Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa intareasca politicile economice si sa le dea credibilitate si coerenta pentru a imbunatati competitivitatea tarii si pentru a creste volumul investitiilor straine, recomanda expertii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in strategia pentru Romania publicata ieri. Potrivit sursei citate, functionarea pietei interne nu a atins inca nivelul unei economii de piata eficiente, iar coruptia ramane principala problema care afecteaza functionarea economiei, asa cum a mentionat si Comisia Europeana in raportul de monitorizare din 2005. De altfel, lupta impotriva coruptiei ramane provocarea cheie in contextul aderarii la Uniunea Europeana. Strategia amintita remarca faptul ca reducerea impozitelor directe, liberalizarea contului de capital si trecerea la tintirea inflatiei au creat noi provocari care, insa, nu au fost acompaniate de politicile fiscale adecvate. "Acest fapt a determinat adancirea deficitelor interne si externe, lipsa fondurilor pentru investitii in infrastructura si pentru reforme majore in domeniul social si a produs, deja, o pierdere de competitivitate", apreciaza BERD.
Piata muncii trebuie reformata
In acest context, institutia financiara internationala recomanda autoritatilor de la Bucuresti, pe langa intarirea politicilor economice, reformarea pietei muncii si eforturi mai mari pentru a creste transparenta luptei impotriva coruptiei. In ceea ce priveste piata muncii, BERD recomanda scaderea contributiilor sociale, care continua sa ramana la cote inalte comparativ cu tarile vecine, si eliminarea "rigiditatilor" din contractele colective de munca.
Pe de alta parte, sursa citata aminteste faptul ca in ultimii ani Romania a reusit sa atraga investitii straine considerabile, pe de-o parte datorita hotararii autoritatilor de a reduce implicarea statului in economie si, pe de alta parte, ca urmare a costurilor reduse cu forta de munca. In acest moment, insa, procesul de privatizare se apropie de final, iar Romania trebuie sa se orienteze catre atragerea de investitii green-field (de la zero), care depind de imbunatatirea climatului de afaceri si de asigurarea unei piete a muncii competitiva si bine pregatita, care sa functioneze in concordanta cu normele din Uniunea Europeana. De asemenea, trebuie intarite eforturile de a asigura un cadru legislativ stabil si transparent, in conditiile in care capacitatea administratiei de a absorbi in mod eficient fondurile europene ramane o problema serioasa. In acest sens, specialistii BERD afirma ca reforma administratiei publice trebuie sa avanseze iar reforma sistemului juridic trebuie aplicata efectiv. Alte provocari majore la care tara este nevoita sa faca fata sunt poluarea aerului, a apei si a solului, ineficienta in utilizarea energiei in sectoarele industriale si in consumul casnic, precum si alinierea pretului gazului pentru consum casnic la preturile internationale.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania, finantand cu 2,8 miliarde de euro 178 de proiecte. Directorul pentru Romania al BERD, Hildegard Gacek, a indicat ca banca va extinde imprumuturile pentru infrastructura pentru noi segmente precum transportul urban, drumurile regionale, parcarile municipale, deseurile si serviciile de incalzire. Pentru a asista integrarea regionala, Banca va sprijini, de asemenea, eforturile guvernamentale de utilizare a structurilor financiare de parteneriat public-privat. BERD va sprijini, totodata, eficientizarea sectorului energetic, cu asistarea in privatizarea companiilor energetice, care, la randul lor, vor ajuta la dezvoltarea generarii si a eficientizarii energiei precum si a unui sistem onest si transparent de tarifare Banca va incuraja proiecte sustenabile ale comunitatilor locale.