Ziua Logo
  Nr. 3431 de luni, 19 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Afaceri cu SIDA
-- Programul anti-SIDA al Ministerului Sanatatii este un carusel de facut milioane de dolari pe spinarea unor muribunzi * In ciuda avertismentelor date de americani, oficialii de la Bucuresti ezita sa intervina pentru stoparea alimentarii coruptiei cu bani din programele anti-SIDA * Pretul medicamentelor anti-SIDA si anti-HIV din Romania depaseste cu mult pretul de pe piata europeana sau americana * Dr. Adrian Streinu-Cercel (foto) este cel care dicteaza piata si furnizorii in Romania
Mircea PAUN - ZIUA foto
Pentru cei ale caror zile sunt numarate, fiecare strop de speranta reprezinta telul imediat pentru care ar fi dispusi sa plateasca orice. Cazul celor care s-au imbolnavit de SIDA sau HIV intra in acest tipar si au devenit astfel tintele afaceristilor si ale oamenilor politici care au o nevoie constanta de bani. Fiecare pacient infectat cu HIV sau SIDA are nevoie de 170 de milioane de lei pe an pentru tratament, bani pe care multi dintre acestia nu ii au. In Romania sunt 6100 de pacienti in tratament, iar Guvernul a alocat 1038 de miliarde de lei pe anul 2005 pentru a-i ajuta. Acesti bani sunt gestionati de o singura persoana: doctorul Adrian Streinu Cercel. El este cel care decide cati bani se aloca fiecarui judet, cine vinde si cine poate cumpara medicamantele.
In randurile de mai jos vom prezenta o stare de fapt cel putin ciudata din cauza numeroaselor avertismente in legatura cu banii murdari care pornesc din acest program, dar mai ales din cauza unei taceri duplicitare a organelor de control.
Fondurile anti-SIDA alimenteaza mafia
Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Michael Guest, a facut urmatoarea declaratie in legatura cu programul coordonat de dr. Streinu-Cercel in domeniul HIV/SIDA: "Costul tratamentului anti-SIDA din Romania este crescut in mod artificial, iar banii alimenteaza coruptia institutionalizata". Declaratia fostului ambasador nu a produs nici un efect, chiar daca Corpul de Control al primului ministru a scos la iveala in anul 2004 ca preturile din Romania sunt supradimensionate. Era limpede de ce nu confirmau si cealalta acuzatie. Banii aveau o tinta precisa, iar identitatea destinatarilor trebuia sa ramana secreta. Raportul intocmit de cei care au verificat programul condus de Streinu-Cercel a scos la iveala insa si un alt aspect: numarul bolnavilor crestea pe hartie, dar nu se corobora cu datele din teritoriu. Dovada a disparut intre timp, deoarece Ministerul Sanatatii a "pus sub sechestru" baza de date, care a fost mai apoi ajustata.
Schimbarea ministrilor nu l-a afectat pe Streinu-Cercel. Guest a plecat in SUA, Guvernul s-a schimbat, dar Adrian Streinu-Cercel a ramas seful programului cu un buget la dispozitie de 1038,5 miliarde de lei.
Jucatorii de pe piata HIV/SIDA
In afacerea cu medicamenetele antiretrovirale sunt mai multi jucatori. Este vorba despre fonduri externe, companii externe, fonduri guvernamentale si o somitate in domeniu bolilor infectionase, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel. In acest carusel al intereselor, bolnavii de HIV/SIDA reprezinta ultimul loc in ierarhia intereselor.
Pentru a stabili cine ocupa locul intai la capitolul vanzari, am studiat lista firmelor care ofera in Romania medicamente antiretrovirale in cadrul licitatiilor Ministerului Sanatatii. Pe lista distribuitorilor, primul loc este ocupat de firma RELAD, cu 62%, urmata de EUROPHARM, cu 22%, FARMEXPERT, cu 11% din piata si SIBOFARM cu doar 5% adjudecat. Dintre producatori, GSK detine 38%, ROCHE-22%, ABBOT-20%, BRISTOL MYERS SQUIBB-15%, MERCK-3%.
Foarte multe fonduri vin din afara, dar se intorc tot acolo prin firmele castigatoare de licitatii. Liderul incontestat al pietii este firma RELAD. Nimic dubios, numai ca preturile la care se vand in Romania medicamentele antiretrovirale sunt nejustificat de scumpe. Statisticile arata ca in Romania pretul acestor medicamante este dublu fata de SUA. Firma RELAD are insa o politica speciala pentru Romania. Iata cum stau lucrurile si in comparatie cu Polonia, acolo unde distribuitor este tot firma RELAD. Astfel, pentru capsulele de "Kaletra", polonezii platesc cu 60,35% mai putin, pentru "Norvir" cu 77,22% mai putin, iar "Zerit"-ul se vinde in Romania cu 3,75 euro in timp ce in Polonia, aceeasi firma il distribuie contra 2,18 euro.
Judecatorul pietei
Posesor al unei averi considerabile si al pozitiei de judecator de piata in afacerea medicamentelor antiretrovirale, profesorul Adrian Streinu-Cercel a devenit, intr-un mod bizar, de neatins. Un excelent profesionist, un om cu mare har, volubil, cult si considerat de toata lumea o somitate, Streinu-Cercel a reusit pus si simplu prin valoarea sa sa se excluda de pe lista suspectilor in toate cazurile de control efectuate de institutiile abilitate in aces sens. Nici macar presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, profesorul Mircea Ifrim nu a reusit sa-l bage in corzi pe dr. Streinu-Cercel si sa afle care a fost motivul cresterii preturilor medicamentelor.
Unul dintre fostii oameni ai Ministerului Sanatatii ne-a declarat sub acoperirea anonimatului: "Profesorul Streinu-Cercel este un om foarte respectat. E greu sa faci ceva impotriva lui. Nici macar banii nu sunt toti ai statului roman. Vin de afara si pleaca afara prin firmele desemnate in acest sens. Este o afacere ca oricare alta. Dar profesorul este un adversar redutabil. Nu conteaza ce masina conduce si de la cine, nu conteaza cum si ce are in casa. Si stii vorba aia: numai cu doctorul si cu popa sa nu te certi".
Petre NITEANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
nu stiu daca a fost sau nu ofiter secu   de Andreea Band
Punem pariu ca este ofiter de Securitate ?   de Changeman
A r h i v a
  Monica Macovei cere suspendarea numirilor la instanta suprema    1 comentariu
  Masina de serviciu a deputatului Fenechiu, folosita in interes personal    2 comentarii
  Situatie exploziva la SIDERCA    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Info (68 afisari)
 Afaceri cu SIDA (63 afisari)
 Dainuirea geniului (27 afisari)
 Targ de Paine cu nostalgii (26 afisari)
 Cristian Unteanu editorialist la ZIUA (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15807 sec.