Ziua Logo
  Nr. 3561 de marti, 28 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Mintile luminate ale lumii
Celebrul semiolog Noam Chomsky a fost desemnat de revistele Prospect Magazine si Foreign Policy drept cel mai influent intelectual al vietii publice mondiale, in urma unui sondaj la care au participat peste 20.000 de respondenti din intreaga lume, informeaza cotidianul columbian El Tiempo, consultat de Rompres. Astfel, primii 20 cei mai influenti intelectuali ai lumii sunt:
1. Noam Chomsky - faimos semiolog, de origine europeana, caruia i se atribuie paternitatea asa-numitei gramatici generative, s-a facut cunoscut la nivel mondial ca activist si critic nemilos al politicii internationale. Insa "specialitatea" sa in materie de critici o reprezinta Statele Unite. In prezent, este profesor la prestigioasa universitate americana MIT.
2. Filosoful Umberto Eco - specialitatile sale sunt estetica si semiologia. In acest domeniu, cea mai cunoscuta lucrare a sa este "Opera deschisa". Ca romancier, cea mai apreciata carte a sa este "Numele trandafirului", care a fost transpusa si pe marile ecrane.
3. Richard Dawkins - om de stiinta, profesor la Universitatea din Oxford, a devenit cunoscut in 1976 dupa ce a publicat cartea "Gena egoista", in care prezinta gena ca unitate centrala in selectia naturala.
4. Vaclav Havel - dupa prabusirea comunismului de tip sovietic, Havel a devenit primul presedinte ales al Republicii Cehe.
5. Christopher Hitchens - este o autoritate in materie de stiinte politice. Candva adept al comunismului, a ajuns purtator de cuvant al neoconservatorilor. A emigrat in SUA unde si-a castigat notorietatea atacand-o pe Maica Teresa, pe fostul presedinte american Bill Clinton si pe Henry Kissinger. Aparator al razboiului impotriva terorismului, a intrat in conflict cu stanga americana ca urmare a viziunii sale cu privire la razboaiele din Bosnia, Afganistan si Irak.
6. Paul Krugman - economist cu vederi liberale, descris drept "neo-Keynesian", a scris peste 20 de carti si 200 de editoriale in The New York Times. Punctul sau forte, in afara faptului ca este considerat un vizionar in domenii privind comertul exterior, este capacitatea sa de a-si exprima opiniile intr-un limbaj accesibil publicului larg. Este un critic feroce al presedintelui George W Bush si a fost personalitatea democrata cea mai apreciata in campania din 2004.
7. Jurgen Habermas - Filosoful german este astazi cel mai cunoscut ganditor din lume. Habermas este cunoscut pentru teoria sa privind comunicarea ca modalitate de a ajunge la consensuri rationale.
8. Amartya Sen - a primit premiul Nobel pentru economie in 1998. Autor al lucrarii "Noul examen al inegalitatii", este o autoritate mondiala in studiul contrastelor dintre tarile lumii a treia si statele dezvoltate. In prezent este profesor la mai multe universitati din SUA, dar si la Cambridge.
9. Jared Diamond - Biolog evolutionist, antropolog, sociolog si scriitor american. In 1997 a castigat premiul Pulitzer pentru cartea sa "Arme, germeni si otel". Teoria sa incearca sa demonstreze ca puterea unui grup uman in fata altuia depinde de conditiile geografice si de resurse, ci nu de inteligenta sau de superioritate rasiala.
10. Salman Rushdie - "In romanele sale si in exprimarea opiniilor despre politica si cultura, nu s-a temut niciodata sa depaseasca limitele", scrie Foreign Policy in prezentarea scriitorului indian, autor al "Versetelor satanice", cartea care l-a obligat sa se refugieze in Anglia, in urma condamnarii sale la moarte de catre ayatollahii iranieni.
11. Naomi Klein - ziarista canadiana care s-a transformat in simbol al miscarii antiglobalizare dupa ce a publicat in 2000 cartea cu titlul "No logo", in care descrie modul in care marile corporatii ii exploateaza pe muncitorii din tarile mai sarace pentru a-si spori castigurile si cum, prin intermediul publicitatii, creeaza nevoi fictive in consumator si uniformizeaza societatile.
12. Shirin Ebadi - avocata iraniana, activista pentru drepturile omului si prima femeie musulmana care a primit premiul Nobel pentru pace (2003). A aparat cauza femeilor si a copiiilor din propria tara, criticand deschis strictul regim fundamentalist si teocratic al clericilor de la Teheran.
