Ziua Logo
  Nr. 3540 de vineri, 3 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Holocaustul din perspectiva unui filatelist
Horst Scherrer este un filatelist pasionat din Hamburg, casatorit cu o banateanca. In ultimii ani, a intrat in posesia unor timbre emise in perioada 1941-1944 in Tansnistria.
In acea perioada, provincia s-a aflat sub administratie romaneasca. Dictatorul Ion Antonescu dorea, pe de o parte, sa transforme aceasta regiune ocupata in cursul razboiului intr-o provincie model, iar pe de alta parte, Transnistria devenise si locul de deportare si distrugere fizica a evreilor, romilor si membrilor unor comunitati religioase. Reprezentantii aparatului administrativ si militar, transferati aici, au scris numeroase scrisori, respectiv carti postale, adresate familiilor sau unor prieteni si cunoscuti. Intr-o carte aparuta in anul 2003 sub titlul "Transnistria 1941-1944", filatelistul Horst Scherrer a prezentat in exclusivitate timbrele din acea perioada, fara a furniza cititorilor detalii legate de situatia politica, sociala sau etnica a provinciei administrate de romani. In urma unor recenzii in care s-a atras atentia asupra acestei omisiuni, Scherrer s-a hotarat sa scrie o noua carte, in care a inclus numeroase citate din scrisorile pastrate. Totodata, autorul a dorit sa prezinte unele aspecte inedite legate de istoria deportarilor, de situatia inumana in care se aflau persoanele internate si, nu in ultimul rand, informatii legate de detasamentele de munca fortata existente la vremea respectiva in intreaga Romanie.
Volumul, aparut la Hamburg in conditii grafice excelente, se intituleaza, simplu, "Die Lager- und Unterdrckungssysteme in Rumanien von 1941-1944" ("Sistemul lagarelor si de represiune in Romania 1941-1944", Druck- und Mediengesellschaft mbH, Hamburg, 2006). Din subtitlul lucrarii aflam ca este vorba despre un soi de manual (Handbuch) privitor la corespondenta postala a persoanelor deportate si internate in lagare si inchisori. Autorul reproduce nu numai numeroase scrisori si carti postale, in forma lor originala, ci si variantele diverse ale unor stampile folosite de cenzura militara si civila. Totodata, Scherrer mai reproduce si lozincile de propaganda imprimate pe corespondenta de atunci, de pilda sloganul xenofob de trista amintire, inspirat din A.C. Cuza: "Romania a Romanilor" sau sloganul belicos "Crede si vei birui!".
Studiind miile de scrisori ale unor militari romani sau ale personalului administrativ, Scherrer constata cu surprindere ca autorii ignora ororile la care asista si participa in fiecare zi. Aceasta tacere a celor care au participat direct la masurile represive ordonate de regimul lui Antonescu constituie un aspect inedit, constatat, dar prea putin analizat de catre Horst Scherrer. Intr-o singura scrisoare, adresata de un soldat nevestei din Caransebes, pe data de 7 iunie 1942, acesta relateaza despre o vizita a lui Antonescu pe front si despre ceremonia decorarii unor militari. Dupa ce soldatul il descrie pe Antonescu drept un personaj simpatic, el isi informeaza sotia, cu dezinvoltura macabra, ca pe Nistru "toti evreii au fost distrusi".
Din pacate, autorul lucrarii a redat doar partial textul acestei scrisori, in care - asa rezulta dintr-o nota a lui Scherrer - mai exista si alte pasaje referitoare la comiterea unor orori contra deportatilor. Astfel de omisiuni intentionate apar si in cazul altor epistole citate in aceasta lucrare. Totusi, in pofida unor neajunsuri stilistice si a unor erori istoriografice, Horst Scherrer are meritul de a fi prezentat Holocaustul dintr-o perspectiva neobisnuita.
William TOTOK, Berlin 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ca sloganul xenofob de trista amintire; " Romania a Romanilor."   de Aladin
Pacat...   de evreu mandru din israel
A r h i v a
  Stefan Iordache implineste 65 de ani    4 comentarii
  Bani pentru Centrul "Ion Sava"    
  Incursiune in lumea jazz-ului    
  Fotografie "Portret"    
  Revista presei culturale    
  Domnul Proust    
  Casa de filme Paramount la Iasi (II)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stefan Iordache implineste 65 de ani (166 afisari)
 Recomandarea otravita (127 afisari)
 Statul a spart "Cumintenia pamantului" (116 afisari)
 Replici la cutremurul Basescu (59 afisari)
 Basescu asteptat la Cernauti "cu durere si speranta" (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01752 sec.