Ziua Logo
  Nr. 3540 de vineri, 3 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Revista presei culturale
"Timpul" (an VII, nr. 85, ian. 2006) se afla la vremea bilantului, printr-o serie de interventii despre viata culturala a anului trecut. Din spirit de independenta, caruia i se adauga interesul fata de specificul locului, "Timpul" trece in revista mai degraba viata culturala ieseana a anului trecut. Nu incape indoiala ca editurile si revistele "iasiote" (vorba cuiva) reprezinta puncte de reper in peisajul cultural actual, dar nu sunt singurele. In fine, din aceasta perspectiva, "de la Iasi", Liviu Antonesei vede cum "MCC a inceput in forta, dar s-a calmat!", prin "poposirea" la minister a lui Adrian Iorgulescu; acelasi preia intr-un titlu de revista a presei indemnul ca "s-a dat liber la vanat Badilita!", din moment ce acesta este omul recent sarjat in "Idei in dialog". Prima pagina se tine cu un articol despre piesa "Evanghelistii" de Alina Mungiu-Pippidi (istoria scandalului si a interventiilor bisericesti), semnat Gabriela Gavril, dublat de un interviu luat autoarei de Alex Aciobanitei.
In partea teoretica a revistei, Victor Neumann se intreaba daca "Este utila o alta abordare a istoriei?", discutandu-l pe istoricul german Reinhart Kosseleck; acesta a propus un nou model de cercetare, bazat pe "cunoasterea limbajelor istorice", dintr-o perspectiva interdisciplinara; un articol realizat din intrebarile care construiesc pana la urma teoria istoriei: "E utila rescrierea istoriei?"; "Ce fel de interferente a avut istoriografia cu ideologiile lumii moderne?"; "Cum probam ca exista o legatura intre realitatea faptelor si descrierea lor?". Alti autori comentati in acest numar: Lobo Antunes, Norman Manea, Stefan Manasia si regretatul Sorin Stoica.
"National Geographic" (ian. 2006) ne trimite inapoi cu un veac, la un articol despre "Romania si ambitiile ei", publicat in aceasta revista in octombrie 1913, sub semnatura Frederick Moore. La initiativa de acum a redactorului-sef pentru editia in romana, Cristian Lascu, textul de odinioara este repaginat, fiind insotit de ilustratii din "la belle poque". Avand in vedere si comunitatile de romani care se formasera sau incepeau sa se formeze in Statele Unite inaintea primului razboi mondial, subiectul "Romania" putea avea si o motivatie sociologica, dincolo de identificarea etnica a publicului. Intr-un interval de patru ani (1912-1916), "National Geographic" a publicat mai multe articole despre acest subiect, "amplu si bogat ilustrate", nefiind scrise "numai in roz". Actualmente cu un public bine definit, pe criterii economice, "National Geographic" opera cu o definitie diferita a exotismului, concentrat la nivel iconic asupra "diversitatii etnice", iar la cel textual "asupra aspectelor istorice si politice", dupa cum comenteaza editorul. Perspectiva americana asupra Vechiului Regat, in contextul razboiului romano-bulgar, retine propunerea, de la sfarsitul secolului al XIX-lea, facuta Regelui Carol de a deveni si print al Bulgariei, declinata. Imaginile arata chipuri de evrei ("probabil cea mai nefericita etnie; in general, romanii sunt mai intoleranti decat vecinii lor bulgari"), tigani ("sunt o rasa distincta si vorbesc limba lor"), locuri din "Micul Paris", veterani de la 1877 cu decoratii in piept si opinci in picioare.
Alte fotoreportaje se ocupa de religia Maya, prin recentele descoperiri de la San Bartolo, Guatemala (William Saturno, Kenneth Garrett), dar si de programe ecologice, precum repopularea cu rasi a Muntilor Stancosi, habitat traditional al animalelor (Daniel Glick, Amy Toensing).
Dan GULEA 
A r h i v a
  Stefan Iordache implineste 65 de ani    4 comentarii
  Bani pentru Centrul "Ion Sava"    
  Incursiune in lumea jazz-ului    
  Fotografie "Portret"    
  Domnul Proust    
  Holocaustul din perspectiva unui filatelist    2 comentarii
  Casa de filme Paramount la Iasi (II)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stefan Iordache implineste 65 de ani (166 afisari)
 Recomandarea otravita (127 afisari)
 Statul a spart "Cumintenia pamantului" (116 afisari)
 Replici la cutremurul Basescu (59 afisari)
 Basescu asteptat la Cernauti "cu durere si speranta" (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01631 sec.