Ziua Logo
  Nr. 3540 de vineri, 3 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ucraina alimenteaza conflictele inghetate de la granita UE
Andrew RETTMAN 
Cooperarea Ucrainei cu provincia Transnistria din Republica Moldova risca sa ruineze strategia Uniunii Europene din aceasta republica, deoarece pana acum noua misiune UE la granita Ucraina-Republica Moldova a avut prea putin impact.
Kievul a fost de acord sa sprijine presiunile de la Bruxelles cu privire la reunificarea Republicii Moldova si astfel a refuzat sa importe din Transnistria otel, textile si produse alimentare dupa 25 ianuarie, daca acestea nu aveau timbre vamale oficiale. Insa rapoarte cu privire la aceasta noua misiune UE arata ca Ucraina nu isi tine promisiunea, produse din Transnistria continua sa treaca de frontiera, in ciuda termenului care a expirat saptamana trecuta. "Ar trebui sa clarificam situatia, sa vedem de ce nu au timbre. Ucrainienii spun ca moldovenii au ingreunat sistemul de inregistrare", a declarat pentru EUobserver conducatorul misiunii UE, Antti Hartikainen. Mai mult decat atat, Kievul a refuzat cererile neoficiale din partea UE de a inceta interdictia din 2003 asupra guvernului trasnistrean. Un diplomat ucrainian a spus: "Relatiile noastre cu Transnistria sunt problematice. Subiectul nu este pe agenda noastra."
Hartkainen a confirmat convoaiele de masini care il insotesc pe liderul transnistrean Igor Smirnov prin Ucraina, "destul de des", ultima data pe 24 ianuarie. Misiunea UE cu privire la Ucraina a inceput in noiembrie si lucreaza cu oficiali ucrainieni si moldoveni, acordand consultanta despre accesul la datele Europol, dar nu are mandat sa intreprinda actiuni directe.
Cei 55 de ofiteri nu au voie sa comunice cu agentii vamali transnistreni. Hartikainen a spus ca i-a urmarit pe agentii transnistreni stand calm in partea cealalta a frontierei.
Transnistria s-a despartit de Moldova in 1991 cu ajutorul Rusiei, dar ea nu este recunoscuta nici de Bruxelles, nici de Chisinau, in ceea ce priveste asa-numitul conflict inghetat de la portile Uniunii Europene.
Provincia gazduieste trupe ale Rusiei, fiind renumita pentru traficul de persoane si arme spre Europa Centrala, Comisarul UE pentru Justitie Franco Frattini a numit piata neagra "un fenomen cu-adevarat periculos", dupa ce s-a intalnit cu Andrei Stratan, ministrul de externe al Republicii Moldova, la Bruxelles, pe 31 ianuarie.
Frattini a spus ca pentru UE Republica Moldova este "un partener special", ca si Ucraina, in ceea ce priveste politica vecinatatii . Se poarta discutii cu privire la stabilirea de centre regionale pentru refugiati care sa fie finantate de UE. Se discuta de asemenea despre usurarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova. Moldova va avea o granita directa cu Uniunea Europeana dupa ce Romania va deveni membru UE in 2007, Chisinaul incepand deja sa se lege la sistemul energetic din Balcanii de Vest, in speranta ca va deveni si el membru al Uniunii candva. Nicu Petrescu, expert al Centrului de Politici Europene din Republica Moldova, a afirmat ca slabul sprijin pe care Ucraina il acorda economiei transnistrene ar putea mentine conflictul inghetat si impiedica miscarile care urmaresc integrarea europeana. Petrescu a spus ca politica Kievului este legata de presedintele Viktor Iuscenko, preocupat de regiunile Odesa si Vinnitia, care trec printr-o perioada dificila. Analistul a opinat ca acesl lucru s-ar putea intoarce impotriva lui Iuscenko la alegerile din 26 martie. Mai mult, combinatul de la Ribnita, cel mai mare producator de otel din Transnistria, se presupune ca este proprietatea unor mari actori politici din Ucraina si Rusia: Viktor Pinchuk, ginerele fostului presedinte Leonid Kuchima, Petro Porosenko, fostul secretar al apararii al lui Iuscenko, si Victor Cermomirdin, fostul prim-ministru al Rusiei. Popescu mai spune ca unii comandanti militari din Rusia sustin ca problema transnistreana este un instrument strategic impotriva expansiunii occidentale spre fostul bloc sovietic: "pentru a coopera cu UE, Ucraina trebuie sa plateasca un pret. Transnistria este o regiune mai importanta decat pare pe harta."
Analistii de la centrul mai sus amintit au sugerat ca mijlocul cel mai bun de a reusi reintregirea Republicii Moldova este ajutorul acordat "clanurilor de afaceri" active in Rusia, Republica Moldova si Ucraina pentru ca ele sa devina membri respectabili ai comunitatii de afaceri din Europa. Popescu afirma: "Vor sa-si legalizeze banii, sa calatoreaca in Europa si sa schieze in Alpi. Au bani, dar nu pot face aceste lucruri."
Analistul sustine ca oamenii de afaceri sunt o clasa mult mai influenta in Transnistria decat micile grupuri de nationalisti, in timp ce alte probleme ale regiunii, cum ar fi conflictul inghetat din Abhazia, sunt mai bine plasate pe agenda Kremlinului decat pe cea a Republicii Moldova. Analistul citat a mai spus ca: "Rusia ar vinde Transnistria imediat ce ar avea o oferta buna."
Copyright: Euobserver, Bruxelles
http://euobserver.com si http://www.eurojournal.org
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ucraina   de bbbb
Raspunsuri la oha   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Tandarica de la Cotroceni    20 comentarii
  Oameni si caini    16 comentarii
  Limitele puterii    2 comentarii
  La ce folosesc (unele) carti    8 comentarii
  La judecata zilei    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stefan Iordache implineste 65 de ani (166 afisari)
 Recomandarea otravita (127 afisari)
 Statul a spart "Cumintenia pamantului" (116 afisari)
 Replici la cutremurul Basescu (59 afisari)
 Basescu asteptat la Cernauti "cu durere si speranta" (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83797 sec.