Ziua Logo
  Nr. 3461 de luni, 24 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Trimisul lui Bush a batut palma cu Basescu pentru soarta bazelor militare in Romania
SUA se instaleaza la Marea Neagra
-- Trupele americane ar putea fi stationate in zonele Babadag, Constanta sau chiar Fetesti, a declarat presedintele roman
Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui american
Negocierile privind amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor baze militare americane, au fost finalizate, urmand sa fie semnat un acord in acest sens, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, in urma intrevederii cu consilierul presedintelui american pe probleme de securitate, Stephen Hadley, transmite Mediafax. "Negocierile sunt terminate, acordul se afla pentru ultima revizuire la Departamentul de Stat al SUA si la Ministerul de Externe roman si sper ca doar mici detalii vor mai fi de discutat", a precizat seful statului, apreciind semnarea acordului drept o formalitate. Bazele militare americane ar putea fi amplasate in zona Babadag, Constanta sau chiar Fetesti, a completat presedintele Basescu. Oficialul american a confirmat incheierea discutiilor, consilierul presedintelui Bush declarand ca "acum se pune problema definitivarii acordului si semnarii lui". "Documentul prevede accesul la facilitatile militare americane pentru a usura colaborarea armatelor celor doua tari. Asteptam cu nerabdare incheierea cat mai rapida a acestui acord", a mai precizat Hadley.
Solutia: internationalizarea spatiului
Romania sustine existenta unei foarte bune relatii in zona Marii Negre cu Federatia Rusa, a afirmat, ieri, seful statului. "Problema Marii Negre o vedem ca fiind rezolvata din punctul de vedere al traficului de droguri, de persoane si de arme, prin internationalizarea Marii Negre, fiind in acelasi timp sustinatorii unei foarte bune relatii in zona Marii Negre cu Federatia Rusa", a precizat presedintele Basescu, in urma intrevederii cu consilierul presedintelui american, George W. Bush, pe probleme de securitate. Continuarea colaborarii dintre Romania si SUA in Irak si Afganistan, precum si problema Balcanilor de vest, s-au numarat, de asemenea, printre temele abordate in cadrul discutiilor cu oficialul american. "Romania va continua sa-si asume obligatiile in relatiile cu partenerii sai, in Afganistan si Irak. Pentru Balcanii de vest este nevoie de o solutie ferma de acces a statelor fostei Iugoslavii in UE si NATO", a subliniat Basescu.
Factorul sirian, in atentia Consiliului de Securitate
Siria trebuie sa inceteze sa constituie un factor de instabilitate in zona, a apreciat, ieri, presedintele Basescu, pronuntandu-se in favoarea adoptarii unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, desfasurata pe doua paliere, care sa includa un avertisment in acest sens. "Primul palier trebuie sa prevada continuarea investigatiilor, iar al doilea trebuie sa prevada un avertisment extrem de serios catre Siria sa inceteze a mai fi un factor de instabilitate in zona. Trebuie sa i se dea Siriei sansa de a proba buna credinta in perioada imediat urmatoare, in baza unei rezolutii ONU", a detaliat seful statului cu ocazia intrevederii cu consilierul presedintelui SUA pe probleme de securitate, Stephen Hadley. Totodata, presedintele Basescu a oferit asigurari ca raportul comisiei Mehlis asupra asasinarii, in februarie, anul acesta, a premierului libanez, Rafic Hariri, va ajunge in atentia tuturor membrilor Consiliului de Securitate al ONU - organism a carui presedintie este detinuta, la acest moment, de tara noastra. "Efortul in ancheta a fost unul international, din acest efort facand parte si SUA. Raportul trebuie sa fie citit de toata lumea, apoi discutat in Consiliul de Securitate, iar apoi membrii Consiliului de Securitate trebuie sa hotarasca masurile ce trebuiesc luate", a precizat consilierul sefului de la Casa Alba.
Raportul Comisiei Mehlis a fost transmis presedintiei romane a Consiliului de Securitate, joi, fiind distribuit membrilor acestuia in aceeasi seara, potrivit unui comunicat al MAE, citat de Mediafax. Consiliul de Securitate va delibera, maine, asupra raportului, cand Detlev Mehlis va prezenta o informare, care va fi urmata de o reuniune de consultari cu usile inchise a membrilor Consiliului, in care vor fi discutate modalitatile de reactie fata de acest raport si masurile ce vor fi luate in consecinta. (D.E.)
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Ce-ati dori dragalasilor din PSD sa vina armata lui Chavez   de ionion
M-ati cenzurat de dimineata , : - ) mmm..da, nu vad de ce?   de Atamild
Hai cu Unirea!   de Gargantua
foarti ghinii bre sint ghinii vieniti dar mai ghinii ar fi daca ne-ar da si bani ca e bogati amiericanii bre !   de serios-glumetul
Zise puricele catre elefant:   de G.B.
In fine o hotarare inteleapta !   de ionion
Eu zic sa se instaleze la Fetesti   de traktorist
SUA in Marea Neagra.......   de alwis46
SUA s-a instalat la Marea Neagra acum vreo 30 de ani ...   de Deceanu Ovidiu
Abia astept ca siria sa organizeze un miting de Pace   de traktorist
A r h i v a
  Semafoarele rosii    1 comentariu
  UE are de castigat prin extinderea spre Est    4 comentarii
  Destabilizarea Siriei ingrijoreaza America    5 comentarii
  Legea Anti-Oprescu    8 comentarii
  Solventul luat cu japca    1 comentariu
  Procesul Comunismului    34 comentarii
  Gaita suspecta de aviara la Bucuresti    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legea Anti-Oprescu (1012 afisari)
 Programe TV (595 afisari)
 Atanasiu - adio, racani! (578 afisari)
 Procesul Comunismului (498 afisari)
 Riscul uniformizarii si necesitatea dialogului (289 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00867 sec.