Ziua Logo
  Nr. 3542 de luni, 6 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scandalul lansat de Valerian Stan continua
Ciorbea pretinde scuze de la Basescu
Fostul premier din timpul guvernarii CDR, Victor Ciorbea, a intrat oficial in conflict cu presedintele Traian Basescu. Cei doi s-au acuzat reciproc de minciuna prin intermediul presei, marul discordiei fiind un credit luat in 1994 de fratele presedintelui, Mircea Basescu, de la Banca Agricola (de stat). Scandalul a aparut dupa ce fostul sef al Corpului de control al lui Ciorbea, Valerian Stan, a sustinut saptamana trecuta ca, in 1994, ca parlamentar, Basescu a beneficiat de un credit de 200.000 de dolari de la banca. Ulterior, in 1997, dupa ce a devenit ministru, Basescu si-ar fi sters datoria, trecand-o la categoria "pierderi", printr-o ordonanta initiata si adoptata de Guvernul Ciorbea. La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele a respins acuzatiile lui Stan, sustinand ca imprumutul a fost facut de fratele sau, Mircea Basescu, care l-a returnat la timp. Basescu le-a cerut lui Victor Ciorbea, Mugur Isarescu si Mircea Ciumara sa isi asume responsabilitatea incalcarii legii prin nepublicarea anexelor acestei ordonante. Potrivit acuzatiilor lui Valerian Stan, pentru a ascunde faptul ca de aceasta ordonanta beneficia inclusiv ministrul Transporturilor, Guvernul Ciorbea ar fi decis ca Anexa la ordonanta, cuprinzand lista societatilor comerciale, sa nu fie publicata in Monitorul Oficial. Fratele presedintelui, Mircea Basescu, a intrat si el in aceasta disputa si l-a acuzat pe Valerian Stan de memorie scurta. Mircea Basescu a sustinut ca Stan stia de acum doi ani ca acel credit nu era al sefului statului, ci al sau, si ca nu a fost trecut la categoria pierderi, ci a fost rambursat.
Fostul premier e socat
Victor Ciorbea i-a cerut, sambata, presedintelui, sa isi ceara scuze public pentru afirmatiile sale, sustinand ca acesta fie nu cunoaste legea, fie este pur si simplu ignorant. Ciorbea a spus, pentru Mediafax, ca afirmatiile lui Basescu referitoare la Ordonanta de Urgenta 43/1997 privind Banca Agricola sunt "cel putin socante". Fostul premier a adaugat ca presedintele ori nu are juristi in jurul consilierilor sai, ori nu asculta sfaturile acestora. "Astept in cel mai serios mod scuze publice din partea lui Traian Basescu", a adaugat Ciorbea. Potrivit acestuia, Ordonanta de Urgenta 43/1997 a reglementat o situatie de notorietate publica, cunoscuta de orice om de pe strada si prevedea trecerea la datoria publica a pierderii inregistrata de Banca Agricola. Fostul premier a amintit ca in vara anului 1997, in Bulgaria se ajunsese la faliment national, astfel ca oamenii se luptau intre ei pentru o bucata de paine, iar in Albania erau revolte. In acelasi timp, Romania se afla in pragul falimentului la nivel national, iar primele vizate erau bancile si, in primul rand, Banca Agricola si Bancorex, din cauza creditelor neperformante acordate pana la sfarsitul anului 1996. In tot acest context, a aratat Ciorbea, Banca Mondiala si FMI au cerut statului roman sa intervina pentru salvarea celor doua banci, astfel fiind justificata preluarea publica a datoriilor celor doua banci, de aproximativ un miliard de dolari.
