Ziua Logo
  Nr. 3413 de luni, 29 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Batalia anti-Romania (I)
Victor RONCEA 
Una dintre batalii. Iasi 1989, Timisoara 1989, Targu Mures 1990 si tot asa, an de an, pana la Hadareni, Gheorgheni sau Balvanyos 2005. 16 ani de zile in care statul actual a reusit sa reziste incercarilor externe - manifestate si din interior - de distrugere prin fragmentare. Suficient? Nu, evident. Toleranta manifestata pana acum de autoritatile romanesti, parca aproape complice cu autorii atacurilor anti-Romania, inflameaza bietele minti bolnavicioase ale homo-uneltelor agitatoare. Crearea si apoi specularea tensiunilor etnice par sa fie paternul preferat al agresorilor ramasi nevazuti publicului larg. Scenariile se rotesc, aproape invariabil, in jurul "Transsylvaniei" sau, pentru complementaritate, in zona rasaritului romanesc. Imbracand haine "europenesti" de "aparatori ai drepturilor omului", neo-comisari stalinisti ai unei pretinse "societati civile" (persoanele in cauza sunt, in marea lor majoritate, incadrate in structuri de tip militar inca de dinainte de 1989) agita apele prin ligi si grupuri de monolog social. Vectorii anti-romanismului intretin cu sarg, de 16 ani, o atmosfera conflictuala in sanul societatii romanesti, si asa afectata grav de bolile saraciei si ale unei tranzitii spre haos total, atata timp cat este lipsita de axa unui sistem national de valori.
"Elita" si Romania? "Un Turn Babel in care cele mai scarboase ambitii cauta sa-si faca jocul la adapostul declaratiilor patriotice. Toata lumea face politica europeana si nimeni romaneasca. Adica toata lumea se preocupa de soarta Europei si nimeni de a Romaniei. Nimeni nu mai simte romaneste!". Se intampla in Romania aflata in fata intrarii in primul razboi mondial care a adus sub regele Ferdinand Intregitorul unirea teritoriilor istorice romanesti si o spunea, in memoriile sale, Constantin Argetoianu, marele om de stat ucis apoi ca un caine de temnita comunista de la Sighet. Nu s-au schimbat prea multe, de atunci, nici pentru Romania post-decembrista. Aflata intr-un alt moment decisiv, azi in fata intrarii in familia de care apartine de drept, Uniunea Europeana - si unde, se spera, va avea loc o noua reintregire nationala - Romania este lovita cu agresivitate din directiile "dusmanilor traditionali" (Tache Ionescu dixit): nord si est completat cu vest.
Un fir sangeriu razbate cei 16 ani marcand operatiunile anti-Romania organizate incepand cu 1989, in paralel cu insurectia tineretului roman, apoi prin cea mai violenta incercare de rupere a Romaniei, la Targu Mures, in martie 1990 (pe teren, ca si in decembrie 1989, Brigazile Szent Endre si Szent Istvan instruite de serviciile speciale ungare) si iata mergand pana azi, la Hadareni, comuna mureseana Chetani. In asezarea straveche romaneasca al carei nume il purta romanul asasinat de tigani in 1993, Craciun Chetan, tensiunile s-au amplificat din nou luna aceasta. Desi tiganii afectati in 1993 de mania satenilor romani, dar si unguri au fost despagubiti inzecit, taranilor considerati vinovati le sunt puse sub sechestru proprietatile. "Le luam casele, masinile, iar daca mai raman datori le luam si copiii!", consemna de la fata locului reporterul ZIUA Laszlo Kallay bucuria unui tigan la aflarea acestei vesti. Curtea de Apel Targu-Mures a acordat victimelor de origine roma despagubiri sub forma daunelor morale in valoare de 580 de milioane de lei si sub cea a daunelor materiale in valoare totala de 1,3 miliarde de lei. Acestea se adauga aberant celor 262.000 de euro (circa 8 miliarde de lei) conferite prin sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului in care se specifica, informeaza MAE roman, la alineatul 152 din Hotarare, ca "aceste sume constituie solutionarea deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern", dupa cum semneaza sau, dupa caz, insemneaza, si rromii beneficiari ai intelegerii cu statul roman: "Aceasta reprezinta solutionarea definitiva a cauzelor, inclusiv a actiunilor noastre civile interne". De subliniat si faptul ca aceste sume se adauga la fondurile bugetare alocate de Guvern dupa evenimente pentru reconstruirea caselor avariate sau distruse.
Cu toate acestea, parca pentru a contribui "proactiv" la inflamarea starii conflictuale, Liga "Pro-Europa" incita la violenta tiganii din Hadareni carora le-a asigurat "expertiza juridica" la CEDO. "Daca instantele vor decide nepunerea in aplicare a executarii silite, noi, cei de la Liga Pro Europa, vom sfatui romii sa se adreseze din nou CEDO" declara belicos un anume Istvan Haller, chiar seful "Biroului pentru Drepturile Omului" din cadrul Ligii. Haller nu explica insa ce s-a intamplat cu drepturile omului ucis de romi si ale familiei acestuia, care nu a beneficiat de vreo despagubire europeana sau de vreo "consultanta juridica" din partea Ligii timp de 12 ani. Sau cu drepturile lui Mihai Cofariu, ramas mutilat si infirm pe viata, la limita existentei si a subzistentei, in urma maltratarii sale bestiale de catre unguri, prezentata in 1990 la televiziunile internationale cu titrajul "ungur ucis in bataie de romanii extremisti din Targu Mures."
