Ziua Logo
  Nr. 3540 de vineri, 3 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Recomandarea otravita
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o Recomandare promovata de deputatul UDMR Gyorgy Frunda care sustine autonomia teritoriala a minoritatilor nationale in statele membre ale Consiliului Europei (CoE). Mascata sub o dezbatere asupra conceptului de natiune, promovarea autonomiei mentionata in Recomandarea 1735 a APCE serveste perfect initiativa UDMR de promovare a noii Legi a Statutului minoritatilor.
Presedintele Basescu a fost interpelat in plenul APCE, pe 25 ianuarie, de deputatul maghiar Zsolt Nemeth in legatura cu autonomia culturala. Seful statului a raspuns ca, deocamdata, nu exista un model european pentru o astfel de autonomie, insa in Romania are unul dintre cele mai moderne sisteme de protectie a minoritatilor, care permite acestora folosirea libera a limbii materne in administratie si justitie. A doua zi, pe 26 ianuarie, Adunarea Parlamentara vota propunerea ungureasca, transformand-o in Recomandare. In mod straniu si definitoriu pentru clasa politica romaneasca, nici un parlamentar platit de contribuabilul roman pentru turism european via Starsbourg-Bruxelles nu a reactionat, timp de o saptamana, pana cand nu a fost sesizat de ZIUA. Ce sa mai vorbim de securistii "buni" si reprezentantii diplomatiei "romanesti"!?
UDMR a anuntat deja ca intentioneaza sa diversifice plaja luptei politice pentru impunerea "autonomiei culturale" - unul din planurile alternative fiind apelul la Charta Europeana privind limbile minoritatilor nationale, neratificata inca de Parlament. Pe langa acest plan alternativ, Recomandarea 1735 vine sa sustina campania UDMR pentru autonomie culturala. Recomandarile APCE au mai facut valuri in Romania in trecut - unele dintre ele modificand legislatia interna.
Recomandarea survine in plin proces de redactare a Raportului de Tara, crucial pentru aderarea Romaniei la UE in 2007.
Aceasta mai cere alinierea Constitutiilor astfel incat statele sa inceteze sa se defineasca si organizeze exclusiv etnic sau civic. O prima urmare ar fi ca sintagma "stat national unitar" ar putea sa dispara din Constitutia Romaniei. (D.E.)
Atac maghiar la Romania in Parlamentul European
Inainte de Raportul Comisiei Europene pentru aderarea tarii noastre la UE, europaralamentarii unguri arunca in joc miza ceangailor "oprimati"
Imaginea europeana a Romaniei se afla in fata unei noi provocari: eurodeputatul maghiar Gyorgy Schopflin va prezenta saptamana viitoare la Parlamentul European lansarea unui film documentar care prezinta oprimarea minoritatii ceangailor din judetul Bacau. Intitulat ironic "Fabricat in Romania", filmul a fost regizat si produs de Zsofia Vitezy, in anul 2004, in comunele Pustiana si Cleja din judetul Bacau.
Filmul este prezentat pe larg in cadrul unei invitatii care a ajuns in birourile tuturor europarlamentarilor (vezi fisier atasat), invitatia in care se sustine ca "In Romania traiesc circa 60.000 de membri ai comunitatilor ceangailor (Csango) - in Transilvania si in Moldova, la poalele Muntilor Carpati. Limba lor materna este maghiara. Cu toate acestea, ceangaii, care traiesc in sate mici, saracie si marginalizati, folosesc limba lor materna doar in cadrul familiei, trebuind sa vorbeasca romaneste atunci cand au de-a face cu oficialitatile, la dispensar, la scoala si la biserica. Cei care folosesc in aceste situatii limba materna sunt pasibili de pedeapsa si pusi in situatii rusinoase".
In ziua votului olandez
Afirmatiile continute in aceasta invitatie sunt cat se poate de grave - practic sustin ca in Romania nu sunt respectate drepturile minoritatilor sub nici o forma. Iar drepturile minoritatilor constituie un punct central in cadrul criteriilor de la Copenhaga care trebuie indeplinite pentru aderarea la Uniunea Europeana. Momentul lansarii unui astfel de atac de imagine este cat se poate de semnificativ: in aceeasi zi cu lansarea filmului, 7 februarie, Parlamentul olandez urmeaza sa voteze ratificarea tratatului de aderare al Romaniei. Iar Raportul Comisiei Europene pentru Romania, crucial privind aderarea in 2007, se scrie chiar zilele acestea.
