Ziua Logo
  Nr. 3461 de luni, 24 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Legea Anti-Oprescu
ZIUA FOTO
Proiectul de modificare a legii spitalelor a primit, ieri, o replica dura din partea Asociatiei Spitalelor din Romania (ASR), care a spus pe sleau, intr-o conferinta de presa, ca noua lege a fost facuta pentru un singur om - doctorul Sorin Oprescu -, si din acest motiv actul normativ ar trebui sa se numeasca "Legea Anti-Oprescu", iar autorii documentului ar trebui sa-si asume responsabilitatea acestei denumiri. Directorii spitalelor bucurestene prezenti la conferinta au aratat toate "bubele" pe care le-au "diagnosticat" la proiectul de lege amintit: centralizarea deciziei la nivelul Ministerului Sanatatii - prin inlocuirea vechilor directori-lideri de opinie cu "directori-marionete" numiti, pe termen scurt, de minister, care sa accepte privatizarea tuturor unitatilor sanitare -, si distrugerea invatamantului medical de elita, prin transformarea sefilor de clinici in administratori. Reprezentantii ASR sustin ca o reforma similara cu cea pe care o incearca Romania astazi a costat Marea Britanie, in 2002, cateva zeci de milioane de lire sterline. Noul proiect al legii spitalelor, publicat pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii si supus dezbaterii publice, prevede ca directorul trebuie sa se ocupe numai de activitatea manageriala si nu de cea medicala, astfel ca, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, sefii unitatilor sanitare sunt obligati sa opteze pentru unul din locurile de munca. Masura se aplica exclusiv pentru profesorii universitari cu o singura norma didactica si care au absolvit un curs de management, iar sefii de sectie nu vor mai avea decat responsabilitati medicale (profesionale), nu si administrative. Prin noul proiect normativ va fi introdus avizul conform al Ministerului Sanatatii la numirea si schimbarea din functie a conducerii spitalelor, precum si posibilitatea de interventie administrativa in situatii grave, prevazute de lege.
Fara arbitri
Membrii Asociatiei Spitalelor din Romania (ASR) nu considera incompatibile functiile de medic si director de spital, asa cum prevede proiectul de modificare a legii, contestat de ASR mai ales in ceea ce priveste reforma spitalului ca organizatie, mijloacele pentru asigurarea calitatii actului medical si acreditarea spitalelor. Dr. Narcis Copca, directorul Spitalului Clinic "Sfanta Maria", a declarat ca incompatibil este chiar Ministerul Sanatatii , din cauza ca retrage si acorda acreditari, numeste directorii si sefii de sectie. "Ministerul Sanatatii este incompatibil, pentru ca numeste directorii de spitale si controleaza acreditarea unitatilor spitalicesti, fara existenta vreunui arbitru. In loc de descentralizare, Ministerul Sanatatii centralizeaza tot. Cel care a propus aceasta lege nu cunoaste diferenta dintre functia de conducere si cea de executie pentru care suntem incadrati. Legea a fost conceputa de un nejurist sau de un jurist foarte slab. Legea nr. 2/1991 privind cumulul de functii spune ca orice cetatean din Romania are dreptul la doua functii", a reclamat dr. Copca.
El sustine ca legea spitalelor vizeaza o singura persoana, si anume pe doctorul Sorin Oprescu - medic chirurg, director al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si al Spitalului Elias, dar si senator PSD si vicepresedinte al Comisiei de sanatate a Senatului. "In aceste conditii, legea ar trebui sa se numeasca "Legea Anti-Oprescu", a precizat dr. Copca.