Solidaritatea "societatii civile" pentru romanii aflati ilegal in prag de expropriere? Doar Andrei Gheorghe de la Realitatea TV si inca doi-trei jurnalisti strang bani pentru eventuala plata nedreapta. Peste cateva zile se judeca recursul in cazul executarii romanilor. Ce liga "Pro-Romania" ii apara pe romani? Situatia ar putea exploda din nou.
 Comentarii: 49 Afiseaza toate comentariile  
da ce vorghirati bre ,nu intelesei nimica fratilor !!!!!!?   de serios-glumetul
Na, Diana-Oriana, spioana, Zeita vinatorii: )) -Pt. prima si ultima data, ca eu am..lipasa de timp :))) Telegrafic,   de Atamild
Germania a ignorat sentinte CEDO   de toni
Lipseste Paunescu sa salveze Romania si rasul sanatos romanesc !   de ionion
O patrie ... ( Batalia pentru Romania )   de jan dinu
Pentru Oriana si cei ce gandesc ca ea -gramatica-   de batonsky
Eu nu pricep un lucru...   de Katty
Tzigani!!!   de JohnGreen1
Ia cititi aici cum sint terorizati romanii din Hadareni   de Katty
La astfel de despagubiri...   de Katty
Ba da nu va e mila da romii care beau rom,lasatii ba,bre in pace e dai nostri !   de serios-glumetul
Toni..,   de George-Felix
Krampus-Felix, voi n'ati citit articolul...   de Livius Chilian
Se intimpla si la case mai mari-USA   de Dan Bostan
tot respectul ,domnule Roncea   de Nitu Rodica
de ce nu asteptati voi si partile 2, eventual 3 ale articolului?   de lucid
Europenizare...???   de spooky
Alo, tovarse Ardelean, agenta Oriana, catalina si inca deja altele beneficiaza   de ionion
cara - mi ar pare bine sa fi cine ai spus ca esti   de CHIORU
Mai exista o speranta ...   de toni
Un articol cel putin discutabil, cu unele interpretari care pun semne de intrebare. Oare obiectivul articolului este i   de krampus
alexandrina - nu trebuie sa te superi - eu nu ma cert cu tine   de CHIORU
Romania devine treptat teatrul unde regiile si scenariile nu mai apartin romanilor !   de ionion
Ceva aparte de ce se discuta aici,e vorba de ziarul Adevarul   de batonsky
ce aveti ba cu romii e dai nostri ba !?   de serios-glumetul
Trezirea nemului !   de sarkizian
Greu trebuie sa iti fie sa concurezi cu ALCIBIADE la gadilit coarda nationalista mei Roncea mei ?!   de laur
raspuns ptr. D-nul CHIORU   de alexandrina
Ar fi instructiv si am merita...   de Livius Chilian
Ceausescu   de Filip B
Agitatorul de serviciu e back in bull ( vorba filmului...)!Nu ti-a prea mers la urecheat ambasade , ambasadori...   de tjmaxxi
Povestea Irinei   de CALUGARUL
in sfirsit, se recunoaste si public   de Polux
Domnule Roncea,meriti sa stai langa Basescu,poate ca ai putea fi unicul roman de incredere pt el.   de sarkizian
Victoras Victoras!   de Filip B
De vazut cazul lui Paul Touvier __ O lectie de Istorie   de CONU
aviz amatorilor...   de omla_apa
Bine le zici, Roncea!   de Dan Bostan
BRAVO RONCEA !!!!!!!!!!!!!!!!!   de motanul incaltat
Asteptam continuarea.   de internautul
Cenzura?   de Tyranosaurusrex
Sobru   de Katty
Victoras, ai priceput si tu cum e cu "societatea civila"?   de Ratacitul
Clasificare   de batonsky
BRAVO VICTOR ESTI UN APARATOR HATORAT AL ROMANIEI   de Dr. Stoica
Ce liga "Pro-Romania" ii apara pe romani?   de Catalina Tarziu
ADECA CUM BA neiculita ??   de serios-glumetul
Romania pentru romani   de Sarmaticus
FELICITARI VICTOR RONCEA ,GASESTE ALIATI PRO ROMANI SI ROMANIA   de sarkizian
A r h i v a
  Vulpea la stenograme    28 comentarii
  Sefi de promotie la scoala conflictului    8 comentarii
  Vise de chirpici (ll)    5 comentarii
  Guvernarea ca un meci    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Per aspera ad astra romanilor neregasiti    2005-08-15
  Sa iesim din minciuna    2005-08-09
  Apocrifa Domnului de Basarabi catre Ispravnicelul de Dubasari    2005-08-05
  Cronica unei tradari anuntate    2005-07-21
  Londra: ochi pentru ochi    2005-07-18
 Top afisari / comentarii 
 Mafia romaneasca a drogurilor din Australia (125 afisari)
 Insecte unice in lume in Delta Dunarii (33 afisari)
 Surasul Giocondei poate fi o iluzie optica (29 afisari)
 Instantele constantene controlate de CSM (27 afisari)
 Stenogramele santajului (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.38364 sec.