Eforturile SUA de stabilizare a situatiei din Irak ar putea fi afectate de destabilizarea regimului sirian, in urma publicarii concluziilor anchetei ONU asupra asasinarii premierului libanez Rafic Hariri, relateaza cotidianul "Sunday Times" in editia sa de ieri, citat de Mediafax. Asocierea unor responsabili sirieni cu asasinarea fostului sef al Executivului de la Damasc a provocat dileme diplomatice atat pentru presedintele american, George W. Bush, cat si pentru omologul sau sirian, Bashar al-Assad, apreciaza serviciile de spionaj americane in urma prezentarii, la finalul saptamanii trecute, a raportului comisiei ONU condusa de Detlev Mehlis. Pozitia sefului de stat sirian a fost afectata de acuzatiile privind implicarea directa a fratelui si cumnatului acestuia in asasinarea lui Hariri - victima a unui atentat comis la jumatatea lunii februarie, anul acesta, la Beirut. Desi au solicitat sanctionarea Siriei, drept urmare a dezvaluirilor comisiei Mehlis, liderii de la Washington se tem ca regimul Bashar al-Assad s-ar putea prabusi inainte de crearea unei administratii alternative, in vreme ce eventualele lupte pentru putere ar putea servi cauza insurgentilor irakieni, care ar putea transforma Siria intr-o baza a operatiunilor. "Nu dorim haos in Siria, in conditiile in care incercam sa stopam haosul din Irak", a precizat un responsabil american.
Asasinarea lui Hariri inca face valuri
Un fundamentalist sunnit libanez, despre care surse internationale de presa afirmasera ca l-ar fi sunat, de pe telefonul sau mobil, pe presedintele libanez, Emile Lahoud, cu cateva minute inainte de producerea exploziei in care a fost ucis ex-premierul libanez Rafic Hariri, a fost arestat sambata - a anuntat, ieri, un canal de televiziune local, citat de Rompres.
Mentionat in raportul comisiei ONU de ancheta privind asasinarea, la 14 februarie, a lui Rafic Hariri, Mahmoud Abdel-Al, un membru al societatii de binefacere islamica Al-Ahbache, a fost arestat la ordinul justitiei libaneze.
Potrivit raportului ONU, Abdel-Al a format, de pe telefonul sau, la data asasinatului, putin inainte de producerea deflagratiei, atat numarul de telefon mobil al presedintelui Emile Lahoud, cat si pe cel al lui Raymond Azar, pe atunci seful serviciilor de informatii militare libaneze. Azar se afla, de doua luni, in detentie.
Biroul de presa al presedintelui Emile Lahoud a dezmintit, vinerea trecuta, ca seful statului ar fi primit "un apel telefonic din partea unui suspect" cu cateva minute inainte de asasinarea fostului premier.
Manifestatii in Beirut
La Beirut, aproximativ 2.000 de libanezi au manifestat, vineri seara, impotriva liderilor de la Damasc si Beirut, dupa publicarea raportului comisiei de ancheta a ONU asupra asasinarii ex-premierului Rafic Hariri, intrucat documentul in cauza mentioneaza implicarea libaneza si siriana.
"Jos presedintele sirian, Bashar al-Assad", scandau manifestantii, arborand drapele libaneze in fata mormantului lui Rafic Hariri, ridicat la baza unei impozante moschei din centrul Beirutului.
"Lahoud, demisia", strigau altii, adunati sub statuia martirilor, instalata nu departe de mormant.
Deputatul libanez Saad Hariri a salutat, sambata, raportul Comisiei de ancheta a ONU privind asasinarea tatalui sau, fostul premier Rafic Hariri si a solicitat formarea unui tribunal international pentru a-i judeca pe cei vinovati.
Raportul Comisiei independente de ancheta a ONU sustine ca Siria a fost implicata in asasinat. (I.C.)