Ziua Logo
  Nr. 3445 de miercuri, 5 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Culoarea lui Putin
Viaceslav NIKONOV 
Constiintele publice folosesc mereu stereotipuri. Insa este intotdeauna o problema atunci cand stereotipurile isi asuma directia constiintelor elitelor unei societati. Cam asa stau lucrurile in ceea ce priveste Rusia de astazi.
Occidentalii liberali si anumite cercuri interne caracterizeaza, in mod obisnuit, guvernarea lui Vladimir Putin ca pe una din ce in ce mai autoritarista si ineficienta. Deoarece regimurile intolerante, in special cele personale, sunt considerate si cele mai putin durabile, concluzia logica ce se poate trage este aceea ca scenariul asa numitelor "revolutii colorate", cum au avut loc in Georgia, Ucraina si Kargazstan, este putin probabil sa se repete in cazul Rusiei.
Bineinteles ca totul este posibil in Rusia zilelor noastre. Dar cred ca ar fi de preferat o logica realista printre cei care reclama solutia unei "revolutii colorate". Considerand, de exemplu, ca nimeni nu a dezvoltat o maniera exacta de a masura daca si in ce masura un guvern este eficient. Daca criteriul eficientei este abilitatea de a dobandi tot ce tine de tintele unei societati, probabil ca nu vom gasi niciodata un astfel de lucru. Statele Unite, cu un guvern care cu greu poate fi descris drept slab, a dat-o in bara in cazul razboiului din Irak si recent, in gestionarea situatiei cauzate de uraganul Katrina. Comparate cu aceste esecuri, realizarile obtinute de Vladimir Putin in Cecenia pot parea drept niste culmi ale succesului.
In mod similar, conducerea Uniunii Europene este criticata pentru incapacitatea sa de a fixa rata cresterii economice la mai mult de 1-2%. Cu un astfel de standard, orice guvern al unei tari care are o rata a cresterii economice de 7% - asa cum este si cazul Rusiei lui Putin - ar trebui sa aiba renumele de super-eficient.
Intr-adevar, administratia de astazi este pe departe mult mai efectiva decat cea a lui Boris Eltan, din anii '90. Privind in urma, o buna parte a tarii nu se bucura de nici un fel de guvernare, jumatate din capacitatea productiva a economiei disparuse, Kremlinul nu putea trece nici macar vreo lege reformatoare prin Duma Comunista, si numai lenesii nu vorbeau la acea vreme despre dezintegrarea tarii.
Fara indoiala, Rusia contemporana cu greu poate fi numita drept o democratie exemplara, si nu toate tendintele sunt incurajatoare. Dar a crede ca am trecut de la "democratia" lui Eltan la "autocratia" lui Putin ar fi o prostie.
Cu greu pot fi concepute astazi imagini cu tancuri arzand in fata unui parlament ales legal, cu privatizarea unor bunuri ale statului, sau cea a delegatiei actualei conduceri a tarii in vizita la familia sefului statului.
In mod similar, nu a fost Putin cel care a adoptat o constitutie cu un guvern prezidential extrem de puternic si un sistem slab al controlului si echilibrelor, asa cum nu el a fost cel care a inceput razboiul din Cecenia.
Regimul Eltan nu a fost atat de mult democratic, cat anarhic si oligarhic. In prezent, exista mai putina anarhie si mai putini oligarhi.
Situatia din Rusia este departe de a fi asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat, spre exemplu, in Ucraina, la vremea "revolutiei portocalii" de anul trecut. Noi, rusii, nu avem un Victor Iuscenko, care, inca de la inceput, a fost liderul indiscutabil al opozitiei de dreapta. Si nici nu avem un Leonid Kucima, un presedinte ineficient si slab, care sa fie urat de marea majoritate. Beneficiind de o rata a sustinerii care pluteste pe undeva pe la 70%, nimeni nu il poate acuza pe Putin ca este nepopular.
In orice caz, nu liberalii sunt cei care ar putea scoate oamenii pe strazile Rusiei; cei care ar putea sa o faca sunt comunistii si nationalistii. Revolutiile lor, fie cea rosie fie cea sumbra, vor fi, cu siguranta, pline de culoare, dar nu asa de luminoase cum ar dori liberalii.
Iar liberalii trebuie sa infrunte realitatea nemiloasa: Rusia a avut deja o "revolutie portocalie", in 1991, iar rezultatele sale nu au fost, in mod deosebit, impresionante. De fapt, poate si Ucraina incepe sa resimta oarecum efectele mahmurelii revolutionare. Asa cum a aratat recenta demitere a guvernului ucrainean de catre presedintele Iuscenko, revolutiile colorate mai au inca de dovedit ca sunt competente si eficiente.
Alexis de Toqueville sustinea ca la bazele oricarei revolutii stau sperante neimplinite, ca fiecare revolutie da nastere deziluziilor din pricina asteptarilor foarte mari. Cel mai inalt punct al dezamagirii provocate de liderii rusi a avut loc in 1999, cand nivelul increderii in Eltan coborase la 3%.
In realitate, principala problema cu actuala guvernare a lui Putin in ochii criticilor sai occidentali este aceea ca prietenii lor si cei care impartasesc aceleasi idei cu ei nu mai sunt in prim-plan. Asta se poate intampla cu oricine, dar nu reprezinta, inca, un motiv pentru o revolutie, care este de preferat sa li se intample altora, nu tie. In pofida acestui lucru, nu am nici o indoiala ca va exista o incercare de a alunga de la putere actuala guvernare rusa, pe alte cai decat pe cea a votului de la alegerile prezidentiale programate pentru 2008.
Viaceslav Nikonov, unul dintre expertii politici rusi de varf, este presedintele Fundatiei Politika, din Moscova. Este nepotul lui Viaceslav Molotov.
Copyright: Project Syndicate, 2005. www.project-syndicate.org
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Viaceslave   de buni
Russia este o tara greu de condus.......   de Externu
A r h i v a
  Poate fi izolat Traian Basescu?    62 comentarii
  Turcia la portile UE    20 comentarii
  O paralela: patriarhul Justinian - Constantin Noica    4 comentarii
  Sara pe Deal    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Misterele mandatului secund al lui Putin    2005-09-14
  Cotitura de la Kazan    2005-09-06
  Relatiile dintre Rusia si UE - un parteneriat paclos si cortina Schengen    2005-07-15
 Top afisari / comentarii 
 "BASARABIA, PAMANT ROMANESC" (609 afisari)
 Abecedar de evitat puscaria (208 afisari)
 Peste 12 milioane de romani (87 afisari)
 Basarabia mea! (80 afisari)
 Cruciada copiilor din Transnistria (56 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85231 sec.