Un act de inchizitie sanitara
Prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie, catalogheaza noua lege drept un act de inchizitie sanitara, si se arata consternata de faptul ca "un liberal poate sa faca aceasta lege", afirmand ca niciodata nu trebuie sa distrugi ce au facut bun predecesorii guvernanti, oricare ar fi ei. "N-as fi putut sa cred vreodata ca doctrina liberala poate sa faca aceasta inchizitie. Cum isi poate permite un ministru - oricare ar fi el si pentru oricat timp - sa puna poprire pe timpul meu liber, sa nu ma lase sa-mi fac meseria pentru care m-am pregatit? De ce presedintele unei Case de asigurari de sanatate poate sa fie si profesor, iar directorul de spital nu? Prin propunerea legislativa se va distruge invatamantul medical de excelenta. Sefii de sectii vor putea sa fie profesori numai pe o norma; ii vedeti pe marii profesori acceptand sa asa ceva?!", s-a revoltat dr. Monica Pop.
In opinia sa exista o incompatibilitate in cazul in care un medic are si o clinica privata sau alte firme de profil, nu intre functiile de medic si director de spital. "Adevaratele incompatibilitati sunt altele: sa nu aiba o clinica privata, sau firme de malpraxis - ori de medicamente -, asa cum este cazul multora din Ministerul Sanatatii si din Casele de asigurari de sanatate. (...) In Parlament, sunt foarte multi care-si fac meseria - nu e vorba numai despre directorii de spitale, sunt unii ingineri, avocati, daca timpul le permite si pot sa le faca bine pe amandoua, nu exista incompatibilitate intre aceste functii", a precizat dr. Pop.
Incompatibilitatea, o falsa problema
La randul sau, profesorul doctor Vlad Ciurea, directorul Spitalului "Baltazar - Arseni", sustine ca abilitatea unui manager consta in modul in care isi organizeaza echipa si timpul. Vlad Ciurea spune ca isi incepe programul de medic si director de spital la ora 7.00 dimineata si il incheie la 7.00 sau 8.00 seara, putand in acest timp sa-si duca la bun sfarsit ambele responsabilitati. "Incompatibilitatea intre functia de director de spital si cea de medic este o falsa problema a sistemului sanitar, pe care incearca sa o induca noua conducere a ministerului. Eu sunt doctor si profesor universitar, dar si director al Spitalului Bagdasar, si nimeni nu ne poate reprosa ceva in activitatea noastra de pana acum la conducerea spitalului. Opt ore pentru activitatea administrativa insemna prea mult, si va prezint, pe scurt, programul meu zilnic: vin la ora 7.00 in spital, si primul lucru pe care il fac, de la 7.00 la 7.30, este o trecere pe la sectiile de terapie intensiva, blocul operator si sterilizare. Apoi se tine un raport general, in care se discuta elementele vitale pentru ca spitalul sa mearga. Asta tine maxim 10-15 minute, dupa care fiecare echipa pleaca la treaba. Cobor apoi in sectie, unde discut alte probleme vitale, iar de la ora 9.00 ma ocup de vizita la bolnavi, iar la 10.00 revin in directiune. Imi fac apoi vizitele pe sectii, cu partile administrative, dupa care operez pana la ora 5-6 seara, ma duc la facultate, iar la ora 20.00 totul este gata".
Marota coruptiei
Dr. Copca este si el de parere ca proiectul de lege este conceput cu un interes ascuns. "Substratul e altul: l-am vazut pe fostul ministru Branzan recunoscand public ca, in ultimii patru ani, de cate ori s-a dorit alocarea de fonduri mici pentru sanatate, de atatea ori Ministerul Sanatatii a aratat marota directorilor de spitale si a coruptiei. Am convingerea ca si acum se dirijeaza anumite interese. Este vorba de privatizarea celor peste 400 de spitale. Numirea unor directori-marioneta urmareste, de fapt, privatizarea spitalelor", a precizat el.
Prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie, a subscris acuzelor colegului ei de breasla, anuntand ca Sanatatea va primi in anul 2006 numai 3,5% din PIB. "Sanatatea va primi un procent de 3,5% din PIB, nici vorba de 4,6, cat au anuntat guvernantii".
