Ziua Logo
  Nr. 3429 de vineri, 16 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Razboiul invizibil si "Pavel" Goma
Victor RONCEA 
Securistul sef al lui Ceausescu, Nicolae Plesita, l-ar lua si acum de barba pe Paul Goma si i-ar arde doua "in bot", ca-n vremurile "bune" de odinioara, dupa cum declara chiar el, "live", liber si nestingherit de Justitia post-decembrista. Se pare ca nu e singurul. Literatul Nicolae Manolescu, ajuns sef la "Uniunea Sovietica a Pisatelilor Romaneti" - dupa cum spune Goma, i-ar cam (mai) trage si el vreo cateva daca ar mai trai "carmaciul". Pe vremea cand vota cu mandrie proletara excluderea elementului reactionar Paul Goma din randurile scriitorilor patriei socialiste Romania, tovarasul Nicolae Manolescu, tot liber si nestingherit - dar de catre Securitatea ceausista - se delecta prin cenacluri literare publicand linistit critici fade in presa comunista "de profil". Alaturi de "disidentii" cu voie ai regimului, rezidentii speciali din zona adiacenta cartierului Primaverii: un Plesu, Dinescu, sau Blandiana. Sau, daca vreti, un Brucan pe de-o parte, si-un Andreescu pe de cealalta. "Interzisilor" cu fite insa nu le-au fost batute cu vergeau talpile, nu le-au fost administrate substante psihotrope sau simulat violul asupra mamelor (sau soacrelor) lor. Lui Paul Goma, da.
Eliminat atat din Uniunea Scriitorilor cat si din propria tara, cu concursul tacit al disidentilor de fatada, Paul Goma este astazi din nou pus la zid. De catre cine? Culmea! De catre acelasi tovaresel prolet-culturnic care il ridica in slavi pe marele carmaci Ion Iliescu, imediat dupa masacrul minerilor asupra florii intelectualitatii romanesti din 1990. Va mai amintiti? Atacul Guvernului FSN sprijinit atunci si de "numele mari" ale intelectualitatii (aceleasi insirate mai sus). Ce face Manolescul astazi, in Romania "democratica"? Dupa publicarea a numai 7 (sapte) pagini din jurnalul lui Paul Goma in revista Viata Romaneasca, secretarul general al CC al USR convoaca adunarea oamenilor muncii a colectivului redactional si hotareste (din nou) o excludere: a redactorul sef Liviu Ioan Stoiciu. Vina: l-a publicat pe "antisemitul" - eticheta plasata demult de Unitatea "D" (Dezinformare) a Securitatii -, de Paul Goma. Nu traim in 1984! Si se intampla la Bucuresti, unde, din fericire, nu cum ar fi dorit Manolescu & co, a castigat alegerile primul presedinte al Romaniei cu adevarat democrat si neafiliat cercurilor murdare anti-romanesti, mai mult sau mai putin vizibile.
Deloc paradoxal, la Chisinau, un alt tovaras (declarat) - presedintele factiunii Partidului Comunistilor din Republica Moldova - Viktor Stepaniuc, tine in plenul Parlamentului un discurs de infierare similar, revoltat ca au ajuns peste Prut "mai bine de 200 de exemplare din cartea Basarabia semnata de Pavel Goma, deci un disident roman - treaba lui". Zice el: "Eu vreau sa va spun ca este o carte incarcata de antisemitism si cu agitatie si propaganda concreta impotriva radacinilor statalitatii Republicii Moldova. Republica Moldova este numita, deci, o gaura neagra, deci un protectorat al Rusiei. Este numita, deci, o chestiune de un subiect artificial absolut creat". Ca si la Bucuresti, se solicita interventia "organelor" abilitate: "Eu as vrea ca Ministerul Securitatii Nationale (fostul KGB, n.a.), deci, aceasta structura, eu as vrea ca Ministerul Invatamantului si Procuratura Republicii Moldova sa analizeze aceasta literatura si sa ne spuna in ce masura ea coincide cu prevederile constitutionale si cu Legea Securitatii Nationale. Fiindca chestiunea aceasta nu se mai poate nici intr-un fel de tolerat!". Traim in "1984"! Si pentru ca gura pacatosului adevar graieste, Stepaniucul lui Manolescu de la Chisinau releva miza razboiului invizibil: "Literatura adusa de peste hotare care zi cu zi, deci, nimiceste de fapt psihologic in primul rand tanara generatie".
