Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema
foto: mediafax
Presedintele Traian Basescu urmeaza sa viziteze Kievul, unde se va intalni, printre altii, cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko pentru a analiza agenda relatiilor bilaterale. Maine, presedintele se va afla si la Cernauti. Dosarele in diferend Romania-Ucraina sunt numeroase si dificile si cuprind inclusiv prioritati ale Presedintiei noastre: drepturile romanilor din Bucovina de Nord si Basarabia de Sud, chestiunea canalului Bastroe, delimitarea platoului continental al Marii Negre, problema transnistreana. Misiunea lui Traian Basescu se dovedeste cu atat mai grea cu cat divergentele romano-ucrainene treneaza nepermis in ciuda declaratiilor si bunelor sale intentii, riscand sa se transforme in adevarate conflicte inghetate la granita NATO.
Diferendele dintre Romania si Ucraina ar fi trebuit rezolvate pana la sfarsitul anului trecut, asa se anunta in urma vizitei la Bucuresti a presedintelui Iuscenko din 21 aprilie 2005. In urma acestei vizite s-a anuntat crearea unei comisii bilaterale care urma sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina, pana la sfarsitul anului 2005. In calitate de prim-instrument in politica internationala al sefului statului, Ministerul de Externe nu a reusit sa puna pe picioare cadrul in care sa se discute dosarele romano-ucrainene. Comisia este reinviata azi, la Kiev, speram cu mai multe sanse de supravietuire.
Diplomatia romaneasca nu a reusit nici sa ofere o explicatie in ceea ce priveste stirea conform careia ambasadorul roman la Kiev a discutat cu ministrul ucrainean al Transporturilor despre un nou canal, romano-ucrainean, Dunare Marea Neagra - in conditiile in care Bucurestiul a criticat pe plan international proiectul Bastroe. Dezmintita doar verbal, Directia de Comunicare a Ministerului de Externe a evitat insa pana la inchiderea editiei sa ne raspunda concret la o serie de intrebari privitoare la problemele romano-ucrainene, in baza Legii 544/2001. In cazul in care aparatul MAE nu se va conforma dispozitiilor legii ne rezervam dreptul unei actiuni in consecinta. Bilantul unui an tragic pentru romanii din jurul granitelor ne da dreptul sa invocam responsabilitatea ministeriala asupra unei stari dezastruoase, perpetuate impotriva intereselor nationale ale Romaniei. (D.E.)
Comisia mixta romano-ucraineana invie dupa un an
Comitete-fantoma dupa intalnirea Basescu-Iuscenko
Presedintele Basescu se va afla azi si maine la Kiev, unde se va intalni cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko. Traian Basescu se va mai intalni si cu premierul ucrainean Iuri Ehanurov, cu presedintele Parlamentului Volodimir Litvin si cu alti lideri politici. Cu aceasta ocazie, cei doi presedinti vor semna "Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene", anuntata inca din aprilie 2005, informeaza Presedintia Romaniei. Comisia Mixta urmeaza sa contina trei comitete: Comitetul pentru Securitate si cooperare europeana, euroatlantica si regionala, Comitetul pentru cooperare in domeniul culturii, educatiei, minoritatilor nationale si al informatiei publice si Comitetul pentru protectia mediului si dezvoltare durabila.
Basescu si Iuscenko si-au asumat, fiecare personal, responsabilitatea solutionarii diferendelor romano-ucrainene cu ocazia intalnirii de la Bucuresti din 21 aprilie 2005. Comisia constituita din cei doi presedinti urma sa includa trei comitete structurate pe probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatilor din cele doua tari si canalul Bastroe. De asemenea ar fi urmat sa fie reluate si discutiile bilaterale privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra. In aprilie 2005, atat Basescu, cat si Iuscenko, au subliniat ca problemele dintre Romania si Ucraina, tari cu o istorie unica, au fost mostenite. Aceste mosteniri "limiteaza posibilitatile zilei de maine", a aratat Iuscenko, dar prin cresterea increderii reciproce si imbunatatirea climatului politic intre Kiev si Bucuresti se vor gasi solutii. Discutiile dintre cei doi presedinti au fost urmate de semnarea a doua documente bilaterale: o Declaratie politica a celor doi sefi de stat si un Plan de consultari intre cele doua Ministere de Externe pentru anul 2005.