Legile rusinii
Directorul Spitalului de Oftalmologie a catalogat toate cele 14 proiecte din pachetul de legi drept "legile rusinii in sistemul sanitar romanesc". Prof. dr. Ciurea a acuzat Ministerul Sanatatii ca "a uitat" de asistenta medicala primara. "Sanatatea este garantata de Constitutie, iar sarcina medicului este sa imbunatateasca actul medical. De 15 ani ne invartim in jurul acestei probleme: asistenta primara, dar in pachetul de 14 legi lipseste tocmai Legea asistentei medicale primare. In satele afectate de inundatii nu sunt doctori, si nimeni nu se intreaba de ce nu ii motivam pe medici sa se angajeze acolo. Pot sa va spun ca 80% din pacientii Spitalului Bagdasar vin din provincie, unii dintre ei parcurgand 600 de km. Ce se intampla in restul tarii? Ministerul Sanatatii anunta ca vor fi create spitale regionale, dar nu spune cum va fi realizata pregatirea profesionala. De la cine vor invata medicii de acolo, de la vreun sef de sectie, singurul caruia ii va permite legea sa fie si cadru universitar?", s-a intrebat, retoric, prof. dr. Ciurea.
Si dr. Narcis Copca a acuzat ca proiectul de lege nu face referire la imbunatatirea actului medical - jumatate din populatia Romaniei neavand acces la analizele medicale - si nici la ingrijirea postspitaliceasca, ce ar reduce din activitatea medicilor si din costuri. "In primul rand, Legea spitalelor s-a facut fara un minim dialog cu ASR sau directorii de spitale. In al doilea rand, noi nu am gasit nici un paragraf in care sa se vorbeasca despre imbunatatirea calitatii actului medical. In al treilea rand, aceasta lege nu face nici o referire la ingrijirea prespitaliceasca - activitate care ne-ar reduce si noua, cu mult, efortul in spital -, si nici despre conceptul de echitate. Acesta lipseste cu desavarsire, ca si competitivitatea intre medici, sau intre spitale. Legea anihileaza tot. Daca un medic citeste patru ore ziarul, iar altul opereaza timp de sase ore, legea ne impune sa-i platim la fel", a reclamat directorul Spitalului Clinic "Sfanta Maria".
Afaceri cu malpraxis
Prof. dr. Monica Pop a acuzat Ministerul Sanatatii de "afacerile" pe care le face prin legea malpraxisului. "Cele cinci firme de malpraxis agreate de Ministerul Sanatatii strang intr-un an, din asigurarile pe care le fac, circa 8 milioane de euro, si nu vor da un leu pe aceste asigurari, pentru ca toate contractele sunt incheiate intre casele de asigurari de sanatate si firmele respective, nu asa cum ar fi normal, intre spital si firma. Din acest motiv, firmele sunt interesate numai sa stranga bani, dar unde se vor duce acestia, nimeni nu stie. Este o afacere profitabila, toate contractele sunt facute intre ei, de catre ei. Clauzele sunt absolut imposibil de realizat, si dau un exemplu: trebuie sa anunti firma, in termen de trei zile, cand te-a dat cineva in judecata, in conditiile in care nimeni nu e interesat sa te anunte ca te-a dat in judecata! In plus, contractul este tiparit cu litere atat de mici, special sa nu-l poti citi. Va spun aceasta pentru ca eu sunt oftalmolog, si mi-am intrebat toti prietenii medici daca au citit contractul, iar raspunsul lor a fost negativ. In plus, contractul exclude tot - inclusiv avortul - fiind facut special ca firma sa nu plateasca. (...) Vreau sa fim intelesi: noi, doctorii, dorim sa platim asigurari de malpraxis, dar vrem ca aceste contracte sa fie incheiate cu spitalul la care lucram. "Oricare", a precizat Monica Pop.
