Ziua Logo
  Nr. 3442 de sambata, 1 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Jurnalul galeriilor
"Rochia argintie" si "Chitara fara voce", Premiul I la "Recycl'art"
Retrospectiva Vasile Grigore
La mijlocul lunii septembrie s-a deschis la sala "Constantin Brancusi" din Palatul Parlamentului expozitia retrospectiva "Un artist al culorilor - Vasile Grigore - pictura si grafica". Sunt expuse lucrari diverse, realizate de la inceputul anilor '50 si pana astazi si preluate din colectia personala a artistului, imprumutate din colectii particulare si din cea a Muzeului National de Arta al Romaniei, precum si de la Muzeul "Vasile Grigore, pictor si colectionar", inaugurat anul trecut. Retrospectiva e intregita de un elegant catalog realizat de muzeografii Eugenia Florescu si Viorel Rau. La vernisaj a vorbit criticul de arta Radu Ionescu, secondat de Virgil-Stefan Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, si de reprezentantul institutiei-gazda, Adrian Nastase, presedinte al Camerei Deputatilor. Expozitia ramane deschisa pana la jumatatea lunii octombrie. (D.C., sursa: Mediafax)
Un artist basarabean din Rusia si Austria: Dumitru Verdianu
In organizarea Ministerului Afacerilor Externe si a Centrului Cultural Roman din Viena, la Muzeul Cotroceni a avut loc pe 13 septembrie vernisajul expozitiei de sculptura, pictura si grafica a artistului plastic Dumitru Verdianu. Detinator al titlului academic "Magister Artius", membru al Asociatiei Internationale a Artistilor Plastici, membru al Uniunii Artistilor Profesionisti din Austria, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova si al celei din Rusia, Dumitru Verdianu traieste in prezent in capitala Austriei.
S-a nascut in 1954 in orasul Ungheni, pe malul stang la Prutului. Dupa absolvirea Colegiului de Arte Plastice din Chisinau, a studiat la Academia de Arte Plastice din Sankt Petersburg (1976-1982). In perioada 1996-2000 a absolvit un masterat la Academia de Arte Frumoase din Viena, clasa maestrului Michelangelo Pistoletto. In capitala Austriei are viza de resedinta, aici locuind de 10 ani, impreuna cu sotia si cu cei doi copii. In activitatea sa de 30 de ani, Dumitru Verdianu a avut peste 200 de participari la expozitii personale si de grup in mai multe tari. Lucrarile sale au fost achizitionate de Muzeul Rus din Sankt Petersburg, de Galeria Tretiakov si alte mari muzee din Moscova, Novosibirsk, Tiumen, Muzeul National de Arta din Chisinau, precum si de colectionari particulari din SUA, Suedia, Canada, Finlanda, Austria, Ungaria, Germania, Franta, Rusia, Romania.
La Muzeul Cotroceni, Dumitru Verdianu expune circa 70 de lucrari, majoritatea sculpturi, organizate in trei serii, reunite sub genericul "Dor": o serie de pasari negre si albe (granit si marmura), "Intoarcerea fiului risipitor" si "Omagiu mamei". Artistul isi pastreaza ca sursa de inspiratie cultura taraneasca din spatiul romanesc. (D.C., sursa: Rompres)
Arta "reciclata"
Saptamana trecuta, luni 19 septembrie, a fost vernisata la Timisoara expozitia "Recycl'art", organizata de Centrul Cultural Francez din oras (CCFT), in curtea centrului. E vorba despre lucrari selectate in urma concursului organizat pe 22 aprilie 2005, cu ocazia Zilei Internationale a Pamantului. Participantii, tineri intre 12 si 19 ani, au fost invitati sa realizeze lucrari din deseuri (plastic, aluminiu etc.), de unde titlul concursului si - acum - al expozitiei: intitulat "Recycl'art". Au participat elevi de la 17 scoli sau palate ale copiilor din toata tara (Timisoara, Bistrita, Deva, Suceava, Focsani, Caransebes, Zalau, Amara, Hunedoara, Targu Mures, Lugoj), cu un total de 74 de lucrari. Juriul, format din Viorica Bilek, directoare de cursuri la CCFT, Luminita Giuca, profesoara la Liceul de arte plastice din Timisoara, Adriana Lucaciu, profesoara la Facultatea de arte din Timisoara, Nicolae Diminescu, lector universitar, presedintele Fundatiei Verde, St�phane Re, directorul CCFT, si Jean-Luc Stagnol, director adjunct CCTF, au acordat urmatoarele distinctii:
l Premiul I: "Rochia argintie" - Liceul de Arta, Timisoara si "Chitara fara voce" - Andrei Dorneanu si Paul Bunaciu, Colegiul tehnic "Ion Mincu", Timisoara;
l Premiul II: "Vaca de muls (pamantul) nu mai are lapte" - Iulia Marian, Liceul "W. Shakespeare", Timisoara;
l Premiul III: "Europa" - Adelina Cioata, Colegiul tehnic "Ion Mincu", Timisoara, "Adam si Eva" - Colegiul National "Petru Rares", Suceava si "Zbor usor" - Alexandru Ababei, Erwin Pfaffenrath si Andrei Cacuci, Colegiul tehnic "Ion Mincu", Timisoara.
Acestea si alte lucrari realizate in concurs au fost acum expuse in expozitia "Recycl'art". La inaugurare a avut loc festivitatea de premiere a concursului. (C.I.I.)
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Alexandru Solomon: "Un film "noir" cu gangsteri intr-o tara comunista"    
  Un absurd obisnuit, in cheie minora    
  Antisemiti, filosemiti, indiferenti    6 comentarii
  S-a stins Ion Vasile Serban    
  Humor    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Paul Goma - intre Belleville si Bucuresti (774 afisari)
 Banii Romaniei in interesul Rusiei (221 afisari)
 "Reincadrarea" lui Paul Goma (125 afisari)
  Jurnalul galeriilor (106 afisari)
 Biserica contribuie la reasezarea Romaniei in Europa (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01334 sec.