Nu este lipsit de importanta nici faptul ca in Ungaria urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare in luna aprilie. Reprezentantii FIDESZ din Parlamentul European continua o campanie in care afirma ca in Romania nu sunt respectate drepturile minoritatilor. La inceputul anului, cotidianul Magyar Nemzet publica un articol intitulat "Extinderea din 2007 a Uniunii Europene a devenit incerta", in care era citata eurodeputata Kinga Gal (FIDESZ) care sustinea ca raportul Comisiei Europene din toamna anului trecut a fost prea bland. Kinga Gal a afirmat ca raportul din toamna a fost "mai concesiv" in privinta respectarii problemelor minoritare, criteriilor politice si criteriilor de la Copenhaga.
Minciuni si manipulare
In textul invitatiei adresate europarlamentarilor sa participe la vizionarea filmului, Romania este prezentata ca un teren al confruntarilor etnice, unde drepturile minoritatilor sunt incalcate in permanenta. Fraza citata mai sus sugereaza faptul ca folosirea limbii maghiare in public in Romania este pasibila de pedeapsa, un lucru cat se poate de neadevarat.
Invitatia amintita prezinta folosirea limbii maghiare in Romania ca pe o operatiune ilegala, petrecuta sub amenintarea pedepsei, intr-un secret total: "Circa 20-30 de copii se intalneau, initial, in mici case, la inceput neincalzite, si invatau ungureste folosind cursuri scrise de mana de cativa profesori ceangai entuziasti. Cativa profesori au inceput sa-i faca de rusine pe copiii care luau lectii de maghiara, iar preotii ii dadeau exemplu public de abatere si spuneau ca parintii ii trimit ei insisi pe calea pierzaniei".
Regizoarea Zsofia Vitezy s-a aflat in satul Pustiana in cursul verii anului 2004, unde a realizat filmul documentar impreuna cu mai multi elevi ai scolii de aici. Invitatia citata ii prezinta pe acesti copii ca fiind timorati si rusinati de originea lor maghiara. Prezentarea unei atmosfere de teroare care ar domina satul Pustiana este prezentata in incheiere astfel: "La sfarsitul filmarilor, nu mai erau deloc speriati ca cineva ar dori sa-i arunce in strada sau ca i-ar pari profesorilor lor ca au lucrat cu o echipa de filmare ungureasca".
Cine sunt ceangaii
Identitatea populatiei din judetul Bacau cunoscuta sub numele de ceangai este aprig disputata. Exista doua teorii conflictuale: ceangaii fie ar fi colonisti maghiari veniti din Transilvania in secolele XIII-XIV, fie ar fi romani maghiarizati in cursul campaniilor succesiv de implantare a catolicismului la est de Carpati. Politizarea unor opinii stiintifice are in prezent un larg ecou la nivelul institutiilor europene.
Conform recensamantului din anul 2002, in judetul Bacau exista 5794 vorbitori de limba maghiara dintr-un total de 706.623. In Moldova au fost inregistrati 239.938 de credinciosi de confesiune catolica, insa doar un sfert dintre acestia traiesc in regiunea ceangailor. Totodata, europarlamentarii maghiari vehiculeaza in fata forurilor europene cifre de 60.000 pana la 70.000 de vorbitori de limba maghiara ceangai. Practic se incearca identificarea credinciosilor de confesiune catolica din judetul Bacau cu minoritatea ceangailor vorbitori de limba maghiara. (Luca ILIESCU)
Urzeala lui Frunda
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute Recomandarea cu numarul 1735 "Conceptul natiunii", o recomandare care vine in sprijinul UDMR in promovarea autonomiei si a proiectului de Lege pentru statutul minoritatilor.
Recomandarea a fost promovata la Strasbourg de Gyorgy Frunda, seful delegatiei parlamentarilor romani la APCE, care a depus in luna decembrie un raport privind Recomandarea 1735 in Comisia pentru Afaceri Legislative si Drepturile Omului. Propunerea lui Gyorgy Frunda a fost votata pe 26 ianuarie in plenul APCE, devenind Recomandare.
