Ziua Logo
  Nr. 3461 de luni, 24 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Procesul Comunismului
22 decembrie 1989
Sorin Iliesiu i-a trimis lui Traian Basescu o scrisoare deschisa prin care ii propune sefului statului constituirea, sub egida Presedintiei Romaniei, a unei Comisii care sa constate crimele comunismului. In baza respectivului document stiintific, sustine autorul scrisorii, se va putea condamna comunismul, iar presedintele va putea cere astfel, in fata Parlamentului, condamnarea comunismului, la fel cum s-a procedat si in cazul condamnarii Holocaustului. Acest demers al lui Iliesiu, unul dintre autorii filmului "Piata Universitatii - Romania", nu este singular. In luna mai, el a adresat un apel Parlamentului Romaniei sa faca demersuri pentru demararea Procesului Comunismului in Romania si pentru organizarea unei noi Conferinte de la Ialta. Sorin Iliesiu a cerut Legislativului roman sa urmeze exemplul Parlamentului Letoniei, prin condamnarea comunismului si a tot ceea ce a facut posibila impunerea comunismului in Romania impotriva vointei poporului roman. El este si autorul "Proclamatiei pentru Romania", document cuprinzand o serie de masuri menite sa reformeze moral societatea romaneasca. Iliesiu este membru al Grupului pentru Dialog Social din aprilie 1990, membru fondator al Aliantei Civice -1990 si al Fundatiei Academia Civica -1994, membru al Senatului Academiei Civice (2000-2005) si al Consiliului director al Fundatiei Academia Civica (1994-2005). (A.H.)
Domnului Traian Basescu
Presedintele Romaniei
19 octombrie 2005
Stimate Domnule Presedinte,
Conform celor declarate de dvs. - in cadrul interviului realizat la data de 4 iulie 2005 de Rodica Palade publicat in Revista 22 din 12 iulie a.c. - condamnarea comunismului trebuie facuta la fel cum s-a procedat si in cazul condamnarii Holocaustului. Asa cum ati afirmat, sub egida Presedintiei Romaniei va putea fi constituita o comisie validata stiintific care va elabora un Raport oficial care va constata crimele comunismului si va putea avea drept concluzie ca trebuie condamnat comunismul. Asa cum ati declarat, in baza respectivului document stiintific veti putea fi indreptatit sa condamnati comunismul si veti putea cere astfel, in fata Parlamentului, condamnarea comunismului, la fel cum s-a procedat si in cazul condamnarii Holocaustului, intrucat un numar deosebit de mare de oameni au fost exterminati in ambele cazuri de genocid.
In acest context facem prezenta propunere pentru un viitor Raport oficial necesar condamnarii comunismului, propunere care sintetizeaza caracterul nelegitim si criminal al regimului comunist. Textul este propus, de asemenea, atat opiniei publice, cat si viitoarei comisii care va elabora Raportul oficial.
Textul propus reprezinta in cea mai mare parte un grupaj rezumativ de fragmente preluate din materialul documentar al Memorialului victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighet, initiat in 1994 de Ana Blandiana si realizat impreuna cu Romulus Rusan si cu o prestigioasa echipa de istorici care au elaborat in ultimii 11 ani un vast material documentar.
Mentionam ca in 1995 Memorialul de la Sighet a fost luat sub egida Consiliului Europei, iar in 1997 Parlamentul Romaniei l-a declarat ansamblu de interes national. In 1998 Consiliul Europei il considera ca fiind printre primele trei locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Normandia. La seminarul international de la Weimar din 2004, dintre toate memorialele fostelor tari comuniste, Memorialul de la Sighet a fost considerat cel mai obiectiv si cel mai elaborat din punct de vedere stiintific.
Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei a fost realizat de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundatiei Academia Civica. Din Consiliul stiintific fac parte personalitati recunoscute: Thomas Blanton (National Security Archives, George Washington University, Washington D.C.), Vladimir Bukovski (Cambridge), St�phane Courtois (Centre National de Recherches Scientifiques, Paris), Dennis Deletant (London University), Helmut M�ller-Enbergs (Oficiul Federal pentru Studierea Arhivelor STASI, Berlin), Acad. Serban Papacostea (Bucuresti), Acad. Alexandru Zub (Institutul "A.D. Xenopol" Iasi).
Condamnarea comunismului trebuie sa aiba loc la 16 ani de la Revolutie
In spiritul idealurilor de Dreptate si Adevar ale Revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989, idealuri in numele carora ati fost ales Presedinte al Romaniei, va solicitam sa actionati astfel incat condamnarea oficiala a comunismului sa aiba loc la data de 22 decembrie 2005, cand vom aniversa 16 ani de la caderea comunismului si, totodata, vom comemora 16 ani de la reprimarea Revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989. Subliniem ca, spre deosebire de celelalte tari din Europa unde caderea comunismului a fost posibila fara victime, Romania a fost singura tara in care inlaturarea comunismului s-a facut cu varsare de sange. Numarul deosebit de mare al victimelor din decembrie 1989 - peste 1000 de morti si peste 3000 de raniti - vorbeste de la sine despre caracterul criminal pe care l-a avut regimul comunist din Romania.
Sorin Iliesiu (Foto: Mediafax)
Cu sincera incredere, SORIN ILIESIU, initiator al Apelului pentru Romania din iunie 2005 (semnat de prestigioase organizatii non-guvernamentale din Romania), membru al Consiliului Director al Fundatiei Academia Civica.
Raportul-propunere
Propunere pentru un viitor Raport oficial solicitat de Presedintele Romaniei Traian Basescu pentru condamnarea comunismului.
Raportul este necesar intrucat la fel s-a procedat si in cazul condamnarii holocaustului, un numar deosebit de mare de oameni fiind exterminati in ambele cazuri de genocid.
Prezentul text este propus si sintetizat de Sorin Iliesiu, initiator al Apelului pentru Romania din iunie 2005.
Referiri la contextul istoric in care a fost impus comunismul
In 1945 la Yalta, cu trei luni inainte de sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, marile puteri Uniunea Sovietica, Statele Unite si Marea Britanie - reprezentate de Stalin, Roosevelt si Churchill - au stabilit un acord referitor la impartirea viitoarelor sfere de influenta. Dupa 60 de ani, in luna mai 2005, presedintele Statelor Unite a afirmat ca acordul de la Yalta a fost "una dintre cele mai mari greseli ale istoriei" prin faptul ca "de dragul stabilitatii", marile puteri "au sacrificat libertatea natiunilor mici" din Europa centrala si de est - carora le-a fost impus comunismul.
In acelasi context, actualul presedinte al Statelor Unite a mai afirmat: "Acordul de la Yalta a continuat traditia nedreapta a celui de la M�nchen si a Pactului Ribbentrop-Molotov".
In spiritul celor afirmate de presedintele american referitor la Pactul dintre Hitler si Stalin, Presedintia Romaniei a publicat o luna mai tarziu (in iunie 2005) urmatorul Comunicat de presa - un remarcabil exemplu de demnitate nationala: "La implinirea a 65 de ani de la ultimatumul sovietic adresat autoritatilor romane, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, condamna ferm Pactul Ribbentrop-Molotov care a condus la anexarea Basarabiei si a nordului Bucovinei de catre URSS. Presedintele Traian Basescu considera ca Romania nu poate ignora suferintele indurate de fratii nostri de peste Prut ca urmare a unor fapte istorice grave. Presedintele Romaniei se inclina, cu respect, in fata oamenilor care au trebuit sa invete sa traiasca zilnic cu suferinta, de la cea a separarii de familie, la cea a dezradacinarii de limba si de neam".
