Normele de marcare a painii ar putea fi aplicate de la 1 iunie, dupa ce reprezentantii principalelor patronate din sector au fost de acord cu personalizarea produselor prin timbru, ale carui costuri ar putea insa sa influenteze pretul painii. "Proiectul de act normativ privind modul de personalizare a painii va fi elaborat in circa o saptamana", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu, transmite Mediafax. El a precizat ca reprezentantii principalelor patronate din sector - Rompan, Anamob si Ancer - s-au intalnit, ieri, la sediul Ministerului Agriculturii, pentru a discuta variantele de marcare a painii. Popescu a afirmat ca pentru produsele ambalate timbrarea se va face pe ambalaj, in timp ce la cele neambalate timbrul va fi aplicat direct pe produs inainte ca painea sa fie introdusa in cuptor. Timbrele vor fi realizate de Imprimeria Nationala si vor fi securizate. Patronatele doresc ca timbrele sa fie inseriate si numerotate, pentru prevenirea fraudelor si reducerea pietei negre.
Presedintele Rompan a afirmat ca marcarea necesita o serie de costuri suplimentare, de pana la 500 de lei vechi, determinate de procurarea timbrului si de asigurarea fortei de munca. Potrivit lui Popescu, pretul unui timbru este de circa 50 de lei vechi.
Pe de alta parte, presedintele Ancer, Sorin Dogaru, afirma ca este dificil de anticipat o evolutie a pretului painii, in conditiile in care pretul actual ar putea sa nu reflecte costurile reale de productie, tinand cont de recentele majorari ale tarifelor la utilitati.
Reamintim, Guvernul a emis, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta care reglementeaza modul de operare pe piata cerealelor, aprobarea actului normativ reprezentand un prim pas pentru introducerea sistemului de marcare a produselor de panificatie. (L.M.)