Promisiunile Kievului
"Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", a afirmat Iuscenko. Presedintele ucrainean a insistat ca problemele privind Insula Serpilor si constructia canalului Bastroe sunt complicate, dar importanta este asezarea la masa negocierilor. El a afirmat ca "pe masa ambilor sefi de stat exista un material de compromis, de aceea, trebuie sa dam de lucru diplomatilor, specialistilor si apoi materialul sa fie pus pe masa de lucru a presedintilor". Iuscenko a aratat ca in privinta canalului Bastroe importanta este constituirea rapida a comitetului pe aceasta tema, la nivel de ministri ai Transporturilor, adjuncti ai ministrilor de Externe si alti specialisti. In 2006, aceste comitete inca asteapta sa fie constituite.
Aburii din "marele laborator de politica externa"
"In curand, se va infiinta Comisia Mixta Prezidentiala care va gestiona subiectele de interes special si cele sensibile pe agenda de dialog intre cele doua state, care include si un subcomitet pe minoritati nationale", ne-a anuntat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti. La aproape un an de la anuntul prezidential privind infiintarea acestei comisii, inca mai e de asteptat ca ea sa prinda viata. Rezolvarea problemelor bilaterale este lasata pe mai tarziu.
Presedintele Basescu s-a sprijinit in actiunile sale de politica internationala pe Ministerul de Externe, dupa cum afirma la intalnirea cu studentii Facultatii de Sociologie din 14 iunie 2005: "Cel mai important consilier de politica externa al presedintelui este Ministerul de Externe. Presedintele este primul responsabil de politica externa si are la dispozitie Ministerul de Externe, ca structura majora in laboratoarele careia se elaboreaza pozitii si politica externa a Romaniei. Marele laborator de politica externa pe care il utilizeaza presedintele este Ministerul de Externe al Romaniei. Nu se pot crea doua structuri de politica externa: una la Cotroceni si alta la Guvern. Ministerul de Externe este structura care este consilierul autorizat al presedintelui pe probleme de politica externa". (George DAMIAN)
Ucraina joaca la doua capete
Relatiile bilaterale Romania - Ucraina cuprind o suma de dosare fierbinti care stagneaza de mai multi ani: problema transnistreana, canalul Bastroe, drepturile romanilor din Ucraina si delimitarea platoului continental al Marii Negre, respectiv problema Insulei Serpilor.
Kievul incurajeaza Tiraspolul
Kievul nu respecta in prezent intelegerile incheiate cu Chisinaul cu binecuvantarea Uniunii Europene in ceea ce priveste eliminarea traficului si a contrabandei pe segmentul transnistrean de granita.
Administratia de la Kiev nu monitorizeaza exportul marfurilor provenite din Transnistria, ceea ce a provocat nedumerire in randul negociatorilor internationali. Tiraspolul va putea in continuare sa-si exporte marfurile in sau prin Ucraina fara stampila vamala a Chisinaului, dupa ce Kievul a renuntat la acordul semnat, la 30 decembrie 2005, cu autoritatile Republicii Moldova.
Acordul respectiv prevedea ca marfurile din Transnistria vor putea intra pe teritoriul ucrainean doar in baza actelor vamale perfectate de catre oficialitatile de la Chisinau si urma sa intre in vigoare la 25 ianuarie.
"Cu regret, nu putem sa afirmam ca intelegerile dintre conducatorii guvernelor de la Chisinau si Kiev, incheiate anul trecut, au sorti de izbanda astazi si ca sunt rezultate concrete in sincronizarea conlucrarii institutiilor vamale si a celor de graniceri la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean", a declarat marti, pentru BBC, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova Andrei Stratan, informeaza AP FLUX.
Potrivit sefului diplomatiei moldovene, Chisinaul a fost surprins de schimbarea pozitiei oficialitatilor ucrainene dupa o reuniune desfasurata la Odessa, la care au participat si reprezentanti ai cercurilor de afaceri si reprezentanti ai Cabinetului de ministri al Ucrainei si unde a fost discutat acest subiect. Stratan a declarat ca daca va avea zilele acestea o intrevedere cu omologul sau ucrainean va discuta cu el nu numai problema solutionarii conflictului transnistrean, ci si alte subiecte privind relatiile dintre cele doua tari, inclusiv angajamentele luate de ambele parti cu privire la efectuarea controlului la frontiera, incepand cu 25 ianuarie curent.