Prezentam in completare urmatorul text preluat din site-ul oficial al Presedintiei Romaniei (capitolul referitor la istoria Romaniei):
"Pactul Ribbentrop-Molotov (din 1939, dintre Hitler si Stalin) stipula interesele sovietice in statele baltice, estul Poloniei, precum si in Basarabia. (...) Prin ultimatumul din iunie 1940 Guvernul sovietic a fortat Romania sa cedeze nu numai Basarabia, dar si nordul Bucovinei si teritoriul Hertei (ultimele doua nu au apartinut niciodata Rusiei). (...) Dorind sa recapete teritoriile pierdute, guvernul condus de maresalul Ion Antonescu a participat, alaturi de Germania, in razboiul dus impotriva Uniunii Sovietice (1941-1944).
(...) Pe 23 august 1944, maresalul Antonescu a fost arestat din ordinul Regelui Mihai I. Noul guvern, format din militari si tehnocrati, a declarat razboi Germaniei (24 august 1944) si, astfel, Romania si-a adus intregul ei potential economic si militar in Alianta Natiunilor Unite, pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial in Europa.
In ciuda eforturilor umane si economice, pe care Romania le facuse pentru cauza Natiunilor Unite timp de noua luni, Tratatul de Pace de la Paris (10 februarie 1947), nega Romaniei statutul de co-beligerant si o obliga sa plateasca o imensa despagubire de razboi; dar, Tratatul recunostea retrocedarea teritoriilor din nord-estul Transilvaniei la Romania, in timp ce Basarabia si nordul Bucovinei ramaneau anexate la URSS.
Trupele sovietice stationau pe teritoriul Romaniei si tara a fost abandonata de puterile occidentale, astfel ca urmatorul stadiu a adus o evolutie similara celorlalti sateliti ai imperiului sovietic. Intregul guvern a fost preluat prin forta de comunisti, partidele politice au fost interzise, iar membrii lor au fost persecutati si arestati; Regele Mihai I a fost fortat sa abdice si in aceeasi zi a fost proclamata Republica Populara (30 decembrie 1947). S-a instaurat dictatura unui singur partid, bazata pe o supraveghere omnipotenta si omniprezenta si pe forta de represiune." (istoric Ion Calafeteanu)
Preambul
Corneliu Coposu: "Poporul roman a fost singurul dintre popoarele ocupate de sovietici, din sud-estul Europei, care n-a capitulat dupa ocupatia sovietica si care a protestat retragandu-se in munti, formand echipe de rezistenta. Poporul roman n-a dezarmat dupa ce toate statele din jurul nostru s-au resemnat in a accepta comunismul care le-a fost impus de armata de ocupatie sovietica, si enumar: Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Germania de rasarit.
Doar partidul nostru (P.N.t.) a dat 272.000 de oameni arestati dintre care trei sferturi au murit in inchisoare. Asta a fost adevarata rezistenta romaneasca. Victimele acestei rezistente au fost pe de o parte intelectualitatea romana, ofiterimea romana, tot ceea ce a avut ca suprastructura neamul romanesc, in frunte cu toti sefii de partide, toti fostii ministri, fostii sefi de scoala, fostii oameni de inalta gandire filozofica, oameni care s-au realizat in toate domeniile. N-a scapat nici unul de aceasta persecutie comunista.
Au fost sacrificati sute de mii de oameni care au murit in cele 50 de locuri de detentie, in cele cateva zeci de lagare, in lagarele de munca, la canalul Dunare - Marea Neagra, in toate institutiile represive care au vanat tot ceea ce reprezenta o luciditate, o gandire, o dorinta de independenta in poporul roman.
Regimul comunist a concentrat, cu evident scop de exterminare, pe cei socotiti ca reprezinta varfurile rezistentei anticomuniste. Puscaria nici nu avea rostul sa conserve detinutii, ci dimpotriva, sa suplineasca ezitarile puterii politice de a-i lichida prin glont. De aceea au fost atat de putini supravietuitori. Sigur ca scopul a fost realizat in proportie de 90%.
In orice caz, am verificat pe viu proverbul romanesc �sa nu-i dea Dumnezeu omului atat cat poate sa suporte�. Omul suporta extraordinar de mult, peste limita pe care si-ar ingadui-o sa si-o imagineze." (Nota: fragmente extrase din interviul acordat Luciei Hossu-Longin).