"Exceptia de la regula", pasul spre autonomia teritoriala
Documentul APCE recomanda Comitetului de Ministri "sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca statele membre resping orice incercare de a promova puritatea etnica a statului sau isi organizeaza teritoriul si administratia pe o baza etnica, cu exceptia masurilor afirmative care sunt destinate obtinerii unei reprezentari corecte a minoritatilor nationale in administratia tarii lor la nivel central si local". "Exceptia masurilor administrative" poate fi interpretata intr-un sens larg, incluzand si "autonomia culturala". UDMR si-a pregatit si impus un document international care sa-i slujeasca in lupta politica de la Bucuresti.
Recomandarea 1735 "invita statele membre sa promoveze in legislatia lor recunoasterea drepturilor culturale ale minoritatilor, pe baza Recomandarii 43/1998 asupra autonomiei teritoriale si minoritatilor nationale, ca si a Recomandarii 70/1999 asupra legislatiei locale a Congresului Autoritatilor Locale si Regionale".
Modificarea Constitutiei
Recomandarea votata saptamana trecuta promoveaza modificarea constitutiilor statelor membre in urmatoarea forma: "invita statele membre sa isi acordeze Constitutiile cu standardele europene contemporane democratice care solicita fiecarui stat sa-si integreze toti cetatenii , indiferent de originea lor etno-culturala, in cadrul unei entitati civice si multi-etnice si sa nu se mai organizeze ca fiind state exclusiv etnice sau exclusiv civice". Aliniatul de mai sus cere practic modificarea tuturor constitutiilor europene, in care natiunile sunt definite fie in functie de originea etnica, fie in functie de cetatenie.
Recomandarea APCE mai cere Comitetului de Ministri al CoE sa stabileasca proceduri "pentru dezvoltarea relatiilor dintre statul mama si minoritatea care se gaseste intr-un alt stat - in principal in vecinatate - luand in considerare criteriile identificate de Comisia de la Venetia in raportul sau din anul 2001, ca si rezolutiile si recomandarile APCE". Un alt punct forte al Recomandarii 1735 este reprezentat de faptul ca solicita Comitetului de Ministri "sa invite statele membre sa semneze si sa ratifice Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale, Charta Europeana pentru Limbi minoritare si Charta Europeana pentru auto-guvernare, care constituie instrumente fundamentale pentru mentinerea identitatii nationale a minoritatilor".
Puterea Adunarii Parlamentare
Adunarea Parlamantara a Consiliului Europei (APCE) poate adopta trei tipuri diferite de texte: recomandari, rezolutii sau opinii. Recomandarile contin propuneri adresate Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, iar aceste propuneri trebuie implementate de guvernele tarilor membre ale Consiliului Europei. Rezolutiile adoptate de APCE contin decizii pentru care este responsabila doar Adunarea. De asemenea, APCE emite opinii in legatura cu intrebari ridicate de Comitetul de Ministri - cum ar fi admiterea de noi state membre, proiecte de conventii ale Consiliului Europei sau bugetul alocat organizatiei.
Puterea Adunarii Parlamentare de a modifica legislatia interna a unui stat membru s-a vazut in anul 2000, cand a fost abrogat articolul 200 din Codul penal, cel care privind homosexualitatea.
Astfel, in anul 2000 APCE a adoptat doua recomandari care urmaresc imbunatatirea statutului juridic si social pentru gay, lesbiene si bisexuali si combaterea homofobiei (Recomandarea 1474/2000 cu privire la situatia gay-lor si lesbienelor in tarile membre ale Consiliului Europei si Recomandarea 1470/2000 cu privire la acordarea statutului de refugiat sau imigrant pentru gay, lesbiene si partenerii lor). In cazul in care o tara membra a CoE nu respecta recomandarile APCE, Adunarea poate recomanda reluarea monitorizarii tarii respective in domeniul respectarii drepturilor omului. (George DAMIAN)
Ce a impus Recomandarea 1201
In Tratatul de baza cu Ungaria, semnat la 16 septembrie 1996 la Timisoara, recomandarea 1201 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a constituit un subiect deosebit de disputat in timpul negocierilor.
