Ziua Logo
  Nr. 3461 de luni, 24 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Semafoarele rosii
-- Evaluarea performantelor Romaniei in Raportul ce va fi prezentat maine la Strasbourg va fi consemnata in termenii "semafoare rosii sau verzi" * Principalele probleme ale Administratiei de la Bucuresti raman coruptia si lipsa unei lupte reale cu "marii rechini"
Coruptia si "marii rechini" - problemele regimului Basescu (Foto: ROMPRES)
Desi a inregistrat progrese in ceea ce priveste concurenta si reforma justitiei, coruptia ramane in continuare marea problema a autoritatilor de la Bucuresti, releva raportul Comisiei Europene pentru tara noastra, ce urmeaza sa fie prezentat, maine, in plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Mai favorabil decat evaluarile precedente ale Comisiei, textul recomanda intensificarea luptei impotriva fraudei si coruptiei la nivel inalt prin aplicarea eficienta a legislatiei si adoptarea unor masuri preventive in acest sens. "Din pacate, coruptia exista in Romania de mult timp, de dinainte de Revolutie, si s-a raspandit sub Guvernul precedent. Guvernul actual a initiat reforme in privinta luptei impotriva coruptiei, dar pana in prezent rezultatele sunt destul de slabe", aprecia, la finalul saptamanii trecute, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, referitor la eventualele puncte sensibile identificate in raport. "Calea cea mai sigura este o reforma reala in domeniul justitiei. In Romania, nimeni nu trebuie sa fie considerat imun in fata justitiei, nici un agricultor avand 200 de lei in buzunar si nici un om de afaceri sau politic avand 200 de milioane de dolari in banca", adauga ambasadorul Quayle, citat de Mediafax.
Securitatea sanitara, mediul si agricultura
Asigurarea securitatii sanitare la frontiere, mediul si agricultura reprezinta domenii in continuare problematice, potrivit Comisiei, care apreciaza, totusi, ca "Romania va putea sa implementeze acquis-ul la data de aderare planificata". Raportul ce va fi prezentat, maine, la Strasbourg reprezinta prima evaluare a performatelor Romaniei - in termeni de "semafoare rosii sau verzi", in functie de aspectele problematice sau reglementate - in ceea ce priveste alinierea la standardele europene de la semnarea, in urma cu sase luni, a tratatului de aderare a tarii noastre si a Bulgariei vecine la blocul comunitar. Cele doua state candidate urmeaza sa fie supuse unei evaluari similare in primavara anului viitor. Documentul ce va fi prezentat maine in Parlamentul European este asteptat cu un interes deosebit atat la Bucuresti, cat si in mai multe capitale europene, precum Parisul, care au anuntat ca vor declansa procesul de ratificare a tratatului doar dupa ce vor parcurge raportul Comisiei Europene.
Autoritatile romane, optimiste
Raportul Comisiei Europene va fi optimist si precis in ceea ce priveste progresele Romaniei, a declarat, sambata, la Iasi, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, citat de Mediafax. "Pot sa va spun, bazandu-ma exclusiv pe ultima intalnire cu Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, ca editorii raportului de tara recunosc progresele Romaniei din ianuarie incoace. De asemenea, faptul ca exista forta si determinare pentru a rezolva problemele integrarii conteaza foarte mult. Putem intui ca raportul de tara va fi unul precis si optimist in ceea ce priveste progresele noastre", a declarat Ungureanu, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa intalnirea cu omologul sau bulgar Ivailo Kalfin, subliniind progresele facute de Guvern in mai multe domenii "sensibile", aflate in vizorul Comisiei Europene. "Ma refer in special la modul in care s-au gestionat cazurile de coruptie la agentiile guvernamentale, cum ar fi spre exemplu cele de la Politia de Frontiera. Ministrul Blaga a reusit sa rezolve intr-o luna o mare parte a problemei", a punctat Ungureanu,
Sofia, in urma Bucurestilor
"Romania a progresat mai mult decat se astepta, iar Bulgaria mai putin", declara, la sfarsitul saptamanii trecute, un oficial european, facand aluzie la evaluarea Comisiei Europene a progreselor inregistrate de cele doua state candidate la UE in privinta indeplinirii cerintelor de aderare, ce urmeaza sa fie prezentata, maine, in plenul forului legislativ european. Desi atentionata de oficialii europeni in privinta a cinci domenii deficitare - spre deosebire de sapte, in cazul Romaniei, potrivit scrisorii de avertizare expediata in iunie, anul acesta, de Comisie, autoritatilor de la Bucuresti -, Sofia a tergiversat adoptarea reformelor necesare in vederea aderarii, in special in ceea ce priveste capitolul "justitie si afaceri interne", noteaza raportul Comisiei pentru Bulgaria. Oficialitatile de la Sofia au obiectat in repetate randuri asupra strictectii evaluarilor Comisiei, solicitand revenirea la standardele aplicate celor zece state care au devenit membre ale UE la 1 mai 2004, consemneaza Rompres.
Socialistii din Austria, sceptici
Amanarea aderarii Romaniei la spatiul european "nu ar fi un lucru chiar asa de rau", afirma, saptamana trecuta, europarlamentarul socialist Hannes Svoboda, intr-un interviu publicat de cotidianul "Die Presse", transmite Rompres. In cazul in care data de 1 ianuarie 2007 nu va putea fi respectata, Romania "ar avea astfel mai mult timp ca sa-si indeplineasca obligatiile", a motivat Svoboda. Intr-o vizita facuta recent la Bucuresti, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a cerut autoritatilor romane sa accelereze punerea in aplicare a reformelor necesare integrarii in UE, avertizand ca oficialii europeni vor lua o decizie finala in ce priveste amanarea sau nu a aderarii la spatiul european in aprilie, anul viitor, perioada in care presedintia Uniunii va fi exercitata de Austria. In acest context, Austria trebuie sa se pregateasca cat mai bine posibil pentru dezbaterea ce va urma, a continuat Svoboda, avertizand ca "temerile si sensibilitatile sunt foarte mari" in tara sa.
Anne Marie LUPASCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Presedintele are un obstacol in fata sa deosebit de crunt :   de ionion
A r h i v a
  UE are de castigat prin extinderea spre Est    4 comentarii
  SUA se instaleaza la Marea Neagra    10 comentarii
  Destabilizarea Siriei ingrijoreaza America    5 comentarii
  Legea Anti-Oprescu    8 comentarii
  Solventul luat cu japca    1 comentariu
  Procesul Comunismului    34 comentarii
  Gaita suspecta de aviara la Bucuresti    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legea Anti-Oprescu (1012 afisari)
 Programe TV (595 afisari)
 Atanasiu - adio, racani! (578 afisari)
 Procesul Comunismului (498 afisari)
 Riscul uniformizarii si necesitatea dialogului (289 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01925 sec.