Ziua Logo
  Nr. 3561 de marti, 28 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Porcii la vaccin
UE ar putea permite, in luna martie a acestui an, vaccinarea porcilor din crescatoriile romanesti in aproprierea carora exista focare de pesta porcina, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ion Agafitei, informeaza Mediafax. In prezent, vaccinarea profilactica este interzisa, potrivit unei decizii a autoritatilor europene, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2006. "Documentatia privind strategia nationala de eradicare a pestei porcine a fost definitivata si va fi trimisa la Bruxelles", a spus Agafitei.
Potrivit lui Agafitei, reprezentantii UE au solicitat autoritatilor romane sanitare-veterinare sa recurga la vaccinarea de necesitate in complexurile industriale, daca in apropiere exista focare, deoarece in cazul aparitiei unor cazuri de pesta porcina Romania nu dispune de un sistem de ecarisare eficient. De asemenea, un alt motiv pentru recurgerea la o astfel de masura ar fi aparatura insuficienta pentru sacrificarea unui numar mare de animale. Presedintele ANSVSA a precizat ca decizia oficiala ar putea fi luata in prima parte a lunii martie cand urmeaza sa soseasca in Romania o delegatie de experti de la UE. "Este foarte posibil sa primim vaccinurile si kiturile de laborator gratis de la UE", a spus Agafitei.
Potrivit datelor ANSVSA, in cele 284 unitati specializate din Romania se afla circa 1,7 milioane de porci, iar lipsa vaccinarii ar putea favoriza aparitia de focare de pesta.
Eradicarea pestei porcine clasice fara aplicarea vaccinari profilactice este o cerinta a UE, pentru a accepta Romania in comertul comunitar cu porci vii, carne si produse din carne de porc. Vaccinarea animalelor din gospodariile populatiei este interzisa in Romania incepand cu anul 2003, ceea ce a condus la aparitia unui numar mare de focare de pesta porcina. Datele ANSVSA arata ca intreruperea vaccinarii a determinat cresterea cazurilor de pesta porcina de la un numar de 13 animale in anul 2001, la circa 1.283 focare in anul 2005, fiind infectate 7798 animale din 33 de judete. (L.M.)
A r h i v a
  Sebastian Vladescu ne ia de prosti    6 comentarii
  Manuale de doi bani    1 comentariu
  Strategie cu iz de lege in turism    1 comentariu
  Bucurestenii obligati sa trieze gunoiul    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Angajatii de la Spalarea Banilor semnaleaza aceleasi abuzuri ca ZIUA (458 afisari)
 Sebastian Vladescu ne ia de prosti (242 afisari)
 Primaria Capitalei se scufunda (237 afisari)
 Jaf in stil mafiot la Constanta (132 afisari)
 Bomba Bastroe explodeaza din nou (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00818 sec.