Prin revers intelegem astfel tinta demolatorilor de suflete romanesti. Aceeasi, aflata in colimatorul comunistilor atei de la Chisinau si a chistoacelor inca fumegande strivite de raposatul Gogu Radulescu la Bucuresti, in scrumierea imputita a marxism-leninismului moscovit: distrugerea sufletului natiunii romane. "Nationalitatea este sufletul unui popor", iar "unitatea nationala este chezasia libertatii lui", scria Nicolae Balcescu. Iata ce uneste cartitele URSS care sapa de 60 de ani si mai bine la temelia Romaniei mari si mici: lichidarea libertatii. Si mai mult: lichidarea nevoii de dreptate si adevar, temei al nationalismului firesc al generatiei revolutiei decembriste, vorba conului Alecu Paleologu. Adevarul lui Goma nu trebuie nici macar pomenit, discutat, analizat sau contestat civilizat prin schimburi de opinii, argumentate istoric si faptic. Nu!, el trebuie eliminat, asa cum Securitatea incercase eliminarea fizica a solitarului luptator anticomunist caruia nici azi, ca si in 1977, nu ii bate solidaritatea "intelectualitatii" colaborationist-comuniste la usa. Manolescu nu intelege un lucru, relativ simplu si pentru Stepaniuc: ca URSS a murit sufocata de propria duhoare cadaverica. Si ca Pavel Goma, asa cum l-a botezat necunoscatorul ateu, va continua sa-si scrie epistolele, asemenea apostolului neamurilor, in numele adevarului si dreptatii.
Din jurnalul cenzurat azi de Uniunea Prolet-Scriitorilor, dar aflat la http:// paulgoma.free.fr/, un rand trimis lui Paul Goma de tinerii basarabeni: "Noi va iubim si va asteptam acasa! Doamne ajuta!"
 Comentarii: 43 Afiseaza toate comentariile  
radu dragan   de Katty
nooooooooooaaaaaaaapte bunaaaaaaaaa,baaaaaaaa !   de serios-glumetul
Mesaj din partea autorului   de moderator_17
Mey Roncea...   de AVP
Conspiratia si ura viscerala impotriva d-lor GOMA si STOICIU trebiue sa inceteze !!   de jan dinu
Hai noroc Titi..   de neamtu tiganu
Laszlo Alexandru - Toroipan sau matraguna - ( 2 )   de Pacuraras
Laszlo Alexandru - Toroipan sau matraguna sau Discurs asupra metodei - ( 1 )   de Pacuraras
Propunere   de dan toader
BRE RONCEA CIND NICI NU TE GINDESTI CINSTEA TA SI COLOANA TA VERTEBRALA DREAPTA VOR FI .MULT, POZITIV   de serios-glumetul
Conflictu Goma   de neamtu tiganu
Floreen - daca doresti sa studiezi fenomenul roaga cele doua parti implicate   de dan toader
A propos de niste replici de hara...   de AVP
Paul Goma   de joel
Draga Calugare,   de adrianbmw
Domnule Victor Roncea, va felicit!   de alan
Ce vina au Romanii ca trebuie sa aleaga intre doi fosti comunisti?   de Aladin
"Redactia Ziua nu va tolera comentarii antisemite,xenofobe sau rasiste...   de adrianbmw
Constrangeri   de Vasile Teodorovici
Seratele lui Iosif Sava   de iubire
pentru Lazlo Alexandru.../ dvs. sînteti contradictoriu....   de Roxana
Apolzan(Manolescu) a gresit. Din FRICA?!   de Livius Chilian
Dimineata la Ziua, si nu numai ... Calugarului   de Seherezada
Re: Un multumesc si-o inaltare pin-la Everest ! - D-le Radu Dragan   de evreu mandru din israel
Articol scris in neant - nu mai erau si alte teme ? Goma trebuie sa afle un mic secret !   de ionion
Paul Goma impotriva tuturor   de Floreen
Poate ca...   de Gicuta a lu' nea Nuta
Patriotismul la romani   de adrianbmw
pentru Laszlo Alexandru   de lucid
Jan Dinu & comp...   de evreu mandru din israel
,,Dimineata la Ziua" (2)   de CALUGARUL
,,Dimineata la Ziua" (1)   de CALUGARUL
Domnule AVAP   de Radu Dragan
Natura si capriciile ei,   de pcr-istu
Cu oichii dupa bani....   de Doro
Bate biciul....   de jan dinu
istoricii   de srk
Te chem.....   de jan dinu
Admin, da-mi voie sa mai postez o data, cu adaugirile/ corecturile necesare...   de AVP
ce e atat de greu de inteles?   de Froggy
Mare-i gradina...   de Laszlo Alexandru
Dupa ce nea Jean Dinu, fost Mitza Biciclista...,   de roma nati
Un multumesc si-o inaltare pin-la Everest !   de jan dinu
A r h i v a
  Solutia lui Basescu, o carte cu grad ridicat de risc    15 comentarii
  Cool    8 comentarii
  Esecul debarcarii si relansarea anticipatelor    7 comentarii
  Ucraina: optiunea Rusiei    
  La judecata zilei    2 comentarii
  Batalia anti-Romania (II)    2005-08-30
  Batalia anti-Romania (I)    2005-08-29
  Per aspera ad astra romanilor neregasiti    2005-08-15
  Sa iesim din minciuna    2005-08-09
  Apocrifa Domnului de Basarabi catre Ispravnicelul de Dubasari    2005-08-05
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (231 afisari)
 Tunul rusesc (71 afisari)
 Aplicatia "Demex 2005" (33 afisari)
 Guvernul a aprobat metodologia de despagubire a fostilor proprietari (31 afisari)
 Razboiul invizibil si "Pavel" Goma (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.38276 sec.