Regimul comunist din Romania (1945-1989) a fost nelegitim si criminal, avand in vedere urmatoarele:
Prezentam cateva repere istorice semnificative:
* decembrie 1917: la Iasi, bolsevicii incerca sa rastoarne Guvernul roman si sa-l izgoneasca pe Regele Ferdinand - viitorul fauritor al Romaniei Mari.
* martie 1918: la Chisinau, Parlamentul Basarabiei (care anterior se declarase independenta de puterea bolsevica) voteaza Unirea Basarabiei cu Romania.
* noiembrie 1918: la Cernauti, Consiliul National din Bucovina (fosta provincie a defunctului imperiu austro-ungar), a votat Unirea Bucovinei cu Romania.
* august 1919: armata romana ocupa Budapesta pentru a elibera Ungaria de regimul sovietic instaurat in februarie de Bela Kuhn (la initiativa si cu sprijinul lui Lenin). Bela Kuhn actionase pentru a sovietiza Transilvania.
* 1921: la initiativa Uniunii Sovietice, este infiintat Partidul Comunist din Romania (P.C.d.R.), care va fi dirijat exclusiv de Moscova. Comparativ cu celelalte partide comuniste din Europa interbelica, P.C.d.R. va avea cei mai putini membri.
* 1924: conform indicatiilor Moscovei, P.C.d.R. urma sa declanseze o revolutie bolsevica care avea ca scop desfiintarea Regatului Romaniei si inglobarea teritoriului romanesc in Uniunea Sovietica. P.C.d.R. este interzis datorita activitatii lui antinationale si antistatale.
* 1939: este semnat Pactul Ribbentrop-Molotov dintre Germania lui Hitler si Uniunea Sovietica a lui Stalin; pactul mentioneaza (printre altele) "interesul" sovietic fata de Basarabia.
* iunie 1940: prin ultimatumul Guvernului sovietic care ameninta cu invazia armata imediata, Romania este fortata sa cedeze nu numai Basarabia, dar si nordul Bucovinei si tinutul Hertei, cu toate ca ultimele doua nu au apartinut niciodata Rusiei. Populatia romaneasca va fi supusa la actiuni de teroare, masacre, elita antisovietica fiind exterminata.
* iunie 1941: guvernul condus de maresalul Ion Antonescu declara razboi Uniunii Sovietice si elibereaza teritoriile pierdute cu un an in urma. Ulterior, armata romana va lupta alaturi de armata germana impotriva Uniunii Sovietice (1941-1944).
* august 1944: din ordinul regelui Mihai I, maresalul Antonescu este arestat. Romania declara razboi Germaniei alaturandu-se coalitiei antinaziste, aducandu-si intregul ei potential militar si economic pana la sfarsitul razboiului.
* octombrie 1944: La Moscova, Stalin si Churchill convin asupra viitoarelor sfere de influenta (referitor la Romania, Stalin a impus o preponderenta de 90%). In acest timp armata romana elibera Transilvania de Nord (cedata in 1940 Ungariei horthyste prin Dictatul de la Viena). Mentionam ca pe masura ce armata romana si-a eliberat propria tara de ocupatia nazista, sovieticii au ocupat Romania declarandu-se "eliberatori" si instalandu-si propriul guvern la Bucuresti sub forma asa-zisei Comisii de Control al Armistitiului.
Tradarea intereselor Romaniei
1) Tradarea intereselor Romaniei de catre guvernul dominat de comunisti, impus de Stalin in martie 1945. Anexarea nedreapta si prin forta a Romaniei la imperiul sovietic (incepand din 1945).
