Ziua Logo
  Nr. 3442 de sambata, 1 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Impozit pe imobilizari corporale
-- Companiile vor plati o taxa de 0,5% din valoarea terenurilor, constructiilor, mijloacelor de transport, mobilierului * Noul impozit se va determina prin aplicarea cotei asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent
Companiile romanesti si firmele straine care au un sediu permanent in Romania vor plati, de anul viitor, un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile si constructiile. Masura este inclusa in proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal. De la plata vor fi scutite organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale, precum si entitatile care sunt scutite de la plata impozitului pe profit, cum ar fi Trezoreria statului, institutiile publice, microintreprinderile, fundatiile, cultele religioase, institutiile de invatamant particular acreditate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, Banca Nationala a Romaniei. Noul impozit se va determina prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Valoarea ramasa este valoarea de intrare diminuata cu amortizarea, pentru imobilizarile corporale amortizabile, respectiv valoarea de intrare in patrimoniu, pentru cele neamortizabile. La stabilirea valorii ramase se iau in considerare si reevaluarile contabile efectuate. Potrivit proiectului de act normativ, in categoria imobilizarilor corporale sunt incluse terenuri si amenajari de terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale. Plata impozitului va fi anuala, in patru rate trimestriale egale, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul. Firmele nou infiintate vor datora impozit incepand cu anul fiscal urmator celui in care s-au constituit. Sumele provenite din acest impozit vor fi venituri ale bugetului de stat si vor fi deductibile la calculul profitului impozabil.
Pentru proprietatile imobiliare si mijlocele de transport detinute, firmele platesc deja impozite catre autoritatile locale.
Impozitarea imobilizarilor corporale poate forta rentabilizarea
Reprezentantii Consiliului pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) apreciaza ca impozitarea cu 0,5% a imobilizarilor corporale va afecta in primul rand firmele de stat, dar este un mod de a mari viteza de circulatie a capitalului, de doua ori mai redusa decat in Europa. "Prin aceasta masura Guvernul incearca sa rentabilizeze aceste proprietati, fortand astfel managerii companiilor cu probleme sa exploateze performant activele imobilizate", a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. In opinia sa, cele mai acute probleme cu imobilizarile corporale se afla in firmele de stat, care au oricum dificultati financiare. "Este o alta sursa de bani la bugetul de stat, dar unele societati ar putea intra in faliment ca urmare a acestei masuri. Trebuie insa vazute normele de aplicare pentru a avea o imagine clara a efectelor acestui impozit", a spus Nicolescu. Acesta a explicat ca impozitarea imobilizarilor corporale este o masura de rentabilizare a activelor si este o practica intalnita in multe tari europene. "Societatile prost gestionate au un patrimoniu imens, neexploatat", a adaugat Nicolescu. (A.G.C.)
A r h i v a
  Toamna aduce concedieri    4 comentarii
  Romania pe locul 35 in topul atractivitatii    3 comentarii
  Creditul neguvernamental a crescut in august cu 3,6%    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Paul Goma - intre Belleville si Bucuresti (774 afisari)
 Banii Romaniei in interesul Rusiei (221 afisari)
 "Reincadrarea" lui Paul Goma (125 afisari)
  Jurnalul galeriilor (106 afisari)
 Biserica contribuie la reasezarea Romaniei in Europa (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00833 sec.