PSD ameninta reforma lui Nicolaescu cu motiunea de cenzura
PSD critica pachetul de legi propus de actuala conducere a Ministerului Sanatatii pentru reforma sistemului sanitar, amenintand chiar ca va depune o motiune de cenzura, in cazul in care legile vor fi aprobate prin asumarea raspunderii Guvernului. Senatorul Sorin Oprescu, care este si directorul spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si al spitalului Elias, a comentat ca propunerile ministrului Nicolaescu si ale echipei sale nu sunt decat "incercari de a acoperi incapacitatea lor de a gestiona sistemul sanitar", "tentative penibile de a da substanta reformei". "Nu este vorba de un management prost, ci de unul fara resurse. Nu se poate vorbi despre managementul resurselor atata vreme cat nu avem resurse. De vina nu sunt directorii de spitale si nu se va realiza nimic in sistemul sanitar atata vreme cat Ministerul de Finante nu va considera contributia oamenilor o contributie si nu o taxa", a spus Oprescu. Mai mult, senatorul PSD ii acuza pe actualii reprezentanti ai Executivului de lipsa de originalitate, dat fiind ca "majoritatea legilor propuse de Ministerul Sanatatii sunt identice cu cele actuale", pachetul de legi aflat acum in dezbatere publica fiind, dupa spusele lui Oprescu, "copiat in proportie de 90 la suta, din vechile prevederi".
Legea farmaciilor este anticonstitutionala
Referitor la masurile inserate in pachetul de legi propus de Nicolaescu, pesedistii critica atat subfinantarea unitatilor sanitare, cat si trecerea spitalelor si a Colegiului Medicilor in subordinea Ministerului Sanatatii. "Legea farmaciilor este anticonstitutionala, iar Legea medicamentului este singura buna", este de parere Oprescu. "Fie ministrul nu s-a aplecat efectiv asupra prevederilor acestor legi, fie n-a inteles nimic din ceea ce i-a prezentat echipa. Si atunci, intrebarea este care sunt grupurile de interese care il manipuleaza pe ministru, dat fiind ca se doreste aprobarea acestor legi fara dezbatere parlamentara", s-a intrebat retoric Oprescu, subliniind totodata ca PSD nu este de acord cu asumarea raspunderii si cu evitarea dezbaterii in Parlament a prevederilor acestor legi. "Nu putem discuta despre sanatatea noastra prin asumarea raspunderii. Lucrurile acestea se discuta, se indreapta, iar numai apoi se voteaza", a mai spus doctorul. Acesta a adaugat ca nu are de gand sa renunte la nici una dintre pozitiile pe care le detine, chiar daca legea actuala introduce o serie de incompatibilitati intre functiile de medic, sef de sectie si manager de spital. (Valentina DELEANU)
Magda SEVERIN 
 Afisari: 1012  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Cine-i iubeste pe medici?   de RazvanM
Faca-se odata ordine si curatzenie in jegul alb   de Harbuzache
ROMANIA TARA TRISTA PLINA DE UMOR.Mandarinii medicinii pierd ciubucul   de Davidescu vasile
Legea Pro   de andreifodor
Domnul Ciurea confunda problemele vitale ale pacientilor cu cele ale spitalului...   de Tzepelica
Ciocu' mic!   de Gargantua
Legea anti-Oprescu   de MirelaD
CAINELE GONIT DIN MACELARIE LATRA   de Serban SIMEDREA
A r h i v a
  Semafoarele rosii    1 comentariu
  UE are de castigat prin extinderea spre Est    4 comentarii
  SUA se instaleaza la Marea Neagra    10 comentarii
  Destabilizarea Siriei ingrijoreaza America    5 comentarii
  Solventul luat cu japca    1 comentariu
  Procesul Comunismului    34 comentarii
  Gaita suspecta de aviara la Bucuresti    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legea Anti-Oprescu (1012 afisari)
 Programe TV (595 afisari)
 Atanasiu - adio, racani! (578 afisari)
 Procesul Comunismului (498 afisari)
 Riscul uniformizarii si necesitatea dialogului (289 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01835 sec.