Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cel mai surprinzator lucru din Romania de azi
Ion Bogdan LEFTER 
Care e cel mai surprinzator lucru legat de scena noastra publica, cu un an inainte de admiterea in Uniunea Europeana? Greu de spus, fiindca e greu de ales! Dintre atatea si atatea dezvaluiri, scandaluri, anchete, declaratii, atacuri, rasturnari de situatie, crize de tot felul, care sa fie cel mai neasteptat eveniment sau cea mai stranie situatie, dintre subiectele sau temele politice cu greutate ale perioadei?
Pentru a da un raspuns, sa facem un pas inapoi si sa privim tabloul de ansamblu. Daca dam atentie doar stridentelor, scandalurilor si crizelor, ai zice ca ne aflam intr-un moment critic, de instabilitate, de confuzie, de haos. Romania pare sa se fi transformat intr-un teren de lupta in care competitorii - politicieni, demnitari, oameni de afaceri sau de presa, reprezentanti ai serviciilor secrete si... altii! - isi aplica unii altora lovituri bezmetice. Razbel generalizat!
Insa in ce stadiu se afla - de fapt - tara, cu un an inainte de integrare? Toate evaluarile externe indica un ritm rapid al progreselor. Agentiile care monitorizeaza pietele internationale, sistemele financiare si bancare au imbunatatit continuu cotatiile Romaniei in materie de atractivitate a mediului de afaceri, de siguranta a investitiilor si a depozitelor. Fluxul de capitaluri straine atrase de jocul bursier a crescut substantial in ultimul an (s-a dublat). Pretul platit de austriaca Erste Bank pentru BCR, foarte mare, mult peste estimarile de acum cativa ani, de la debutul procesului de privatizare, e nu doar un succes in sine, ci si un simptom foarte semnificativ pentru modificarile de perceptie in favoarea tarii noastre. Consecintele cresterii economice se vad in toate sectoarele, deopotriva in "sectorul privat", care se dezvolta vazand cu ochii, si la nivelul gestiunii guvernamentale, ministerele beneficiind de sume mai mari de la buget, ceea ce a permis ameliorari sectoriale, reorganizari, investitii, elaborari de proiecte cu apropiata intrare in executie. Primul-ministru a anuntat recent prioritatile anului 2006 in planul dezvoltarii: lucrari importante in infrastructuri, reabilitari si extinderi in sanatate, in invatamant etc. O zona care beneficiaza si ea - ba chiar spectaculos - de fonduri sporite obtinute prin taxare si impozitare e cea a administratiei publice locale, unde transformarile, uneori remarcabile, sar in ochi. Mai ales in orase, unde se recolteaza bugete consistente, dar si pe ansamblul judetelor, proiectele primariilor si ale consiliilor incep sa devina indraznete, orientate spre dezvoltari urbanistice imposibile pana nu demult. Se vad deja imbunatatiri in gestionarea spatiului public, in aspectul "peisajului stradal", apar programe concepute pentru a rezolva probleme comunitare din ce in ce mai diverse. Sustinut de strategii ale administratiei, mediul de afaceri ofera la randul sau populatiei servicii in diversificare accelerata.
Si asa mai departe. Se pot adauga oricate detalii, oricate exemple din varii domenii, din multe locuri din tara. Ma grabesc sa adaug ca n-am nici cea mai mica intentie de idealizare a unei situatii care e departe de a fi mirifica: Romania anului 2006 are multe probleme de rezolvat, multa coruptie de asanat, multa saracie de tratat la orase si mai ales la sate, multe gropi de asfaltat pe drumurile noastre scalciate, mai numeroase deocamdata decat strazile, bulevardele si soselele aduse la standarde acceptabile. Dar sensul de evolutie e limpede pozitiv, iar ritmul de crestere - ridicat. Evaluarile internationale nu sunt intamplatoare, nu decurg doar din decizia politica a Occidentului de integrare a tarii noastre, ci se bazeaza si pe realitate, pe rezultate concrete, pe reforme si dezvoltare. Rapoartele favorabile, diagnosticele pozitive, cotatiile tot mai bune se datoreaza - de asemenea - predictibilitatii Romaniei. In acceptia sa internationala, termenul indica certitudinea ca o tara, o economie, un mediu de afaceri, o societate se afla pe un drum bine stiut, cu o directie certa, de la care nu se va abate.
Punand acum laolalta cele doua constatari, iata lucrul cel mai surprinzator pe care-l etaleaza scena noastra publica: teribilul contrast dintre situatia de fond a tarii si aspectul de "razbel generalizat" despre care am vorbit. De o parte - stabilitate, reforme, ameliorari, dezvoltare, cu integrarea in Uniunea Europeana ca obiectiv imediat, pe punctul de a fi indeplinit. De partea cealalta - agitatie continua, conflicte politico-mediatice, ziua si scandalul! In realitate, "starea natiunii" inseamna astazi evolutie, dezvoltare, integrare europeana.
Fireste, intre cele doua laturi ale celui mai surprinzator lucru care defineste Romania de azi exista o legatura, si nu de ieri, de azi: convulsiile de la suprafata nu fac decat sa traduca in spectacol public rezistenta unora si a altora la transformarea rapida - prea rapida! - a tarii in directia pe care ne-am obisnuit s-o numim "occidentalizare"...
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
pe ce lume traiti??   de muz
Domnule Lefter, va cer scuze.   de OARE CINE
Mi-as dori acest lucruu,dar...   de Gicuta a lu' nea Nuta
Economia   de spooky
Interesul poarta fesul!   de re_creatie
Aprecieri pozitive....   de papi
Indreptare prea rapida spre occident ?   de Aladin
Bine spus!   de Barzava
A r h i v a
  Un cerc cu adevarat vicios. Din care toti ies vinovati    7 comentarii
  Conceptia patrimoniala a puterii    2 comentarii
  Inapoi in/la Afganistan    3 comentarii
  Condamnarea Consiliului Europei de catre comunisti    10 comentarii
  Basescu:Mafia pe masa Guvernului    2 comentarii
  La judecata zilei    
  Ce e de facut cu clasa politica?    2006-01-26
  Integrarea averilor in Uniunea Europeana    2006-01-19
  Justitia ramane cheia problemei    2006-01-12
  Nu integrarea, ci dezvoltarea    2006-01-05
  Decembrie 2005: la jumatatea mandatului    2005-12-22
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33924 sec.