Ziua Logo
  Nr. 3561 de marti, 28 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Bomba Bastroe explodeaza din nou
Cu cateva zile in urma o agentie de presa ucraineana, "Ukrinform", preluata de ZIUA, sustinea ca, in virtutea semnificatiilor strategice ale canalului Bastroe pentru partea ucraineana, Executivul de la Kiev va face tot posibilul pentru finalizarea constructiei, inclusiv deblocarea a aproximativ 17,8 milioane de dolari de la bugetul de stat. Drept urmare MAE roman a solicitat, la finalul saptamanii trecute, explicatii reprezentantei diplomatice a Ucrainei la Bucuresti. Nu stim daca le-a primit, asa ca le oferim noi opiniei publice. In exclusivitate in spatiul publicistic romanesc, prin intermediul asociatiei ucrainene "Pecenegi", militanta pentru Biosfera Delta Dunarii, ZIUA prezinta pozitia oficiala a Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor ucrainean, care confirma statutul de "element cheie" al canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra. Raspunsul ministerului ucrainean este bulversant: printre altele, canalul distrugator pentru Delta este dorit de Kiev in vederea "integrarii europene a Ucrainei". In prima replica oficiala la solicitarile adresate de publicul international autoritatilor de la Kiev in chestiunea Bastroe, Ministerul ucrainean "justifica" demersul partii ucrainene, insistand asupra "motivelor obiective", dar si asupra "povestii" initierii lucrarilor de amenajare a canalului. In final se afirma ca, in prezent, pentru inceperea lucrarilor de definitivare a canalului Bastroe "se asteapta un raspuns", fara sa fie clar cine trebuie sa ofere acest "Okay". Insa, cel mai probabil este vorba de presedintele Viktor Iuscenko. In continuare, redam raspunsul oferit de Ministerul Transportului si Comunicatiilor de la Kiev asociatiei ecologice ucrainene "Pecenegi", partenera a Asociatiei Civic Media in campania declansata din 2004 de Coalitia pentru Delta (http://www.ziua.ro/delta.html). (D.E.)
Referitor la amenajarea canalului "Dunare-Marea Neagra",
Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din Ucraina a analizat scrisoarea dumneavoastra din data de 01.11. 2005, cu numarul de inregistrare N 84-11/05, referitoare la solicitarile adresate de publicul international presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, cu privire la amenajarea canalului navigabil de mare adancime "Dunare-Marea Neagra" si, in limita competentei, va aduce la cunostinta urmatoarele:
Canalul navigabil de mare adancime "Dunare-Marea Neagra", situat in partea ucraineana a Dunarii, reprezinta un element cheie al Coridorului VII de transport international, avand in vedere importanta celor 10 coridoare paneuropene.
Necesitatea crearii si functionarii sale rezulta dintr-un numar de motive obiective. Printre acestea, mentionam in mod special:
- necesitatea integrarii europene a Ucrainei;
- extinderea legaturilor economice intre statele euro-asiatice;
- prioritatea directiei Est-Vest in cadrul coridoarelor de transport internationale;
- necesitatea cresterii capacitatilor de transport pe Dunare;
- participarea flotei ucrainene la transportul pe Dunare;
- crearea, pentru complexul de transport pe Dunare, a posibilitatii de procesare a unui surplus de cargouri;
- necesitatea spargerii monopolului detinut de Romania asupra circuitului Dunare-Marea Neagra, in vederea crearii unor conditii de piata civilizate pentru transportul de bunuri intre statele euro-asiatice prin intermediul coridorului VII paneuropean;
- stimularea activitatii santierelor navale si crearea de locuri de munca in alte ramuri economice ale regiunii ucrainene a Dunarii.
In consecinta, Cabinetul de ministri a fost mandatat de presedintele Ucrainei sa elaboreze si sa analizeze modalitatile concrete de amenajare a unei portiuni navigabile in partea ucraineana a Dunarii.
