Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
BA-CA: Amanarea privatizarii CEC, o decizie eronata
-- Analistii bancii austriece apreciaza ca interesul pentru ultima banca romaneasca de stat ar putea sa scada, gradul de saturatie al sectorului bancar fiind in crestere
Amanarea privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea fi o decizie eronata, deoarece cresterea gradului de saturatie a sectorului bancar poate determina scaderea atractivitatii institutiei, se arata intr-un raport al Bank Austria Creditanstaldt (BA-CA). "Euforia generata de succesul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), care a generat un pret record de 3,75 miliarde de euro, si de iminenta finalizare a procesului de privatizare a sectorului bancar, nu a durat mult", se arata in raport. Potrivit analistilor BA-CA, Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa revizuiasca strategia de privatizare a CEC si sa anuleze procesul de privatizare aflat in derulare. "Avand in vedere sumele obtinute din privatizarea BCR, autoritatile de la Bucuresti nu au fost satisfacute de ofertele primite pana in prezent pentru CEC, situate in jurul valorii de 300 de milioane de euro. Oficialii romani se asteptau ca pretul de vanzare a CEC sa fie de 500-600 milioane de euro", sustine sursa citata. Privatizarea institutiei bancare a fost amanata pentru cel putin doi ani, perioada in care CEC ar urma sa fie restructurata - posibil prin vanzarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), la fel ca in cazul BCR, pentru a deveni mai atractiva pentru investitori. "Aceasta decizie s-ar putea dovedi una eronata. Interesul investitorilor pentru CEC ar putea sa se reduca mai tarziu, datorita faptului ca gradul de saturatie al sectorului bancar este in crestere", avertizeaza specialistii BA-CA. Mai mult, autorii raportului apreciaza ca, daca reducerea drastica a cotei de piata a CEC, de la 9,8% in 2000 la 4,5% in septembrie 2005 va continua si in viitor, este discutabil daca autoritatile vor obtine un pret peste cel oferit in prezent, care sa acopere si costurile de restructurare.
La inceputul anului, premierul Tariceanu a anuntat ca Executivul va decide asupra oportunitatii privatizarii CEC dupa ce va analiza ofertele depuse pentru cumpararea bancii. Ulterior, Guvernul a anuntat ca analizeaza posibilitatea modificarii strategiei de privatizare a CEC pe baza formulei utilizate in cazul vanzarii BCR, cu amanarea momentului la care pachetul majoritar de actiuni va fi vandut unui investitor strategic. La randul sau, presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat recent ca principalul obiectiv pentru acest an este cresterea cotei de piata a bancii la 5%. (A.M.V.)
A r h i v a
  Statul evazionist    
  Vladescu - mai multi bani, dar fara terenuri    
  Patronatele ataca taxele Sanatatii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00843 sec.