Anexa a lipsit din cauza "conjuncturii"
Fostul premier a mai spus ca ordonanta stabilea si obligatia societatilor comerciale care luasera creditele de a le rambursa, iar anexa la care textul ordonantei facea referire nu a fost publicata din cauza conjuncturii. Conjunctura presupunea ca reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale, ca si cei ai BNR, erau atat de speriati, incat toate discutiile se desfasurau cu maxima discretie, intrucat, daca opinia publica ar fi aflat de riscul in care se afla banca de a intra in faliment, ar fi dat navala sa-si ridice banii, ceea ce ar fi insemnat falimentarea bancii. Ciorbea a adaugat ca Ordonanta 48/1997 a modificat ordonanta 43, intrucat se stabilise cuantumul exact al pierderii si de data aceasta a fost publicata si anexa. Care anexa nu facea referire la societatile care luasera credite. Mai mult, fostul premier a sustinut ca el nu a vazut niciodata lista datornicilor, ea fiind stabilita ulterior de o echipa de experti. Potrivit lui Ciorbea, Parlamentul a hotarat in 1998 ca "anexa se comunica celor interesati".
Mircea Basescu il ataca pe Stan
Fratele presedintelui, Mircea Basescu a sustinut, tot sambata, ca singura implicare a fratelui sau in obtinerea creditului de la Banca Agricola a fost ca si-a pus apartamentul ca garantie. Mircea Basescu a precizat, pentru Mediafax, ca Valerian Stan stia de acum doi ani ca acest credit nu era al lui Traian Basescu. Fratele presedintelui a aratat ca Valerian Stan a mai facut, in urma cu doi ani, la un post de televiziune, aceleasi declaratii referitoare la un "asa-zis credit de 200.000 de dolari" pe care Traian Basescu l-ar fi luat de la Banca Agricola. Potrivit lui Mircea Basescu, in acea emisiune televizata, asociata lui, Anca Ivascu, ar fi intrat in direct prin telefon si l-ar fi lamurit pe Valerian Stan ca de fapt creditul este al firmei lor, explicandu-i cum s-a derulat contractul si ca suma de 158.000 de dolari a fost rambursata in cinci ani.
"Ii voi trimite domnului Stan toate documentele, sa le aiba acolo, ca nu are rost sa ii explic de cate ori uita dumnealui... atata poate, atata tine minte, cel mai bine este sa-si noteze", a mai spus Mircea Basescu. Fratele presedintelui a sustinut ca a rambursat creditul dupa cinci ani, fara nici o dobanda preferentiala, firma fiind nevoita sa plateasca penalitati pentru ca a intarziat cu sase luni plata din cauza "extraordinarei devalorizari a dolarului".
Mircea Basescu a mai spus ca nu stie nimic de vreo Ordonanta 43 din 1997 de pe urma careia sa fi beneficiat. "M-as fi bucurat sa existe, dar uitati ordinele de plata ale creditului, ultima rata trebuia sa o platim in 28 februarie 1999 si noi am platit-o in 16 august 1999, am intarziat pentru ca numai faceam fata pur si simplu, noi vindeam inghetata pe piata interna si a fost foarte greu", a precizat fratele presedintelui. (C. EPURAN)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cirbea pretinde scuze........   de doctorul
Eeh.. Ciorbea excroc marunt.. ce vroia el in 200 de zile ? Ciumara.. un alt ciumete.. si Mugurel - bandit cu manusi si   de Omul cu Picioare foarte Paroase
D-l Ciorbea a uitat ca nici in 1997, cand era prim-ministru n-a reusit....   de Louise Cagnan
Vindeam inghetata pe piata interna ?   de Aladin
Anexa e una si listele cu datornicii care se sterg ... e alta , n'asa?   de gili
A r h i v a
  Frunda a dus Trianonul la Strasbourg    32 comentarii
  Musulmanii raspund la caricaturi cu parjol    55 comentarii
  Feribotul egiptean s-a scufundat din cauza unui incendiu    2 comentarii
  Becali promite sa-l distruga pe Vadim    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 UN of religions in the Holy Country (229 afisari)
 ANL incepe contractarea caselor din cartierul Brancusi (149 afisari)
 Frunda a dus Trianonul la Strasbourg (95 afisari)
 Al doilea ONU (64 afisari)
 Musulmanii raspund la caricaturi cu parjol (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02151 sec.