Ziua Logo
  Nr. 3561 de marti, 28 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
PSD si-a retras proiectul ascunderii averilor
ZIUA Foto
Cei sase pesedisti care au initiat controversatul proiect de lege privind simplificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor si-au retras ieri initiativa legislativa. Acest anunt a fost facut ieri, de liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc (foto), el insusi semnatar al proiectului amintit. Initiativa, care a fost adoptata tacit de Senat, a starnit reactii dure din partea presei si a societatii civile, mai ales pentru faptul ca se urmarea simplificarea declaratiilor de avere in sensul renuntarii la obligativitatea mentionarii cuantumului sumelor si conturilor. De altfel, conducerea PSD i-a reprosat ieri, intr-o sedinta de partid, lui Hrebenciuc ca s-a provocat un nou scandal de care PSD nu avea nevoie.
Hrebenciuc a uitat de proiect
In replica, liderul deputatilor a spus ca a uitat de aceasta initiativa pentru ca ea a fost depusa in urma cu aproape un an de zile. Viorel Hrebenciuc a explicat ca proiectul de lege a fost initiat in martie 2005, la o anexa a declaratiilor de avere, in contextul in care Guvernul si-a asumat raspunderea pe pachetul de legi privind reforma in justitie. "La aproape un an de la depunerea initiativei, deputatii PSD au apreciat ca aceasta nu-si mai are rostul si au renuntat la actul normativ", a spus ieri, Viorel Hrebenciuc. De altfel, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a anuntat inca de acum doua zile ca cei sase deputati PSD initiatori ai modificarilor la declaratiile de avere vor depune la Biroul Permanent, o cerere de retragere a proiectului din dezbaterea parlamentara. El a sustinut ca liderii PSD vor analiza modul in care au actionat initiatorii, dar si reprezentantii partidului in Comisia juridica a Senatului. "Conducerea PSD va analiza modul in care au actionat atat initiatorii proiectului, cat si reprezentantii PSD in Comisia juridica a Senatului si va dispune masurile necesare", a declarat Diaconescu. El a mentionat ca printre initiatori se numara Valeriu Zgonea, Viorel Hrebenciuc, Cristian Dumitrescu, dar ca proiectul nu este insusit de partid.
Raspunsuri cu "da" sau "nu"
Initiativa privind modificarea si completarea anexei la Legea nr.115/1996 cu privire la declararea si controlul averilor demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici, initiat de un grup de sase deputati PSD, a fost depus la Biroul Permanent al Senatului in martie 2005. Potrivit Regulamentului aflat in vigoare la acea data, orice proiect urma sa intre in dezbatere parlamentara in tremen de 45 de zile din momentul in care Guvernul isi exprima un punct de vedere in legatura cu prevederile sale. Astfel, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al PSD, in lipsa unui punct de vedere al Guvernului, proiectul a fost lasat in afara procedurii. Noul Regulament de organizare si fuctionare al Senatului prevede insa ca orice proiect depus si inregistrat la Secretariatul General intra in adoptare tacita in tremen de 45 de zile, indiferent daca el a fost analizat de Guvern sau supus dezbaterii comisiilor sau plenului. Astfel, initiativa celor sase deputati a trecut de Senat fara a fi supusa dezbaterii. Potrivit deputatului Valeriu Zgonea, unul dintre initiatori, initiativa urmarea completarea ordonantei de urgenta privind controlul averilor, emisa, in luna martie. In forma propusa de initiatori, ea prevede raspunsuri cu "da" sau "nu" la toate intrebarile, urmand sa fie detaliate doar declaratiile la care raspunsurile sunt afirmative. (Roxana ANDRONIC)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Proectul e necunoscut in amanunt. Cine isi poate exprima parerea?   de Aladin
A r h i v a
  Boicotul lui Geoana    2 comentarii
  Ordonanta DNA, votata la Camera    1 comentariu
  ONG-uri premiate    2 comentarii
  Basescu vrea "o solutie negociata de autonomie" pentru Kosovo    1 comentariu
  Dialogul intre clasa politica si sindicate nu functioneaza    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Angajatii de la Spalarea Banilor semnaleaza aceleasi abuzuri ca ZIUA (458 afisari)
 Sebastian Vladescu ne ia de prosti (242 afisari)
 Primaria Capitalei se scufunda (237 afisari)
 Jaf in stil mafiot la Constanta (132 afisari)
 Bomba Bastroe explodeaza din nou (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04379 sec.