Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
"Afisul polonez" la Brasov
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, societatea poloneza a inceput sa priveasca afisul ca pe o forma de arta la fel de importanta ca pictura. Pe de o parte, existau afise politice propagandistice, de influenta sovietica, pe de alta parte, erau postere pe teme culturale, in special pentru filme. Artistul nu reda niciodata scene din film, in schimb recurgea la metafore vizuale. Acest mod de realizare s-a extins si in alte domenii. Curand aveau sa se puna bazele Scolii Poloneze de Afis. In anii '60, forma artistica favoriza simplitatea si era dominata de elementul grafic. Criticii privesc aceasta perioada dintre jumatatea anilor '50 si anii '70 ca fiind era de aur a afisului polonez. Din 1966, Bienala Internationala a Afisului se organizeaza in cea mai mare galerie din Varsovia - Galeria Zacheta. Castigatori a numeroase premii nationale si internationale, considerati maestrii scolii moderne de afis polonez, sunt: Jerzy Czerniawski, Grzegorz Marszalek, Jan Mlodozeniec, Wiktor Sadowski, Franciszek Starowiejski, Waldemar Swierzy si Wieslaw Walkuski. In perioada 2-17 februarie, brosovenii vor putea admira expozitia "Afisul polonez", organizata de Institutul Polonez din Bucuresti, Bistro de l'Arte, Inside Communication si Millenium Communication. Vernisajul va avea loc azi, la orele 18.00, expozitia fiind panotata la Bistro de l'Arte. (L.D.)
Roman in "Gaura de vierme"
Romanul "Gaura de vierme" ("The Worm Hole") al lui Mircea Cavadia va fi prezentat publicului de catre Fanus Neagu, Lucian Chisu, Nic Iliescu, N.D. Vladulescu si Sorin Frunzaverde. Lansarea cartii, aparuta la Editura Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), este programata in Rotonda MNLR, azi la orele 13.00. (L.D.)
Pictura din "Spatiile copilariei"
Personala artistei Oana Bolog-Bleich va fi vernisata azi (2 februarie), la orele 17.00, in Galeria Helios din Timisoara. Lucrarile de pictura ale plasticienei sunt reunite sub titlul "Spatii ale copilariei". Prezentarea artistei si a operelor sale o va face conf. univ. dr. Carol David, de la Facultatea de Arte Plastice a Universitatii de Vest. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 15 februarie. (L.D.)
A r h i v a
  Un brasovean si-un elvetian la Ateneu    
  Poezie, muzica, dans la TIAV Gallery    1 comentariu
  Calatori si turisti    
  "Svabii imputiti" si politia lingvistica    6 comentarii
  Tabere culturale    1 comentariu
  Tineri regizori la Londra    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01521 sec.