In ciuda faptului ca la inceputul anului trecut presedintele Iuscenko anunta ca a cazut de acord cu Traian Basescu asupra unui plan comun pentru rezolvarea crizei transnistrene, in ultimul moment Kievul a preferat sa joace pe cartea Moscovei prezentand o noua varianta a planului Kozak.
Exploatari in jurul Insulei Serpilor
In ceea ce priveste Insula Serpilor si disputa privind platoul continental din Marea Neagra, Ucraina isi continua vechea strategie de a incerca sa o treaca drept insula locuibila. Mai mult, Ucraina si-a anuntat intentia de a demara prospectiuni geologice in jurul Insulei Serpilor, in ciuda faptului ca nu s-au stabilit inca zonele economice exclusive din Marea Neagra.
Guvernul Ucrainei va tine sub control amenajarea Insulei Serpilor din Marea Neagra, al carei platou continental este bogat in zacaminte de gaze si petrol, a declarat premierul Iuri Ehanurov la Odessa, in cadrul unei intalniri cu conducerea regionala de saptamana trecuta, informa Rompres.
Seful cabinetului de la Kiev a precizat ca bugetul ucrainean prevede anul acesta pentru amenajarile din Insula Serpilor o suma de 11 milioane de grivne (aproximativ 2,2 milioane de dolari).
Totodata, Iuri Ehanurov a anuntat ca "la sfarsitul lunii martie vor fi facute publice rezultatele concursului organizat pentru dreptul de a explora zacamintele din platoul continental" al Insulei Serpilor, fapt care, in opinia premierului ucrainean, "ar putea asigura cu gaze tara sa".
Anul trecut, geologii ucraineni au descoperit, in timpul forarilor efectuate pe platoul continental al Insulei Serpilor, importante zacaminte de petrol, in straturile mai adanci, si resurse de gaze, in straturile de la suprafata. Dar, pentru exploatarea acestora, Ucraina are nevoie de amenajarea unei dane mai mari, remarca ITAR-TASS.
Romania a depus o plangere, anul trecut, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, cu scopul de a obtine posibilitatea exploatarii resurselor minerale de pe platoul continental al Romaniei in zona Insulei Serpilor. Autoritatile de la Bucuresti se bazeaza pe faptul ca aceasta insula, acum parte a teritoriului ucrainean, are statutul juridic de stanca, deci nu are dreptul la platou continental. Conform legislatiei internationale, pentru a avea dreptul la delimitarea platoului continental si la statutul de zona economica exclusiva, o insula trebuie sa fie locuita si sa aiba activitate economica proprie. In ultimii ani, Ucraina a adoptat un program in mai multe etape pentru a putea sustine ca pe Insula Serpilor exista activitate economica.
Canalul romano-ucrainean in locul lui Bastroe
Ambasadorul roman la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, a discutat cu ministrul ucrainean al Transporturilor Viktor Bondar eventualitatea construirii unui canal romano-ucrainean Dunare Marea Neagra, anunta Rompres preluand o stire de pe agentia ucraineana ForUm.
Conform acestei informatii, Ucraina a propus Romaniei sa asigure infrastructura de coasta a canalului. Proiectul ar avea drept scop dezvoltarea porturilor comerciale Reni si Izmail din regiunea Odessa. Expertiza realizata a confirmat profitabilitatea si siguranta ecologica a acestuia, continua agentia ucraineana.
Ambasadorul Romaniei a precizat ca problema va fi discutata cu ocazia Conferintei internationale a UNESCO ce va avea loc la Odessa si l-a invitat pe ministrul ucrainean al Transporturilor sa participe la cea de-a treia Conferinta paneuropeana privind transportul pe apa care va avea loc la Budapesta, in perioada 13-14 septembrie. Ministrul Bondar a acceptat invitatia si a subliniat importanta acordului privind navigatia pe apele interioare incheiat intre Romania si Ucraina.
Romania a desfasurat mai multe actiuni diplomatice impotriva canalului Bastroe, iar demersul amabsadorului roman la Kiev ramane cel putin neclar. In primul rand nu este clara pozitia geografica a proiectatului canal comun. Ministerul Afacerilor Externe nu a oferit nici un fel de explicatie asupra interventiei ambasadorului Hristea, in ciuda tuturor solicitarilor noastre.
Romanii sub cizma
Problema respectarii drepturilor romanilor din Ucraina este una care ramane in continuu pe agenda bilaterala fara a primi vreo rezolvare. In primul rand autoritatile ucrainene impiedica in mod sistematic si programat venirea la studii in Romania a copiilor din nordul Bucovinei si din sudul Basarabiei.