Decretul lui Kucima este Lege si pentru Iuscenko
In acest sens, prin decretul prezidential N 502/2003, din 10. 06. 2003, Cabinetul de ministri a fost autorizat sa ofere, in conformitate cu rezultatele unui studiu de specialitate, cea mai buna solutie din punct de vedere ecologic, economic, tehnic, dar si din alte puncte de vedere, pentru construirea unui canal navigabil "Dunare-Marea Neagra", avandu-se, totodata, in vedere, decizia de creare a acestui canal navigabil experimental.
In implementarea deciziilor de mai sus, s-au intreprins numeroase expertize geodezice si topografice, dar si operatiuni de sondare si proiectare.
In conformitate cu prevederile legislatiei ucrainene in vigoare si cu normele de drept international, Institutul de Proiectare, Executare si Monitorizare a Proiectelor de Transport Fluvial din Kiev si-a dat avizul pentru proiectul "Crearea canalului navigabil de mare adancime Dumare-Marea Neagra" in partea ucraineana a Deltei Dunarii. Acesta a debutat prin cooptarea unor institute de cercetari stiintifice de specialitate si planificare. Proiectul a fost examinat de experti, inclusiv din domeniul ecologic, si a fost aprobat de Cabinetul de ministri al Ucraine prin documentul N 428 din 31. 03. 2004.
In vederea obtinerii adancimii necesare canalului de navigatie Dunare-Marea Neagra, la 12.12.2005 au inceput lucrarile de dragare cu dragorul Prorvin apartinand companiei "Ustdunayvodshlyah", a carei propunere a fost considerata drept cea mai avantajoasa.
"Se asteapta un raspuns"
Pentru realizarea lucrarilor amintite s-a obtinut permisiunea Inspectiei Ecologice de Stat pentru Protectia Mediului in regiunea de nord-vest a Marii Negre, prin documentul N 2875/05 din 08. 12. 2005. Insa datorita conditiilor meteorologice nefavorabile inregistrate in ianuarie 2006, lucrarile de dragare incepute de vasul Prorvin au fost suspendate. In acelasi timp, dorim sa va atragem atentia asupra faptului ca societatea contractata pentru lucrari - "Ustdunayvodshlyah" - a realizat numai lucrari de decolmatare a canalului Dunare-Marea Neagra in scopul asigurarii sigurantei navigatiei si mentinerii adancimilor navigabile. Lucrarile de decolmatare au fost realizate drept urmare a obturarii, in mod natural, a canalului prin acumularea aluviunilor rezultate in urma inundatiilor devastatoare care au afectat Europa in 2005.
In prezent nu se afla in stadiu de executie nici o lucrare de amenajarea a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra datorita faptului ca se asteapta un raspuns la problema obtinerii unui acord asupra realizarii proiectului "Crearea canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra" pe partea ucraineana a Deltei Dunarii.
Viceministru, P. Ryabkin
Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din Ucraina
B-dul Pobedi (Victoriei), nr. 14, Kiev, 01135, Ucraina
tel.: (38044) 461-65-96, 465-65-01
fax: (38044) 486-72-06
www.mtu.gov.ua, e-mail: com@mtu.gov.ua
Raspunsul N 555/27/10-06 din data de 27. 01. 2006 la solicitarea N 65584/9/1-05 din data de 23. 12. 2005 a Asociatiei Ecologice "Pecenegi"
(Intertitlurile apartin ZIUA)
 Afisari: 102  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
dulcele stil sovietic   de Vasile Calmatui
:))   de Denis Curteanu
A r h i v a
  Sprijin german din umbra in Irak    7 comentarii
  Ipoteza Transnistria-Kosovo sustinuta de Tiraspol    4 comentarii
  Israelul le-a taiat palestinienilor petrolul    25 comentarii
  Abbas, "nerelevant" pentru Livni    1 comentariu
  Negocieri dificile cu Iranul    13 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Angajatii de la Spalarea Banilor semnaleaza aceleasi abuzuri ca ZIUA (458 afisari)
 Sebastian Vladescu ne ia de prosti (242 afisari)
 Primaria Capitalei se scufunda (237 afisari)
 Jaf in stil mafiot la Constanta (132 afisari)
 Bomba Bastroe explodeaza din nou (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01284 sec.