Principalul aspect dezbatut al Recomandarii 1201 din 1993 a fost reprezentat de Articolul 11 al acestei recomandari care afirma ca "In regiunile in care majoritatea apartine unei minoritati nationale, aceasta va avea dreptul sa aiba autoritati locale sau autonome sau sa aiba un statut special, in conformitate cu situatia lor istorica sau teritoriala si in conformitate cu legislatia interna a statului". Pana la urma textul final al Tratatului face referire la Recomandarea 1201, insa contine o mentiune care afirma ca "Partile Contractante sunt de acord ca Recomandarea 1201 nu se refera la drepturi colective si nici nu obliga Partile sa acorde persoanelor respective dreptul la un statut special de autonomie teritoriala bazata pe criterii etnice".
Ce poate impune Recomandarea 1735
- modificarea Constitutiei astfel incat statul sa nu mai fie definit pe baza etnica
- adoptarea Legii Statului minoritatilor cu tot cu dezbatuta sintagma "autonomie culturala"
- adaptarea legislatiei nationale in concordanta cu Recomandarea 43/1998 privind autonomia teritoriala
Reactii
Adrian Cioroianu, euro-observator, PNL
"Este un film de propaganda"
"Este vorba de un film de propaganda. Eu si cu senatorii Vlad Popa si Mircea Cosea am trimis o scrisoare presedintelui grupului Partidului Popular European (PPE) in care am protestat fata de prezenta siglei PPE pe aceasta invitatie. Este doar un gest de propaganda tipic, initial am vrut sa protestam, insa asa ceva nu ar fi facut decat sa-i creeze publicitate. Nu cred ca vor avea prea multi spectatori. Sunt mai multi euro-parlamentari maghiari care aduc astfel de lucruri in discutie, mai ales din cauza legii statului si ca urmare a glumelor facute de Basescu la Strasbourg".
Titus Corlatean, euro-observator, PSD
"O insulta la adresa statului roman"
"Aparitia acestui gen de actiuni de lobby maghiar era de asteptat, in conditiile in care parlamentarii romani liberali au ajuns sa promoveze legea pentru o autonomie culturala care de fapt este o autonomie politica bazata pe criterii etnice. Nu este vorba de un scenariu nou, l-am mai trait la intrarea in Consiliul Europei. In plus este vorba de o insulta la adresa statului roman cand se spune ca maghiarii sunt batjocoriti si pedepsiti cand isi vorbesc in public limba materna. Euro-observatorii PSD vor fi prezenti la lansarea filmului si ne vom prezenta pozitia. Era de asteptat totusi ca euro-observatorii romani membri ai Partidului Popular European sa ia atitudine fata de aceasta actiune. Si mai trebuie mentionat ca nu trebuie sa acceptam ca partidele din Ungaria sa-si faca campanie electorala pe spinarea Romaniei".
Gyorgy Frunda, senator UDMR
"Autonomia culturala este recomandata"
"Aceasta recomandare se refera la conceptul de natiune. Se face, de asemenea, o analiza a conceptelor germane si franceze de natiune. Ideea e ca natiunile pot sa traiasca si in afara granitelor statului propriu-zis. Esenta rezida in drepturile culturale alocate minoritatilor, aici includem si autonomia culturala. Autonomia culturala reprezinta o solutie de mediere intre majoritari si minoritari. In primul rand, autonomia culturala este recomandata. Este vorba despre o politica de toleranta interetnica." (R.G.)
Varujan Vosganian, europarlamentar PNL
"A dus-o mai departe decat trebuia"
"Eu stiu ca Gyorgy Frunda a extins putin problema plecand de la conceptul de natiune. A dus-o mai departe decat trebuia. Eu nu am fost atunci la Strasbourg dar este posibil ca Frunda sa fi impins problema in directia autonomiei culturale." (R.G.)
Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD
Recomandarea sprijina Legea Statutului
Prin recomandarea APCE promovata de senatorul roman UDMR Gyorgy Frunda se consacra principii care nu se regasesc in alte documente ale APCE. Gyorgy Frunda a "exersat" aceste principii in cadrul recentei sale vizite in Letonia, generand, cu aceasta ocazie, un scandal politic, intrucat principiile respective se refereau la minoritatea rusa, intr-o maniera contrara politicii statului leton. Recomandarea va folosi UDMR pentru sprijinirea proiectului privind legea statutului minoritatilor. Exista si alte recomandari ale APCE care stipuleaza clar principiile prin care tari membre ale Consiliului Europei reglementeaza, pe plan intern, principiile protectiei identitatii culturale, lingvistice sau religioase a minoritatilor. Aceste principii sunt consecvent respectate. Legea Statutului, insa, consacra elemente de autonomie teritoriala care sunt inacceptabile, nu numai de catre PSD, dar si de alte partide, ca PD si PNL. (D.E.)