In februarie 1945 a avut loc Conferinta de la Yalta la care au participat Uniunea Sovietica, Statele Unite si Marea Britanie reprezentate la varf de Stalin, Roosevelt si Churchill. Printre acordurile convenite a fost reconfirmata "influenta" de 90% a Uniunii Sovietice in Romania, procent impus de Stalin lui Churchill cu patru luni in urma, la Moscova. In timp ce la Yalta se pecetluia soarta Romaniei ignorandu-i-se in acelasi timp meritele deosebite, armata romana isi continua campania antinazista eliberand Ungaria, Cehoslovacia si o parte a Austriei. Subliniem ca datorita Romaniei, al doilea razboi mondial a fost scurtat cu minimum 6 luni, armata romana jertfind pe frontul antinazist viata a peste 100.000 de militari, Romania plasandu-se in aceasta privinta pe locul 4 intre natiunile lumii, dupa Uniunea Sovietica, Statele Unite si Marea Britanie. Mentionam in mod suplimentar ca Stalin a impus armatei romane o strategie militara de exterminare partiala (la limita maxima posibila).
La 6 martie 1945, imediat dupa acordul de la Yalta si conform prevederilor acestuia, Stalin impune in Romania un guvern-marioneta dominat de comunisti (condus de Petru Groza, politician burghez prosovietic), guvern care isi va indeplini sarcina de a incepe sovietizarea tarii, respectiv de a demara lichidarea democratiei pentru a face posibila instaurarea comunismului, tradand astfel interesele Romaniei. In consecinta, a inceput teroarea: au inceput sa se faca arestari, epurari si deportari, internari in lagare de detinuti politici si, de asemenea, s-a instituit cenzura. Pe de alta parte, guvernul dominat de comunisti avea sarcina oficiala de a organiza in viitor "alegeri libere si corecte".
Comunismul, instalat prin frauda
2) Instaurarea nelegitima si prin forta a puterii comuniste prin fraudarea uriasa a alegerilor din 1946.
In conditiile de teroare instaurata de comunisti, alegerile din noiembrie 1946 au fost castigate cu o majoritate covarsitoare de opozitia anticomunista care a obtinut intre 70% si 95% din voturi, conform unor marturii orale si unor documente. insa comunistii au inversat pur si simplu rezultatul oficial: 70% in favoarea blocului politic dominat de comunisti. Fraudarea uriasa a alegerilor a constituit o crima impotriva poporului roman, prin furtul vointei natiunii. Dupa alegeri ritmul sovietizarii s-a intensificat.
Incalcarea Conferintei de pace de la Paris
3) Tradarea de catre puterea comunista din Romania a intereselor nationale fundamentale prin semnarea Tratatului de pace de la Paris din 1947.
in cadrul tratativelor Conferintei de pace de la Paris din 1946-1947 si prin semnarea Tratatului de pace (10 februarie 1947), puterea comunista din Romania, respectiv guvernul-marioneta instalat de Stalin se face vinovat ca a acceptat ca Romaniei sa nu i se recunoasca statutul de tara co-beligeranta conform meritelor exceptionale ale Romaniei in lupta antinazista, ci dimpotriva, puterea comunista a acceptat ca Romania sa fie tratata ca o tara invinsa de Uniunea Sovietica. Puterea comunista din Romania a ignorat faptul ca datorita alaturarii Romaniei la coalitia antinazista incepand din august 1944, al doilea razboi mondial a fost scurtat cu minimum 6 luni, armata romana jertfind pe frontul antinazist viata a peste o suta de mii de militari, Romania plasandu-se in aceasta privinta pe locul 4 intre natiunile lumii dupa Uniunea Sovietica, Statele Unite si Marea Britanie.
In cadrul tratativelor Conferintei de pace, puterea comunista din Romania a ignorat nelegitimitatea intelegerii dintre Stalin si Hitler prin pactul Ribbentrop-Molotov, precum si nelegitimitatea ocuparii de catre Uniunea Sovietica, in 1940, a teritoriilor romanesti Basarabia, Bucovina de nord si tinutul Hertei. Nu a fost invocat faptul ca ultimele doua nu au apartinut niciodata Rusiei, si de asemenea, nu a fost invocat faptul ca in 1918 Basarabia a decis unirea cu Romania, prin proprie vointa. Nu a fost invocata legitimitatea intrarii in razboi a Romaniei (in 1941) pentru a-si elibera propriile teritorii. Acceptand conditiile Tratatului de pace, puterea comunista din Romania se face vinovata ca a acceptat sa fie cedate Uniunii Sovietice teritoriile romanesti Basarabia, Bucovina de nord si tinutul Hertei avand o suprafata de 44.000 km2, locuite in acel moment de 3.200.000 de oameni, majoritatea etnici romani. Ulterior, acestia au fost supusi deznationalizarii, persecutiilor etnice si deportarii, precum si unor forme extreme de reprimare.
