Eliade"
Pentru organizarea "Zilelor Mircea Eliade" in comunitatile romanesti de pretutindeni, Institutul Cultural Roman (ICR), prin Directia Romani din Afara Tarii (DRAT), lanseaza un concurs de proiecte. Acestea pot fi trimise de catre asociatii din vecinatatea Romaniei, Balcani si emigratie (pe adresa Aleea Alexandru nr. 38, Sector 1, cod postal 011824, Bucuresti si/sau transmise prin e-mail, la adresa adriana.gae@icr.ro), incepand cu 15 martie, termenul limita fiind 1 mai. Rezultatele selectiei vor fi anuntate la sfarsitul lunii mai. Bugetul alocat de ICR acestui proiect este de 10.000 euro, respectiv 2000 euro pentru fiecare dintre cele cinci proiecte desemnate castigatoare. Formularul pentru cererea de finantare se gaseste pe site-ul ICR (www.icr.ro). (L.I.)
Caraman, premiat de Unitext
Juriul Concursului "Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2005", organizat de Uniunea Teatrala din Romania (Uniter), format din Nona Ciobanu, regizoare, Vlad Massaci, regizor, si Marian Popescu, critic teatral, a anuntat lista nominalizatilor concursului. Ei sunt Constantin Turturica ("Batranii diversionisti), Stefan Caraman ("Colonia ingerilor"), Calin Craciun Blaga ("In gura lupului") si Nicole Dutu ("Nodul"). Textul castigator a fost desemnat "Colonia ingerilor" de Stefan Caraman. Concursul, premiul si editarea piesei castigatoare sunt realizate sub egida si cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. Piesa castigatoare va fi editata de Editura Unitext si va fi lansata la Gala Premiilor Uniter din 3 aprilie, cand premiul va fi inmanat castigatorului. (I.P.)
 Afisari: 121  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Pe urmele lui Sadoveanu    2 comentarii
  Ma simt reconfortat cand ii citesc pe cei tineri    
  Revista presei culturale    
 Top afisari / comentarii 
 Si procurorii se revolta (491 afisari)
 Scandal intre catolici si ortodocsi (164 afisari)
 Nou esec pentru procurorul Ioan Moldovan (158 afisari)
 Reginele soldat (151 afisari)
 Stiri pe scurt (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01062 sec.