Daniel Ionescu, europarlamentar PC
"Frunda nu reprezinta interesele Romaniei"
"La ora actuala, Frunda este un reprezentant al Romaniei care nu reprezinta interesele Romaniei in Consiliul Europei. In ciuda celor 6-7 procente din electoratul roman pe care le are, prin regulamentul care a fost facut, ocupa 3 locuri in delegatia Romaniei. Frunda si UDMR au doi reprezentanti plini in delegatia parlamentara a CE. Romania, prin Constitutie si prin dreptul pozitiv adoptat in 2003 este inaintea Europei in ceea ce priveste dreptul minoritatilor. Frunda este intr-o pozitie delicata pentru ca are niste obligatii fata de Ungaria si fata de ungarismul din Romania si nu fata de minoritatea maghiara si doreste sa-si impuna punctul de vedere. O discriminare pozitiva a minoritatii maghiare este o expresie a faptului ca nu se doreste o Romanie conform Constitutiei. Frunda joaca acum o carte politica prin care, avand in vedere efortul Romaniei de integrare la UE, crede ca poate face ca Romania sa accepte orice fel de gainarie. Parerea mea este ca, in mod normal, Frunda ar trebui sa compara in fata unei comisii parlamentare, pentru ca lucreaza impotriva intereselor Romaniei."(R.P.)
Mihai Tudose, europarlamentar PSD
"Parte dintr-un joc mai mare"
"Recomandarea Consiliului Europei este Recomandare a Consiliului Europei. Recomandarile de acest gen fac uneori parte dintr-un joc mai mare. La nivel de Europa sunt niste discutii mari referitoare la autonomia culturala. In Belgia e jale, noi suntem doar niste copii in comparatie cu belgienii. La noi, lucrurile se inflameaza mereu in perioada cand Ungaria se pregateste de alegeri generale. De aici intreaga tevatura cu Statutul minoritatilor nationale. In ceea ce priveste conceptul de autonomie culturala, acesta este in regula si se practica. Nemultumirea incepe cand autonomia culturala este privita ca un cap de pod in vederea autonomiei teritoriale." (R.G.)
Radu Berceanu, europarlamentar PD
"Nu pot sa va spun nimic"
"Nu imi dau seama ce recomandare invoca Gyorgy Frunda. El a avut acolo un aport pe conceptul de natiune. Imi pare rau dar, in clipa asta, nu pot sa va spun nimic. Eu stiu ca Frunda avea un raport care urma sa se discute, dar era vorba despre conceptul de natiune. Nu stiu ce are, acum, Frunda cu autonomia culturala. UDMR este in stare sa ajunga de oriunde oriunde." (R.G.)
 Afisari: 127  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 63 Afiseaza toate comentariile  
Cu inteligenta si cinste, Romania ar putea deveni motorul Europei   de JMJ
lucid   de Oriana
Ati terminat cu zbieratul. Ia cititi aici. Part II   de JohnGreen1
Ati terminat cu zbieratul. Ia cititi aici.   de JohnGreen1
O, daca-ati sti cate milioane de copii in America sunt nevoiti sa vorbeasca engleza, desi acasa vorbesc alte limbi...   de JMJ
Carmen Musat si cohorta sa   de underinfluence
Adriane V.D ti-am scris si eu ceva ......   de cucuveaua politruca
Descentralizarea administrativa dupa modelul UE este solutia......   de Louise Cagnan
Vai de voi romani , o comunitatea de 60000 de oameni fac legea intr-o tara de 23 de milioane   de underinfluence
Gury...   de March
Recomandarea otravita!!!   de DanBruma
Frunda, suicidul si amarastenii...cu Florin Piersic jr. in rolul principal   de adryan
AJUNGE CU MINCIUNI. Ceangaii si dreturile omului   de iancu ion
pt Luca Iliescu   de Nicoll
Care este legatura intre Consiliul Europei si UE?   de ender
Raquel, ti-am scris ceva.....   de Adrian v.D.
