Ziua Logo
  Nr. 3540 de vineri, 3 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ce citeau romanii acum 68 de ani?
Casa de filme Paramount la Iasi (II)
Convorbirea toata este dusa cu ajutorul tovarasului sau interpret, acesta este un roman plecat de mult din Romania, dar care acum este in solda Paramountului avand insarcinarea expresa de a livra pasapoartele, viza si biletele de calatorie, de a intocmi cazierul noii vedete si a se ingriji in cele mai mici amanunte ca sa fie calatoria facuta fara nici o lipsa si in totul agreabila fiind destul de lunga durata pana la destinatie.
Dupa tratative si inscrisuri solemne "domnul de la pasapoarte" se retrage pentru ca noua vedeta sa ramana in... costumul Evei cu reprezentantul Paramountului spre a fi masurata cu centimetrul in lungul si latul corpului cunoscandu-se amanuntit proportionalitatea apoi... micuta cade pentru a se inalta ca stea. Micuta pasarica cu dorinta ca ascensiunea ei sa fie cat mai rapida iar conditiunile de calatorie cat mai alese nu uita sa fie gratioasa si cu "domnul de la pasapoarte" care tocmai apare in pragul usei ca din intamplare. Legatura, astfel, fiind bine stabilita si ramanand, doar, ca fetita talentata si aleasa a Providentei sa fie din timp anuntata pentru ca din timp sa se poata pregati pentru calatorie. Aici si acum drumurile lor se despart apucand fiecare cararile lor; pasarea naiva spre visul ei de inaltime, completul Paramountului la o alta panda pentru o noua prada.
Epilog
Caminurile de alta data cu tatal muncind din zori, cu mama scuturand prin casa, cu fata tesandu-si zestrea la gherghef si in care se arunca cu flori, nu mai sunt la moda astazi. Acum tatal a ramas acelas, mama e la ceai dansant sau la intruniri politice, iar fata, pe prispe de biserici arunca... copii din flori.
ZIUA, 3 februarie 1938
rubrica realizata de Carmen Gherghei 
A r h i v a
  Stefan Iordache implineste 65 de ani    4 comentarii
  Bani pentru Centrul "Ion Sava"    
  Incursiune in lumea jazz-ului    
  Fotografie "Portret"    
  Revista presei culturale    
  Domnul Proust    
  Holocaustul din perspectiva unui filatelist    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stefan Iordache implineste 65 de ani (166 afisari)
 Recomandarea otravita (127 afisari)
 Statul a spart "Cumintenia pamantului" (116 afisari)
 Replici la cutremurul Basescu (59 afisari)
 Basescu asteptat la Cernauti "cu durere si speranta" (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03195 sec.