Ziua Logo
  Nr. 3442 de sambata, 1 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ziaristii italieni in greva
Italia risca zilele acestea un blocaj informational unic. Incepand de ieri si pana la 2 octombrie a fost declarata greva nationala a jurnalistilor. Astfel, agentiile de stiri si principalele cotidiane italiene si-au intrerupt activitatea. Ratiunile care au determinat Federatia Nationala a Jurnalistilor (FNSI) sa protesteze sunt esuarea tratativelor purtate cu editorii pentru garantarea drepturilor ziaristilor free-lance, precum si asigurarea independentei reprezentantilor mass-media. Motive strans corelate, intrucat jurnalistii care au conditii de lucru precare si care isi vad ignorate cele mai elementare drepturi sociale nu pot garanta calitatea informatiei. FNSI a precizat, intr-un comunicat adresat joi seara presedintelui Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, ca axa strategica a actiunii consta in asigurarea unor conditii minime de tutela normativa si de recunoastere economica pentru miile de jurnalisti (peste 50%) care au un contract de munca autonom precar. Sindicatul a solicitat, de asemenea, stipularea unor norme care sa impiedice utilizarea "excesiv de flexibila" de catre redactii a produsului mediatic extern (fapt care reduce autonomia informatiei). In ceea ce priveste reinnoirea contractelor de catre editori, acestia au abordat o pozitie complet opusa cu platforma prevazuta de sindicatele ziaristilor, platforma care tinde - in mod evident - garantarea drepturilor si tutela reprezentantilor media.
Insa, mai presus de imposibilitatea de a continua negocierile cu organizatiile editoriale si emitentele radio-televiziunii nationale, jurnalistii italieni poarta o batalie in numele sacrului drept la informatie si la independenta mass-media. In special tema libertatii mediatice reprezinta un subiect extrem de actual in Peninsula, tara in care puterea politica, economica si mediatica este concentrata in mainile unei singure persoane - Silvio Berlusconi. Graitor este faptul ca, din punctul de vedere al libertatii presei, Italia ocupa locul 57, dupa Bulgaria.
Federatia Europeana a Jurnalistilor nu a intarziat sa-si exprime solidaritatea fata de colegii de breasla. Astfel, IFJ a invitat, ieri, sindicatele nationale din toate tarile europene sa sustina, prin "initiative concrete", jurnalistii italieni. Viitorul profesiei jurnalistice in Italia, precum si al dreptului esential al cetateanului la o informatie corecta depinde de rezultatul acestei batalii.
Claudia STANILA, Roma 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
nici o greva, azi ziarele de centru dreapta au iesit !   de Oriana
Pun pariu ca daca o tin in greva trei saptamani, mai nimeni nu le va simti lipsa   de Ratacitul
ziaristii comunisti ... in greva, donsoara Stanila !   de Oriana
A r h i v a
  Budapesta si Bucurestiul par pe aceeasi lungime de unda    1 comentariu
  Scrutin cu Hamas in umbra loviturilor Tsahal    6 comentarii
  Atentate pe banda in Irak    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Paul Goma - intre Belleville si Bucuresti (774 afisari)
 Banii Romaniei in interesul Rusiei (221 afisari)
 "Reincadrarea" lui Paul Goma (125 afisari)
  Jurnalul galeriilor (106 afisari)
 Biserica contribuie la reasezarea Romaniei in Europa (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01642 sec.