Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Bush nuclearizeaza America
SUA raman in Irak pana la victoria finala
Presedintele SUA, George W. Bush, si-a sustinut marti seara la Capitoliu, in fata plenului Congresului de la Washington, discursul anual despre Starea Natiunii. Seful Casei Albe a pledat pentru mentinerea Americii pe locul intai in topul puterilor lumii, detaliind si despre unele planuri de viitor. "America este prea dependenta de petrol, care adeseori provine din regiuni instabile", a recunoscut Bush. In acest sens el a lansat o propunere indrazneata, cu bataie lunga, respectiv inlocuirea a peste 75 la suta din importurile de petrol din Orientul Mijlociu, pana in 2025. Presedintele considera ca acest obiectiv pe termen lung ar putea fi atins prin valorificarea progreselor tehnologice si reconsiderarea surselor de energie, inclusiv a celor nucleare. In plan economic, a semnalat seful Casei Albe, tari precum India si China incep sa se constituie in concurenti ai Statelor Unite, fenomen ce intretine starea de incertitudine si alimenteaza temerile in randurile celor saraci.
La subiectul sau favorit, cel al luptei impotriva terorismului international si a dictaturilor de pe toate meridianele, Bush a semnalat necesitatea inlocuirii acestora cu regimuri democratice. Pe lista tarilor nedemocratice au fost citate: Myanmar, Zimbabwe, Coreea de Nord si Iran.
"Retragerea nu aduce pacea"
Discursul condamna islamismul radical, ("pervertirea unei nobile credinte de catre o mana de oameni si transformarea ei intr-o ideologie a terorii si a mortii"), atragand atentia asupra crimelor in masa comise de teroristi de genul lui ben Laden. "Ne iubim libertatea si luptam sa ne-o pastram. Intr-o vreme a incercarilor, nu putem sa ne gasim securitatea renuntand la hotararile nostre si retragandu-ne in spatele granitelor. Daca i-am lasa in pace pe atacatori, ei tot nu ne-ar lasa in pace. Pur si simplu, ar muta campul de lupta pe coastele noastre. Retragerea nu aduce pacea si nu este nici onoranta."
Justificare in scandalul telefoanelor
Desi, la ora actuala, conform sondajelor de opinie, peste 60 la suta din americani condamna razboiul din Irak si mentinerea de trupe in aceasta tara, Bush a prezentat problema irakiana drept o victorie aproape castigata si a argumentat, in termeni deja cunoscuti pastrarea contingentului SUA pe scena conflictului: "Retragerea brusca a trupelor noastre din Irak ar insemna abandonarea aliatilor nostri irakieni in fata mortii sau a lipsei de libertate si ar propulsa la putere oameni precum ben Laden si al-Zarqawi intr-o tara de o importanta strategica, demonstrand ca promisiunea Statelor Unite nu inseamna mare lucru", a declarat Bush. Presedintele nu putea rata ocazia de a-si justifica dispozitia privind interceptarea convorbirilor telefonice ale americanilor, de catre agentia de Securitate Nationala, fara mandat din partea Justitiei, sustinand ca acest procedeu este foarte eficient in lupta pentru combaterea terorismului.
Mesaje catre Hamas si Teheran
Referitor la pozitia americana fata de criza din Orientul Mijlociu, Bush a reiterat solicitarea americana ca "liderii Hamas sa recunoasca Israelul, sa se dezarmeze, sa respinga terorismul si sa lucreze pentru o pace durabila".
Cat priveste scandalul nuclear din Iran ("o natiune care acum este subjugata de o mica elita clericala care ii izoleaza si ii opreseaza pe oameni"), un alt punct de interes international in aceasta perioada, presedintele SUA a comentat: "Guvernul iranian sfideaza lumea cu ambitiile sale nucleare, iar tarile lumii nu trebuie sa permita regimului iranian sa se doteze cu arme nucleare". Bush nu a atins problema unei eventuale intentii armate impotriva Teheranului.
Ahmadinejad 100%
Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a simtit nevoia sa reactioneze, in stilul sau caracteristic, la discursul despre Starea Natiunii, sustinut de liderul american, George W. Bush. El a declarat ca vrea sa-l tarasca pe Bush in fata tribunalului popoarelor, pentru acuzele proferate la adresa tarii sale si a Islamului. Liderul ultraconservator de la Teheran a sfidat din nou puterile nucleare din Consiliul de Securitate, calificandu-le drept puteri de paie, care nu vor impiedica Iranul sa-si creeze un program nuclear, noteaza Rompres. Finalul discursului lui Ahmadinejad, care a continuat in aceeasi nota incitanta, s-a suprapus cu sloganurile antiamericane si antisemite scandate de asistenta. (D.E.)
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 25 Afiseaza toate comentariile  
sper sa reuseasca SUA   de catalinam
Nu Oriana, nu e chiar asha:   de Pinkie
la NAJAF, in Irak, "Mecca" shi'itilor   de Oriana
FELIX, incerc din nou ca iar am nimerit peste unul din aia 70% care ma dusmaneste. IRAN!   de Mos Grigore
ia uite, cum duce Bush de nas populatia   de anonymous
Nu sunt cine stie ce caricaturile alea Mosule... chiar vezi ceva deosebit ?   de CONU
Apropos, are cineva vreun link unde sa putem vedea caricaturile astea a lu' Mahomed ...   de Pinkie
comentariu despre Bush si politica energetica   de anonymous
OOOOOOPS   de Mos Grigore
Despre Democratia a la Bush   de Obi One
Si care-i aia?   de G.B.
ultimele evolutii   de lucid
   de Pinkie
Felix, am vazut la TV m pe tema asta....   de Pinkie
Despre conflictul cu Iranul .   de Pinkie
apropos de Iran (ca tot zise Bush de ei ca asa si pe dincolo)   de George-Felix
Care victorie finala ce fel da victorie finala bre?   de serios-glumetul
PS // Despre petrol.... Marea Nordului si noile descoperiri petroliere....   de CONU
"Decat sa sug ... la mai multi licurici mai mici, mai bine sug ..." // Cam asa sta treaba...   de CONU
Bravo Gicutu!   de FB
Bush: reactivez ' the Patriot Act' - Putin: 'noi putem lovi pe oricine'   de Oriana
vor sta petrolistii cu mainile in san?   de anonymous
Mda... Si cand li se pare ca e prea scump petrolul...   de canaris
minunat! libertate made in USA   de anonymous
Victoria cui!?...   de Zen
A r h i v a
  Olanda incearca sa ne puna pe bara    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01719 sec.