De asemenea, puterea comunista a acceptat sa plateasca Uniunii Sovietice despagubiri in valoare de 300.000.000 dolari si a acceptat ca Romania sa fie in continuare ocupata de trupe ale armatei sovietice pentru inca 90 de zile. Ulterior armata sovietica de ocupatie a ramas in Romania pana in 1958, intretinerea acesteia costand 2 miliarde de dolari.
Distrugerea democratiei
4) Distrugerea fortata a regimului democratic multipartidic prin lichidarea opozitiei politice democratice (1947) si inlocuirea democratiei cu dictatura partidului unic.
Prin distrugerea fortata a celor trei partide romanesti traditionale (national-taranesc, national-liberal si social-democrat), comunistii au facut trecerea de la un regim democratic multipartidic la dictatura partidului unic, partidul-stat, respectiv Partidul Muncitoresc Roman (P.M.R.), redenumit ulterior Partidul Comunist Roman.
5) Suprimarea fortata a monarhiei (1947)
Dupa actul de la 23 august 1944, cand s-a alaturat coalitiei antihitleriste dand peste o suta de mii de morti pe frontul antinazist, Romania a fost transformata de sovietici din stat aliat in stat satelit. Romania era singura dintre tarile ce urmau a fi sovietizate care avea un rege iubit de popor - considerat astfel ultimul obstacol impotriva impunerii comunismului. Dupa ce fusese recunoscut ca unul din artizanii sfarsitului razboiului, decorat de rusi si americani, comunistii l-au silit pe Regele Mihai sa abdice pentru a instaura republica de tip sovietic.
"Actiunea militara antihitlerista inceputa la 23 August 1944 a fost unul dintre evenimentele esentiale ale celui de-al doilea razboi mondial pe fronturile din Europa. Aceasta actiune a fost indeplinita exemplar de armata romana la initiativa si la ordinul comandantului ei suprem, Regele Mihai I. Dupa august 1944, Regele Mihai a fost punctul de reazem si de speranta a covarsitoarei majoritati a natiunii care respingea dominatia comunista. La 30 decembrie 1947, Mihai I a fost silit sa abdice sub amenintarea fortei si a unor represalii sangeroase impotriva a sute de tineri arestati" - fragment din comentariul istoric al lui Dinu C. Giurescu pentru filmul documentar Monarhia salveaza Romania! (r: Sorin Iliesiu).
Sovietizarea fortata
6) Sovietizarea totala, prin forta, a Romaniei (1948)
Daca in anii anteriori comunistii obtinusera majoritatea sau unanimitatea puterii, folosind de fiecare data teroarea si viclenia, in 1948 si-au impus propriul sistem economic si social, potrivit retetelor experimentate in deceniile anterioare de Lenin si Stalin.