13. Hernando de Soto - economistul peruan este deja o personalitate recunoscuta la nivel mondial. Time, Forbes si The Economist l-au calificat drept o autoritate in studierea decalajelor socioeconomice si unul dintre inovatorii latino-americani ai acestui secol. Teza sa consta in principal in necesitatea de a legaliza conditiile saracilor pentru a-i incorpora in economia oficiala. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este "Cealalta cale" .
14. Bjorn Lomborg - danez, expert in statistica, a provocat un scandal in urma publicarii cartii sale "Ecologistul sceptic" in care, inarmat cu date si cifre verificabile, Lomborg sustine ca planeta este mai sanatoasa ca oricand, copacii cresc, exista mai putina poluare si mai multa hrana decat inainte. Revista Time l-a inclus pe lista cu cele mai influente 100 de personalitati ale anului 2004.
15. Abdolkarim Soroush - cleric liberal si intelectual iranian, in prezent profesor la Universitatea Harvard. Aparator al pluralismului religios si al tolerantei, a fost declarat "dusman al statului" in Iran pentru ideile sale, ajungand sa ceara azil.
16. Thomas Friedman - economist american, a castigat premiul Nobel in 1976. Aparator al libertatilor individuale si al reducerii impozitelor "ori de cate ori este posibil". Accentul pe care l-a pus asupra controlului ofertei monetare s-a transformat ani la rand in gandirea dominanta a teoriei economice.
17. Benedict al XVI-lea - Papa Benedict al XVI-lea era deja cunoscut inainte de a deveni suveran pontif ca fiind cardinalul insarcinat cu ortodoxia catolica. Alegerea sa, in 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea, nu a surprins. In enciclica sa "Dumnezeu este iubire" a trasat liniile pontificatului sau si diferentele fata de fostul suveran pontif. Benedict al XVI-lea insista ca relativismul este principalul adversar al bisericii.
18. Eric Hobsbawm - Istoricul englez de orientare socialista este cunoscut mai ales pentru aprecierile referitoare la secolul trecut. Tocmai a publicat un fel de autobiografie cu titlul "O viata in secolul al XX-lea". Cea mai cunoscuta carte a sa este "O istorie a secolului XX". Este o autoritate recunoscuta in studiul istoriei recente.
19. Paul Wolfowitz - om de stat american, este in prezent presedinte al Bancii Mondiale. Insa faima sa provine din perioada in care a fost adjunct al ministrului Apararii in prima Administratie a presedintelui George W Bush. Este considerat arhitectul politicii externe a actualei Administratii americane, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din New York. Wolfwitz este un aparator al teoriei "atacurilor preventive", strategie de securitate nationala care a permis declansarea razboiului din Afganistan si invadarea Irakului in 2003.
20. Camille Paglia - intelectuala americana care a devenit cunoscuta datorita opiniilor sale cu privire la studiul artei si al sexualitatii umane. Desi se declara feminista, si-a scandalizat propriul "gen", dar si lumea intreaga dupa ce a sustinut ca prostitutia si drogurile ar trebui legalizate si a militat pentru reducerea varstei la care o persoana poate consimti sa intretina un act sexual. (D.M.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Si apoi ce inseamna semiolog   de PANTAGRUEL
Daca acest tradator este primul   de PANTAGRUEL
" ... dupa cotidianul columbian El Tiempo " din el pais de los cocaleros ?!   de Oriana
Da Ilici (Ion) unde-i? Pai n-o constientizat EL clasa muncitoare ca ei muncesc, aa si parca ...   de amschel rabinovitz
Naomi went global! Now she rocks!   de tjmaxxi
My God!   de Dan Bostan
A r h i v a
  Autorul "Codului lui Da Vinci" acuzat de plagiat    2 comentarii
  S-au descoperit statui gigantice ale lui Ramses al II-lea    
  George Michael arestat pentru droguri    
  Avertizare    
  Se strica vremea    
 Top afisari / comentarii 
 Angajatii de la Spalarea Banilor semnaleaza aceleasi abuzuri ca ZIUA (458 afisari)
 Sebastian Vladescu ne ia de prosti (242 afisari)
 Primaria Capitalei se scufunda (237 afisari)
 Jaf in stil mafiot la Constanta (132 afisari)
 Bomba Bastroe explodeaza din nou (102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05988 sec.