Roamnia trebuie sa intre in Asia   de PANTAGRUEL
ceanghaii intr-adevar sunt oprimati   de robert pop
Pentru domnul cucuveaua politruca   de Adrian v.D.
Domnului ....lazarmc....SI TUTUROR DE PE FORUM SI AIUREA... BIG BROTHER WATCHING YOU...   de cucuveaua politruca
Sura 14.37.2 "Si Dumnezeu a facut caricatura lui Dumnezeu pe praf. A suflat asupra si i-a dat viata, asa a aparut omul"   de Ancutza Hazu
Pentru unul alexandru 79   de Raquel
Americani (poporul cel mai civilizat) spre deosebire de gasca amestecata EU nu or sa-l caricturizeze nicidata pe Mahomed   de Ancutza Hazu
De ce au facut-o in ascuns? De cine se ascund oare?   de cucuveaua politruca
Noi ceangai   de ceangau
Livius Chilian - de ieri   de lucid
Nu ei sunt de vina, noi suntem fraieri!   de Gargantua
   de Pinkie
Lazarmc - las-o jos ca macane!   de Harkonen
Hello Caracal ! Wake up please !   de Pinkie
parerea ungurului   de santa
   de caponelli
Ce-si ride asta de noi in barba..noi pierduram vremea cu matusi si mafioti..   de cucuveaua politruca
UE este complice la faradelegile din Romania   de toni
Si islamistii isi urmeaza drumul tot pas cu pas.. pasi mici si marunti, dar siguri si pina....   de cucuveaua politruca
jalnica diversiune Ziua   de lucid
Romanii de romani ,maghiarii si Uniunea Europeana !!!   de lazarmc
UE cunoaste disperarea cu care romanii vor in Europa   de toni
Grupul de interese UDMR   de vasile constantin
Problema consta in calitatea/eficienta parlamentarilor care ne reprezinta la UE   de Tzepelica
Minciuna sfruntata in privinta ceangailor !   de Raquel
Ref. la "Recomandarea otravita"   de GB
Robin am o propunere   de Mos Grigore
E timpul ca nationalismul romanesc sa reinvie   de patriot
Reprezentantii romani/nu maghiari in parlamentul EU   de arhonte
Rosca Stanescu e la greu si scoate sperietoarea UDMR   de Petrica si lupul
"Bomba" asa pare mai repede o minciuna, speculatia unui ziarist care nici macar nu-si semneaza articolul   de MIHAI S.
Romania NU VA INTRA IN <<U.E >> fara ca "macar" ceva din fosta Regiune Autonoma Maghiara sa ia fiinta in centrul tarii!   de Marin Marian Gheorghe
cititi asta...e proaspata..   de gobi
Ce mama nu mi-a spus....   de Alex2003
DACA ROMANII AR FI VINATI   de YOGHINUL
Mai, europenilor, voi nu vedetzi mai departe de lungul mainii ???   de +
Cred ca e mai bine sa cerem AMERICANILOR sa ceara desfiintarea Natiunilor Unite fiind PRIMII spre o Uniune de alt MODEL   de Omul cu Picioare foarte Paroase
parerea ungurului   de santa
Orice moneda are doua fetze.   de Iaca Io Mis
Recomandarea otravita   de mig_29
sictir   de tovmatei
Da ?   de parazitii_mereu
Pregatiti Mitropolia Clujului cu nume unguresc Colosvary   de sfantul
Felicitari Ziua, continua insa!   de arhonte
La ce ne trebuie UE ?   de sarkizian
Sintagma "stat national" din articolul 1 al Constitutiei trebuie sa dispara   de Barzava
Na si...? Ohhh da, "Vin Ungurii...!" "Sus Romane... uita toate problemele, esti in Pericol!!!"   de JohnGreen1
A r h i v a
  Replici la cutremurul Basescu    6 comentarii
  Nastase aproape la final    4 comentarii
  Romania suntata cu anti-lobby    2 comentarii
  Statul a spart "Cumintenia pamantului"    
 Top afisari / comentarii 
 Stefan Iordache implineste 65 de ani (166 afisari)
 Recomandarea otravita (127 afisari)
 Statul a spart "Cumintenia pamantului" (116 afisari)
 Replici la cutremurul Basescu (59 afisari)
 Basescu asteptat la Cernauti "cu durere si speranta" (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03154 sec.