Din 1991 statul roman sprijina romanii din sudul Basarabiei prin oferirea de burse de studiu, in conditiile in care pentru tinerii din aceste tinuturi nu exista nici o institutie de invatamant superior si doar 5 licee. Pentru a repara ce se poate din drama prin care mai trecem dupa pactul dintre Hitler si Stalin, oficialii de la Bucuresti au ajuns la concluzia ca trebuie sa se implice in educarea tinerilor romani din aceste teritorii. incepand din anul 1995 si pana in anul 2000, numarul burselor pentru etnicii romani din Ucraina a fost marit de la an la an, atat pentru cel din ciclul preuniversitar, cat si pentru invatamantul superior.
Din anul 2001, oficialii romani au micsorat numarul pentru burse motivand lipsa unui acord intre cele doua ministere de invatamant de la Bucuresti si Kiev, iar tinerii veneau la studii in luna noiembrie. Timp de trei ani ucrainenii au urmarit practic prin intarzierea acestui acord descurajarea tinerilor de a mai veni la studii in tara. In ciuda faptului ca in mass-media locala s-au purtat campanii ample si bine dirijate, impotriva celor care isi doreau sa urmeze studiile in Romania, nu s-a reusit din plin, iar studentii au venit la universitatile romanesti.
Anul acesta, performanta a reusit, suntem in luna ianuarie, iar din cei peste 7500 de absolventi ai scolilor romanesti din cele peste 123 de scoli romanesti din Ucraina nu au venit nici un elev la studii.
Alungati din tara
Drama continua, nici studentii originari din aceste zone care au absolvit facultatea in Romania nu mai sunt acceptati de Ministerul Educatiei si Cercetarii pe teritoriul Romaniei, desi unii au acceptul universitatilor din tara de a urma studiile postuniversitare. Oficialii MEC sustin ca nu pot incalca proaspatul acord semnat toamna aceasta intre cele doua ministere similare din Romania si Ucriana.
Contactat de reprezentantii societatii civile, Directorul Florin Popescu, din cadrul Ministerul Educatiei, sustine ca nu se mai poate face nimic pentru tinerii care vor sa-si continue studiile in tara deoarece relatia dintre MEC si institutia similara de la Kiev se bazeaza pe un acord international, iar statul roman nu poate incalca un "act international". Prin acest acord Romania urmeaza sa ofere 100 de burse tinerilor din tinuturile romanesti aflate in componenta Ucrainei. Tot oficialul roman sustine ca nu este vina MEC si nici a ministerului de la Kiev ci a autoritatilor locale ucrainene, care nu le permit tinerilor sa vina la studii in Romania.
Mostenire sovietica perpetuata
Acest protocol, pe langa faptul ca nu isi are utilitatea si nu este nici respectat, reprezinta o mostenire sovietica in relatiile dintre ministerele de invatamant din tara si cele din fosta URSS.
De exemplu, orice tanar din Romania care doreste sa urmeze studii intr-o alta tara din Europa sau Statele Unite nu are nevoie de acordul expres al MEC. De ce este obligatoriu acordul unor institutii nedemocratice din tara vecina, care nu incurajeaza sub nici o forma invatamantul minoritatii romanesti, sa decida pe cine trimit la studii?
Responsabil pentru rezolvarea acestei probleme este Secretarul de Stat UDMR Jzsef Kt, acesta in loc sa incurajeze tinerii sa continue studiile, i-a invitat sa plece acasa in Ucraina.
Drama a trei tineri din Sudul Basarabiei este uluitoare. Ion Plesco, Alexei Prisacaru si Veaceaslav Decianu sunt proaspeti absolventi ai Facultatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", acestia au primit burse de studiu din partea statului roman in anul 1998 impreuna cu alti 11 studenti din regiunea Cernauti si Transcarpatia. In toamna acestui an, toti cei 14 studenti romani au absolvit facultatea urmand sa-si continue rezidentiatul. Dar pentru ca reprezentantii MEC nu pot incalca un protocol pe care partea ucraineana nu-l respecta, cei trei proaspeti absolventi sunt respinsi si alungati din Romania interzicandu-le sa-si continue rezidentiatul in limba romana. Motivul este faptul ca inspectoratul de la Odessa nu le permite sa-si continue studiile in Romania, in timp ce colegii lor din regiunea Cernauti si Transcarpatia au acceptul, au precizat studentii contactati de ZIUA. Au mai ramas 10 zile pana expira viza de sedere in Romania, iar cei trei studenti nu au primit nici pana astazi un raspuns de la oficialii MEC, in schimb au primit ordinul de evacuare din caminele universitatii. Acesta este doar unul din cazurile abandonate de autoritatiele de la Bucuresti. (D.E.)
