Ziua Logo
  Nr. 3561 de marti, 28 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bucurestenii obligati sa trieze gunoiul
-- Colectarea selectiva a deseurilor devine obligatorie in Capitala, de la 31 iunie * Pubelele speciale vor fi puse la dispozitie de firmele de salubritate * Primaria Capitalei va contabiliza gunoiul colectat din oras
Autoritatile bucurestene sunt in ultima faza de pregatire a populatiei pentru marea operatiune de colectare selectiva a ambalajelor reciclabile si refolosibile, ce va deveni obligatorie de la 31 iunie, potrivit HCGMB nr. 148/2005. Municipalitatea si primariile de sector au avut doua etape de parcurs pana acum, astfel incat obiectivele actului normativ adoptat in vara anului trecut - valorificarea a 50% din greutatea deseurilor de ambalaje si reciclarea a 25 % din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseuri - sa fie realizate. Etapa 1 s-a "consumat" la sfarsitul lunii octombrie 2005, si cuprindea alocarea fondurilor necesare campaniei de informare si educare a populatiei - prin pliante si intalniri cu reprezentantii asociatiilor de proprietari. In etapa a 2-a, autoritatile locale si operatorii de salubritate autorizati au inceput implementarea graduala a colectarii selective a deseurilor de ambalaje, iar in prezent se desfasoara ultima etapa, de "acoperire" a orasului.
Inceputul verii ar trebui sa ii gaseasca pe locuitorii Capitalei instruiti sa depuna deseurile reciclabile in recipienti speciali destinati activitatii de colectare selectiva (saci, europubele, eurocontainere), care vor fi amplasati in locuri usor accesibile si vor avea inscriptionat tipul de material refolosibil ce urmeaza a fi colectat. Prestatorii autorizati de servicii de salubritate vor prelua ambalajele de la persoanele fizice, asociatiile de locatari si institutiile publice din municipiul Bucuresti, avand obligatia sa raporteze lunar Primariei Capitalei - la Directiei Utilitati Publice - cantitatile de ambalaje (pe tipuri de ambalaje) produse, colectate, reciclate si valorificate, in vederea realizarii unei banci de date. Nerespectarea prevederilor HCGMB nr. 148/2005 se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000.000 - 10.000.000 lei vechi (500 -1000 RON) - in cazul persoanelor fizice - si intre 30.000.000 - 50.000.000 lei vechi (3000-5000 RON) in cazul persoanelor juridice.
Finantare UE
Primaria Sectorului 6 a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, primele rezultate ale campaniei de colectare selectiva a deseurilor lansata anul trecut de Asociatia Expertilor de Mediu in parteneriat cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si cu Fundatia Actiunea Civica - Centrul de Resurse pentru Asociatii de Proprietari. Executantul operatiunii - firma de salubrizare Urban SA - a reusit sa stranga 540 kg de carton, 200 kg de material plastic si 127 kg de sticla, dintr-o zona pilot aflata apropierea statiei de metrou Politehnica. Proiectul "Ajuta natura, natura te va ajuta" face parte din programul PHARE 2003 - Consolidarea Societatii Civile in Romania, se deruleaza pe o perioada de 12 luni si beneficiaza de o finantare de 83.000 de euro, sustinerea din partea Uniunii Europene fiind de 72.000 de euro. "Cetatenii trebuie sa devina principalii actori ai acestei operatiuni Ei sunt in mare parte responsabili de reusita proiectului", a declarat primarul Cristian Poteras. Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a transmis un mesaj de sustinere subliniind necesitatea constituirii unui sistem de colectare selectiva a deseurilor pentru valorificarea si reutilizarea materialelor.
Teodor Florescu, directorul general al firmei Urban, a declarat ca are doua variante de aplicare a operatiunii de colectare selectiva: separarea in doua fractii a deseurilor - biodegradabile si reciclabile -, urmand ca, dupa colectare, angajatii sai sa faca sortarea, si amplasarea de containere separate pentru fiecare tip de deseu reciclabil. Pentru stimularea cetatenilor in aceasta actiune, Urban are tot doua variante: scaderea tarifelor - masura aplicata pana acum - si plata catre asociatia de proprietari a anumitor deseuri colectate selectiv.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cum sa triem rapid gunoiul   de Alexandru Mihnea MOUCHA
31?!   de raulbaal
E un inceput si e bine.   de Aladin
Reciclare slaba pana acum   de Olga Khan
A r h i v a
  Sebastian Vladescu ne ia de prosti    6 comentarii
  Manuale de doi bani    1 comentariu
  Porcii la vaccin    
  Strategie cu iz de lege in turism    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Angajatii de la Spalarea Banilor semnaleaza aceleasi abuzuri ca ZIUA (458 afisari)
 Sebastian Vladescu ne ia de prosti (242 afisari)
 Primaria Capitalei se scufunda (237 afisari)
 Jaf in stil mafiot la Constanta (132 afisari)
 Bomba Bastroe explodeaza din nou (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.