Ziua Logo
  Nr. 3551 de joi, 16 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mandatele de interceptare, secrete de stat
-- Dinu Patriciu (foto) a declarat ieri, dupa ce a fost audiat in dosarul Rompetrol, ca procurorii nu au primit inca mandatele de interceptare a convorbirilor sale pentru ca acestea sunt clasificate * CSAT este acuzat ca a dat aprobarile in mod ilegal * Patriciu a declarat ca la fiecare pagina a ordonantei prin care este invinuit se foloseste sintagma nejuridica de grup de interese, ceea ce dovedeste politizarea acestui dosar
Dinu Patriciu a fost audiat ieri, pentru a 18-a oara, in dosarul Rompetrol. La iesirea de la audieri, Patriciu a spus ca in ciuda faptului ca a solicitat de mai multe ori autorizatiile in baza carora i s-au inregistrat telefoanele, procurorii i-au spus ca nici ei nu au acces la aceste mandate, pentru ca sunt secret de stat. De asemenea, omul de afaceri a mai spus ca la fiecare pagina a ordonantei prin care este invinuit se foloseste sintagma nejuridica de grup de interese, ceea ce dovedeste politizarea acestui dosar.
Anchetatorii au acceptat solicitarea lui Patriciu
Procurorii de la Parchetul instantei supreme au dispus, ieri, efectuarea unei expertize in dosarele in care este cercetat Dinu Patriciu, fiind pentru prima data cand o asemenea cerere este aprobata, desi ea a fost formulata de mai multe ori, pe parcursul a doi ani de anchete. Patriciu s-a prezentat ieri, la Parchetul General, el declarand dupa iesirea de la audieri ca procurorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice, contabile, economice si financiare in toate dosarele in care este cercetat. Expertiza urmeaza sa fie efectuata de experti desemnati de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de experti parte, a adaugat acesta. "Dupa doi ani de la inceperea acestei hartuieli judiciare, iata ca procurorii au dispus ceea ce noi cerem de doi ani prin memorii, cereri, petitii, si anume efectuarea unei expertize. Cu alte cuvinte, avem recunosterea oficiala a faptului ca acuzatiile ce mi se aduc sunt puse sub semnul intrebarii, atata vreme cat nu a fost pana acum facuta o astfel de expertiza", a spus el. Presedintele Rompetrol a solicitat in repetate randuri - direct sau prin avocati - efectuarea unor expertize financiar-contabile in dosarele in care este cercetat, in ideea ca astfel va demonstra ca ilegalitatile care ii sunt imputate de catre procurori nu au fost comise.
Politizarea dosarului
Dinu Patriciu a mai declarat ca procurorii care il ancheteaza nu au primit inca mandatele de interceptare a convorbirilor sale, desi presedintele Traian Basescu a aratat ca va pune la dispozitia anchetatorilor unele hotarari CSAT privind interceptari telefonice. Presedintele Rompetrol nu a obtinut nici la audierile de ieri autorizatiile in baza carora s-au emis mandatele pentru interceptarea convorbirilor sale si a calificat din nou acest demers ca fiind "complet ilegal". Omul de afaceri a spus ca procurorii au motivat respingerea cererii sale prin faptul ca nu ar avea acces la aceste mandate si nici la aprobarile date de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Patriciu a sustinut ca demersul sau este cu atat mai intemeiat cu cat, acum cateva zile, Traian Basescu a sustinut ca este gata sa puna la dispozitia procurorilor, la cererea acestora si fara aprobarea CSAT, aceste hotarari ale Consiliului. "Am cerut inca o data hotararile CSAT-ului privind autorizarea interceptarilor telefonice, iar ele nu ne-au fost prezentate sub pretextul secretului de stat. Procurorii ne-au spus ca nici chiar ei nu au acces la ele, ceea ce este complet ilegal, in afara oricarui fel de cadru procesual", a precizat Patriciu. Omul de afaceri a spus ca CSAT a dat aprobarile, in mod ilegal. "De aceea, lucrul cel mai important in acest caz sunt cele doua hotarari care trebuie facute publice, in interes public, pentru ca nu este vorba de interesul nostru in acest caz, ci de interesul apararii legalitatii in aceasta tara. Am constatat cu surprindere ca la fiecare pagina a ordonantei prin care suntem invinuiti se foloseste sintagma nejuridica de <<grup de interese>>, ceea ce dovedeste politizarea acestui dosar", a mai spus Patriciu. El a mai adaugat ca daca va castiga procesul intentat SRI, va face cu banii burse pentru tinerii ziaristi.
Totodata, Patriciu si-a cerut scuze persoanelor nominalizate ca facand parte din grupurile de interese implicate in dosarele in care el este cercetat si a nominalizat mai multe persoane, printre care Sorin Rosca Stanescu - pe care l-a numit "membru marcant" al acestor grupuri, Sorin Pantis, precum si mai multi brokeri. Raspunzand intrebarilor presei privind apartenenta lui Calin Popescu Tariceanu, Catalin Harnagea sau a Cameliei Voiculescu la aceste grupuri, Patriciu a raspuns ca acestia nu fac parte din grupurile respective de interese.
Plangere impotriva SRI la Tribunal
Avocatii presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, au depus ieri, la Tribunalul Bucuresti, plangerea impotriva Serviciului Roman de Informatii (SRI) cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri.
Anuntul a fost facut de omul de afaceri Dinu Patriciu, inainte de a fi audiat din nou, ieri, de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul referitor la tranzactionarea la bursa a actiunilor Rompetrol.
Patriciu a adaugat ca va cere inca o data procurorilor autorizatiile de interceptare a telefoanelor sale. (M.V.R.)
Bogdan GALCA 
 Afisari: 194  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Canuta om sucit    46 comentarii
  Oameni de afaceri celebri cercetati penal    8 comentarii
  Bani publici pentru o fundatie fantoma    2 comentarii
  Rosca Stanescu: "O instrumentare politica a dosarului Rompetrol"    8 comentarii
  Asumarea raspunderii, singura sansa a DNA    3 comentarii
  Macovei i-a retrimis lui Nastase cererea de perchezitionare    6 comentarii
  Averea lui DIP ramane sub sechestru    1 comentariu
  Siguranta nationala in dezbatere publica    6 comentarii
  Ciuhandu si Talpes, de vorba cu Angela Merkel    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cei mai bogati europeni (846 afisari)
 Bani publici pentru o fundatie fantoma (735 afisari)
 Pentru micul burghez eram niste "neterminati" (544 afisari)
 Oameni de afaceri celebri cercetati penal (532 afisari)
 Stadionul National la mana lui Gigi Becali (511 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02049 sec.