Ziua Logo
  Nr. 3427 de miercuri, 14 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Misterele mandatului secund al lui Putin
Viaceslav NIKONOV 
Inceputul noului an politic, ce coincide, de regula, cu inceputul anului scolar, s-a dovedit deosebit de dur si de consistent. Presedintele Putin a dat de inteles cu ce se va ocupa pana la incheierea mandatului prezidential, si a desemnat granitele acestui mandat. La intalnirea cu politologii occidentali, el a declarat cat se poate de clar ca nu doreste sa modifice Constitutia si sa candideze la Presedintie in 2008. Desi Putin a vorbit despre asta in repetate randuri si inainte, de data aceasta se pare ca a fost crezut pe cuvant. Continutul declaratiilor lui nu admite interpretari.
In aceeasi zi, presedintele i-a convocat pe membrii guvernului, pe sefii Adunarii Federale si pe membrii prezidiului Consiliului de Stat, pentru a le expune prioritatile politicii social-economice. Discursul lui a fost asemanator celui de-al doilea Mesaj adresat Parlamentului: a fost vorba despre o serioasa cotitura a strategiei de stat. In directia corecta.
In utimul timp, Guvernul s-a purtat ca o adunare de "printi zgarciti". Dispunand de venituri uriase datorate situatiei economice externe favorabile, cu preturi ridicate la titei, Cabinetul a preferat, totusi, sa tina banii la ciorap, pentru a nu provoca inflatia, chiar daca poporul nu o duce extraordinar. De-a lungul ultimelor luni, majoritatea covarsitoare a politicienilor si expertilor au convins puterea ca atitudinea de print zgarcit nu este dintre cele mai productive si ca exista metode nu foarte inflationiste de rezolvare a sarcinilor prioritare pentru tara, si in privinta carora aprobarea este aproape unanima: dezvoltarea infrastructurii si a capitalului uman ale Rusiei.
Discutiile privind prioritatile ar putea dura la nesfarsit, dar d-aia exista presedinte pentru ca, la un moment dat, sa taie nodul gordian. Ceea ce presedintele a si facut.
Prioritatile pana in 2008 au fost declarate sanatatea, invatamantul si locuintele. Opozitia a reactionat prin acuzatii de populism. In realitate este vorba cu adevarat despre chestiuni esentiale, de care depind supravietuirea natiunii si a competitivitatii in lumea mileniului trei.
Termenul de "capital uman" pare rupt din domeniul stiintei, dar el nu face decat sa descrie calitatea populatiei tarii - continuitatea vietii, nivel de cultura, sanatate, bunastare, situatia batranilor si a copiilor, capacitatea fiecaruia de a contribui la dezvoltarea societatii. Dupa dezintegrarea URSS, la majoritatea acestor parametri, Rusia se rostogoleste in jos, acolo unde se afla tarile nedezvoltate, ci in curs de dezvoltare. Iar dupa salariile medicilor si cadrelor didactice, Rusia a inceput sa ramana chiar si in urma celor mai slab evoluate tari ale planetei.
In domeniul sanatatii, Putin a pus accent pe ramura primordiala a medicinei - medicii de circa si policlinici - profilaxia imbolnavirilor si spitalele mobile dotate cu o aparatura moderna de diagnosticare si tratament. Municipalitatile, pe umerii carora au fost aruncate pana acum toate aceste probleme, nu sunt in stare sa le faca fata. Nici unul dintre organele autoconducerii locale nu-si poate permite sa achizitioneze aparate moderne pentru chirurgia cardio-vasculara, oncologie, neurologie etc. si credeti-ma, nu este inflationist, pentru ca aparatele vor veni, in general, din import. Asa cum sper ca se va intampla si cu cele mai moderne instalatii pentru laboratoarele scolare. Insuficienta mi se pare, de asemenea, masura de a conecta, pana in 2008, la reteaua de Internet jumatate din scolile Rusiei: nu mai este mult si omul care nu se orienteaza in reteaua mondiala ca la el acasa se va dovedi inapt pentru piata muncii. Dintre initiativele de crestere a salariilor pentru invatatori si profesorii din invatamantul superior este evidentiata dorinta presedintelui de a incerca sa-i aduca inapoi acasa pe concetatenii rusi care au plecat sa predea in Occident. Printre altele, nu ar fi rau daca s-ar cumpara si creiere straine, inclusiv din fostele republici sovietice.
In domeniul politicii de infrastructura, au primit sprijin amplele programe de gazificare a tarii, ceea ce va usura simtitor viata a milioane de oameni si va permite sa transforme satul intr-o structura economica mai rentabila, precum si subventionarea de catre stat, in procente, a ipotecilor, ceea ce face cumpararea de locuinte cu credit mai ieftina si mai accesibila decat pana acum.
Daca este sa ne referim la aspectele politice ale strategiei prezentate, ele sunt cateva. In primul rand, din intreg contextul discursului lui Putin reiese ca dureroasele reforme ale economiei de piata legate de comercializarea pe mai departe a invatamantului, sanatatii si sectorului de locuinte au fost amanate, daca nu stopate. Dimpotriva, statul va fi un fel de Mos Craciun.
In al doilea rand, un final de mandat atat de consistent elibereaza calea pentru succesorul lui Putin si a intregului partid al puterii in urmatorul ciclu electoral. Opozitia este lipsita de principalele ei atuuri, pentru ca intarirea componentei sociale este, de regula, un pion jucat de stanga, fiind una dintre revendicarile formulate demult de Mihail Hodorkovski.
In al treilea rand, anuntand programe pe termen lung, dintre care unele ies din cadrul cronologic al celui de-al doilea mandat, Putin se declara pe sine garant pe termen lung al realizarii lor. Privite din aceasta lumina, cuvintele lui adresate politologilor si referitoare la dorinta ca si dupa 2008 cunostintele si experienta lui sa fie folosite pentru binele tarii, isi pierd din mister.
Comentariu de Viaceslav Nikonov, publicat de Trud si preluat de Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
secrete din cavou sau noutati din Moscova   de Olga Khan
Sa dea Dumnezeu   de joe florea
A r h i v a
  Bush si Basescu    12 comentarii
  O ineptie: trecerea in nefiinta    33 comentarii
  Bender din Bender    3 comentarii
  Strategii la putere    1 comentariu
  Un posibil "brand" al Romaniei    9 comentarii
  La judecata zilei    
  Cotitura de la Kazan    2005-09-06
  Relatiile dintre Rusia si UE - un parteneriat paclos si cortina Schengen    2005-07-15
 Top afisari / comentarii 
 Comandouri romanesti pentru misiuni externe (981 afisari)
 Noul scandal Goma ia amploare (360 afisari)
 Rabinul Hacohen acuza un ziarist roman de antisemitism (109 afisari)
 ZIUA la vanatoare de "spioni" (106 afisari)
 Inregistrarile sedintelor secrete au cutremurat PSD (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86672 sec.