Romanii din Herta propun denuntarea Tratatului de baza
"Daca despre Basarabia se vorbeste destul de mult, despre Nordul Bucovinei, care n-a fost niciodata al rusilor sau al ucrainienilor si despre Tinutul Herta, despre acest teritoriu din Romania Veche, locuit si astazi numai de romani si care desi neprevazut in pactul Ribbentrop-Molotov, sovieticii l-au ocupat in 1940 prin forta militara, se vorbeste din pacate foarte putin.
Or, acum este cazul ca diplomatii si conducatorii nostri sa-si aminteasca de Tratatul nedrept si umilitor incheiat de noi cu Ucraina in 1997, nerespectat de partea ucraineana, poate fi, in sfarsit, in mod legal denuntat, avand in vedere ca, in anul 2007 se implinesc zece ani de la semnarea lui.
In acest scop este insa necesar ca in anul curent, 2006, sa-i anuntam pe ucraineni de aceasta intentie a noastra.
Un nou tratat il putem incheia cu vecina noastra plecand de la negocieri reale si evitand sacrificiile teritoriale nedrepte si dureroase.
Asa cum am mai spus cu alte prilejuri, cu o Ucraina democrata si cu vederi pro-occidentale este de sperat ca vom putea avea niste discutii obiective mai fructuoase, ce vor tine seama de identitatea etnica, culturala si istorica a celor care traiesc dintotdeauna in aceasta regiune.
Este de datoria noastra a tuturor si cu deosebire a bastinasilor, care vorbim in numele unei istorii traite, ca sa ne ingrijim sa intram in Uniunea Europeana cu tot ce ne-a apartinut si trebuie sa ne apartina, chiar si in conditiile "spiritualizarii" frontierelor valabile pentru ambele parti".
Prof Dr. doc. Ion Gherman
Presedinte al Societatii Culturale Tinutul Herta
Apeluri catre conducatori
Podul spre Transcarpatia, blocat de cinci ani
Asociatia social-culturala a romanilor din Transcarpatia "George Cosbuc" vine in fata Dvs cu rugamintea de a face toate diligentele necesare, inclusiv la dl. Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pentru a deschide punctul de frontiera Solotvino (Ucraina) - Sighetu Marmatiei (Romania). Mentionam ca podul s-a finalizat in 2001, dar din considerente pe care noi, cei 40.000 de romani din Maramuresul istoric (Ucraina) nu stim de ce nu este dat in folosinta. Conform Acordului dintre Guvernul Ucrainei si Guvernul Romaniei din 2003, Solotvino - Sighetu Marmatiei face parte din cele sase puncte internationale de trecere a frontierei de stat ucraineano-romane ce functioneaza 24 de ore din 24 de ore, dar, in realitate, acest punct este inexistent. Acest lucru este inexplicabil pentru cetatenii ucraineni de origine romana si fratii lor romani de dincolo de Tisa, cetateni ai Romaniei.
In speranta ca, in sfarsit, odata cu schimbarea in bine, atat la noi cat si la dv, acest Acord va deveni o realitate odata cu venirea primaverii 2005, romanii din dreapta Tisei va multumesc din suflet pentru sprijinul pe care suntem convinsi ca ni-l veti acorda.
Cu alese sentimente de consideratiune,
Prof. Gh. OpriS
Presedinte Asociatia Social Culturala a Romanilor din Transcarpatia "George Cosbuc"
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
ultima stire!!!!!   de geek-a-contra
scurt pe doi   de ninel2222
Basica, ia-ti pachetzel de acasa !   de Pinkie
Bine ca nu se duce la Paris -acolo se stia sigur cum se intoarce...   de Raquel
Atentie   de ionion
Grupurile de interese   de Vasile Teodorovici
au sa se gudure la nesfarsit pe langa slavi   de radurradu
A r h i v a
  Mafiotii!    38 comentarii
  Santaj la magistrati    7 comentarii
  Justitia americana nu considera crima uciderea unui roman    34 comentarii
  Tariceanu a auzit acuzatiile, dar nu comenteaza    
  Scheele vrea rezultate concrete in lupta anticoruptie    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03153 sec.