Ziua Logo
  Nr. 3561 de marti, 28 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Strategie cu iz de lege in turism
Romania nu are o strategie concreta sau un concept de dezvoltare a turismului si se afla cu mult in urma tarilor vecine. Insa, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian, ne-a declarat ca se lucreaza la un plan de actiune in acest domeniu si acesta va fi terminat in primavara anului 2006. Anul trecut, presedintele de atunci, Marius Sorin Crivtonencu, anuta cu mare tam-tam ca va fi elaborata o astfel de strategie in cursul anului 2005. Chiar daca in toamna anului trecut, Ovidiu Marian, proaspat numit in functia de presedinte al ANT, afirma ca strategia va fi terminata pana in 2006, acest lucru nu s-a intamplat pana acum. Ovidiu Marian ne-a declarat, ca pana la sfarsitul lunii martie, va fi elaborata acesta strategie, act ce va avea putere de lege si va trasa liniile directoare pentru dezvoltarea activitatilor turistice.
Nebuloasele turismului
Elaborarea unui astfel de document este greoaie deoarece impactul aderarii Romaniei la UE nu poate fi evaluat 100%, ne-a precizat Ovidiu Marian. "Vor fi schimbari radicale, multe agentii de turism sau unitati de cazare vor disparea sau vor fi inghitite de altele mai mari. Transformari vor suferi din operatorii de turism, tour operatori, agenti de turism, hotelieri, modul de business si administratia. O alta problema ce trebuie luata in calcul este regimul vizelor pentru unele tari ca Republica Moldova, Ucraina, Rusia etc. O alta consecinta a aderarii va fi impunerea celor 10 libertati ale aerului. Astfel, in Romania, va putea opera orice companie aeriana. Vor aparea mai multe companii low-cost. Nu poate nimeni sa anticipeze ce companii vor veni si ce curse vor opera. In consecinta strategia trebuie sa fie una elastica si viabila pana in 2013", a explicat Ovidiu Marian. In plus, mai sunt evenimentele ce nu pot fi prevazute de nimeni. "Ce strategie poate sa sa prevada o inundatie, sau 7 la rand cum au fost in Moldova, isteria din presa vis-a-vis de gripa aviara? Ce poate sa prevada, faptul ca intr-o noapte s-a stricat plaja de la Costinesti?", a mai spus Ovidiu Marian.
Strategie pe resursele altora
Presedintele ANT s-a aratat nemultumit de faptul ca institutia pe care o conduce trebuie sa faca o "strategie pe resursele altora". Ceea ce face in prezent ANT-ul este de a promova pe la cateva targuri imaginea Romaniei. "In general, cine face o strategie dispune de resurse: fie de patrimoniu, fie de resurse financiare cu caracter investitional, fie de resurse umane. Dar ANT-ul nu mai are hoteluri sau baze de turism si nu are nici resurse pentru investitii. Deci, eu sunt nevoit sa fac o strategie pe resursele altora. Degeaba spun unora sa dezvolte un anumit oras,o zona sau un anumit produs ala turistic deoarce din cifrele mele mi se pare oportun, atata timp cat eu nu am nici o resursa cu care sa intervin acolo, alta decat de natura promotionala", a adaugat Ovidiu Marian. Strategia va fi buna si viabila pana in 2013, si va avea rezultatele scontate doar daca actul respectiv va avea "caracter de act normativ, de lege, nu de hotarare de Guvern. Astfel, orice guvernare care va veni, si indiferent cum se modifica structura in Parlament, acea strategie adoptata o data deja prin lege, va trebui sa fie respectata de toti. Nu numai din punct de vedere al turismului dar si din perspectiva celorlalte institii", a precizat presedintele ANT. Cu alte cuvinte, trebuie respectate niste linii foarte clare in toate domeniile ce influenteaza turismul: financiare, administrative etc.
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Greu la deal cu boii slabi !!!   de Olga Khan
A r h i v a
  Sebastian Vladescu ne ia de prosti    6 comentarii
  Manuale de doi bani    1 comentariu
  Porcii la vaccin    
  Bucurestenii obligati sa trieze gunoiul    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Angajatii de la Spalarea Banilor semnaleaza aceleasi abuzuri ca ZIUA (458 afisari)
 Sebastian Vladescu ne ia de prosti (242 afisari)
 Primaria Capitalei se scufunda (237 afisari)
 Jaf in stil mafiot la Constanta (132 afisari)
 Bomba Bastroe explodeaza din nou (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00912 sec.