Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Trenuri de noapte
"CFR Calatori" anunta ca, pentru adaptarea traficului feroviar la cerintele publicului, trenurile Rapid 10033 si 10043, Bucuresti-Cluj Napoca si retur (de noapte, formate numai din vagoane de dormit si cusete), isi vor prelungi traseul pana la Oradea si retur. Incepand din noaptea de 01/02 februarie - R10033, Bucuresti Nord-Cluj Napoca-Oradea isi va modifica orariile: cu plecari din statiile: Bucuresti Nord (22.50), Ploiesti Vest (23.35), Sinaia (00.28), Predeal (00.54), Brasov (1.37), Campia Turzii (05.21), Cluj Napoca (06.38) si cu sosire la Oradea la 09h32. Incepand din aceasta noapte - R10034, Oradea-Cluj Napoca-Bucuresti Nord isi va modifica orariile: cu plecari din statiile: Oradea (20.50), Cluj Napoca (23.50), Campia Turzii (00.48), Brasov (05.19), Predeal (05.52), Sinaia (06.15), Ploiesti Vest (07.14) si cu sosire la Bucuresti Nord la 08.00. (C.P.)
Tuberculoza in floare
Din cauza conditiilor insalubre din unele institutii de invatamant din judetul Constanta, aproape 120 de elevi si profesori s-au imbolnavit anul trecut de TBC. Directia Judeteana de Sanatate Publica si Inspectoratul Scolar Constanta vor solicita sprijinul autoritatilor locale pentru reabilitarea si imbunatatirea conditiilor in care invata copiii dupa ce la liceul CFR din municipiul Constanta au fost descoperiti doi elevi cu TBC. Specialistii spun ca exista posibilitatea ca astfel de cazuri sa mai existe si in alte unitati, dar care nu au fost raportate de conducerile scolilor la DSP. Cele mai multe cazuri de TBC sunt in scolile din mediul rural, iar alte aproape 20 au fost semnalate in liceele din municipiul Constanta. In evidentele Clinicii de ftiziologie sunt aproape 120 de pacienti (cinci sunt profesori, iar restul elevi) diagnosticati anul trecut cu tuberculoza. DSP Constanta a amendat conducerea Liceului CFR cu zece milioane de lei si a dispus inchiderea mai multor sali de curs pana la remedierea deficientelor. Corpul cladirii este construit din beton, iar din cauza condensului incaperile sunt pline de igrasie. Si medicul scolar a fost sanctionat pentru neraportarea cazurilor in cel mult 24 de ore, asa cum prevede legislatia, iar elevii depistati cu boala contagioasa vor fi monitorizati mai multe luni. Pe de alta parte, tot la Constanta aproape 400 de elevi constanteni au fost gasiti cu paduchi si peste 50 cu scabie, in primul semestru al anului scolar 2005-2006. (C.P.)
Alunecari in Valcea
In orasul Baile Govora, din judetul Valcea, peste 30 de case sunt in pericol de prabusire deoarece malul pe care sunt construite a inceput, de cateva zile, sa plece la vale. In ciuda faptului ca trei dintre proprietarii caselor afectate au primit ordine de evacuare acestia refuza sa-si paraseasca locuintele. Potrivit geologilor, alunecarile de teren in plina iarna sunt provocate de infiltratiile de apa rezultata din topirea zapezii. In Baile Govora sunt cinci zone in care alunecarile de teren mai vechi s-au reactivat in ultimele zile. Primarul orasului sustine ca a atentionat de mai multe ori Prefectura, inca de acum sase ani, dar n-a primit nici un raspuns. In judetul Valcea sunt monitorizate in prezent 22 de comune in care au inceput sa se produca alunecari de teren. (C.S.)
Fonduri pentru Centru Istoric
Caietul de sarcini pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei urmeaza sa fie pus in vanzare, iar Primaria le va face alte oferte celor 162 de familii care locuiesc inca in aceasta zona Primaria, a declarat, ieri, primarul general Adriean Videanu. Acesta a precizat ca pentru familiile in cauza nu a gasit inca solutii, dar urmeaza sa cumpere o serie de apartamente si sa negocieze apoi cu proprietarii, pentru a se muta in noile locuinte. Videanu a aratat ca a discutat cu seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, despre un proiect comun pentru reabilitarea acestei zone vechi a Capitalei. Potrivit lui Adriean Videanu, pentru refacerea Centrului Istoric este nevoie de 200 de milioane de euro, resursele municipalitatii pentru acest proiect incadrandu-se intre 34 si 54 de milioane de euro. Restul sumei urmeaza sa fie acoperita din investitii romanesti sau internationale. Pentru demararea acestui proiect, a apreciat primarul general, trebuie mai intai rezolvata problema cladirilor care trebuie retrocedate si a familiilor care locuiesc ilegal in aceasta zona. Pana in prezent, potrivit lui Videanu, au fost evacuate 37 de familii. (M.S.)
Sapard pe sleauri
Agentia Sapard va redistribui 120 de milioane euro, suma destinata initial altor programe, in vederea refacerii infrastructurii din 247 de localitati afectate de inundatiile din perioada aprilie-septembrie 2005, se arata intr-un comunicat al agentiei. Aceste fonduri sunt destinate refacerii drumurilor comunale, a sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare. Beneficiare vor fi localitatile unde infrastructura rurala a fost afectata in proportie de peste 5%. Intr-o prima categorie sunt incluse 161 de localitati care au depus cereri de finantare, dar nu au primit inca fonduri, desi proiectele au fost declarate eligibile. Totodata, vor putea avea acces la fonduri 86 de consilii locale, din categoria celor care au finalizat sau au in derulare proiecte Sapard. Noile proiecte, a caror valoarea poate fi de maxim un milion de euro, vor beneficia de finantare totala din partea Sapard. Pana la depunerea documentatiei specifice, consiliile locale incluse in prima categorie sunt obligate sa actualizeze o parte din documente, cum ar fi studiul de fezabilitate si studiile de teren. De asemenea, beneficiarii vor prezenta suplimentar un act prin care se atesta calamitarea localitatii. Consiliile locale incluse in a doua categorie trebuie sa depuna o noua cerere de finantare pentru lucrarile afectate de calamitati, la care se anexeaza si un raport al comitetului judetean pentru situatii de urgenta si fotografii ale lucrarilor afectate. (L.M.)
Istodorescu demis
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat ieri, la Ankara, ca directorul Directiei de Cooperare Internationala din MEC, Cristian Istodorescu, si-a prezentat luni seara demisia, la cererea ministrului, transmite Rompres. Motivul invocat de Codrut Seres a fost "interpretarea incorecta" a Acordului de cooperare romano-elvetiana. "Din punctul meu de vedere nu exista vreo suspiciune; dimpotriva, ceea ce numim cu totii capacitate institutionala, inclusiv in MEC, functioneaza foarte bine", a spus ministrul Seres. Tot la cererea lui Codrut Seres a demisionat si directorul Directiei Generale de Politici Energetice, Gheorghe Indre. (G.M.)
A r h i v a
  Capitala se inchide    1 comentariu
  Coreenii sunt sfatuiti sa muste primii    5 comentarii
  Vile pe pista    1 comentariu
  Spaga la frontiera    
  Nicolaescu, pe tobogan    1 comentariu
  Integrare-n fundu' curtii    
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03641 sec.