In anul 1948, practic toate institutiile statului au fost refacute dupa sablonul existent in URSS: justitia, securitatea, invatamantul, academia, cultele. A fost adoptata constitutia republicii populare - dupa model sovietic. A fost constituit P.M.R., "partidul unic al clasei muncitoare", organul suprem de conducere a statului. Au fost schimbati conducatorii principalelor culte religioase (cu scopul aservirii totale a Bisericii ortodoxe) si a fost interzisa Biserica greco-catolica. A fost decretata nationalizarea principalelor mijloace de productie (au fost nationalizate toate mijloacele de productie, de la fabricile siderurgice, la atelierele de crema de ghete). In mediul rural a fost copiat de la sovietici sistemul cotelor obligatorii de cereale, ca si impartirea taranilor in "saraci", "mijlocasi" si "chiaburi". S-au facut mii de arestari in randul tineretului anticomunist, dar si al membrilor de frunte ai partidului comunist (lotul Patrascanu, neagreat de Stalin si de Dej). A fost lichidata presa libera. Academia Romana a fost practic inlocuita in bloc cu favoriti ai puterii, vechii membri au fost exclusi in totalitate, o mica parte fiind reprimiti; mare parte a celor exclusi au fost arestati, unii murind in detentie. Invatarea limbii ruse in scoli a devenit obligatorie, de asemenea, invatarea istoriei partidului bolsevic si a geografiei Uniunii Sovietice. Predarea religiei a fost interzisa. Au fost introduse defilarile comuniste obligatorii (uneori chiar de Sarbatoarea Sf. Paste), iar in scoli, in locul icoanelor au fost introduse portretele conducatorilor comunisti.
(Va urma)
n.r. - intertitlurile apartin redactiei
 Afisari: 498  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 34 Afiseaza toate comentariile  
Raduc   de CALUGARUL
Lista de semnaturi?   de Nocturnus
mersi Ziua - articol foarte interesant   de CHIORU
ptr potaia incaltata   de underinfluence
Ascultati ce va spui io acilea !   de CALUGARUL
pentru Costy " luptatorul " anticomunist...   de Roxana
Bravo !   de S
Lucid   de flachi
sanatoasa si onorabila idee   de calator
In ce tari a avut loc acest proces   de PANTAGRUEL
Romaniei in ziua de azi ii ajuta un singur proces !   de ionion
Regret, dar amanarea de intrare va fi cu cel putin doi ani !   de ionion
Uite de aia ii simpatizez si respect eu pe evrei, romanashilor!!   de costy
Ce proces tot visati voi mai concetatenilor ?   de CALUGARUL
Scarpinatu' unde nu-i necesar!   de G.B.
procesul comunismului depinde de fiecare dintre noi   de lucid
Eu vreau un proces al tuturor .   de musin
Procesul comunismului: Lupeni 1929 si Romania decembrie 1989.   de alwis46
Off topic: articole bune pe ziua de azi   de Iero
Necesara iluminare   de Gargantua
da bre sa faca si la noi prociesul comunismului si comunistilor,da oari cind il facii bre,pestie 500 di ani ????   de serios-glumetul
Legea lustratiei, mai intai...   de Tzepelica
Procesul comunismului   de patriot
Pentru a deveni inculpat comunismul in Romania ,   de ionion
Multumesc ptr. adresa   de Anticomie
Sint satul de minciuni, manipulari si mirlanii!   de doctoru'
Cind mi-oi vedea io ceafa fara oglinda   de Phil
de ce nu a inceput deja? au trecut 16 ani de la revolutie...   de ysl
Iar o dati pe Yalta,   de Robin
Ba este.....   de alwis46
Procesul Comunismului   de Scorilo
acest Iliesiu e pus sa faca valuri   de underinfluence
E foarte bine ce face dl Iliesu, dar egocentrismul si lipsa marcarii continuitatii nu sunt bune   de Dan Culcer
Nu-i nimeni pe-aici ???   de b.d.
A r h i v a
  Semafoarele rosii    1 comentariu
  UE are de castigat prin extinderea spre Est    4 comentarii
  SUA se instaleaza la Marea Neagra    10 comentarii
  Destabilizarea Siriei ingrijoreaza America    5 comentarii
  Legea Anti-Oprescu    8 comentarii
  Solventul luat cu japca    1 comentariu
  Gaita suspecta de aviara la Bucuresti    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legea Anti-Oprescu (1012 afisari)
 Programe TV (595 afisari)
 Atanasiu - adio, racani! (578 afisari)
 Procesul Comunismului (498 afisari)
 Riscul uniformizarii si necesitatea dialogului (289 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03388 sec.