Ziua Logo
  Nr. 3401 de luni, 15 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Per aspera ad astra romanilor neregasiti
Victor RONCEA 
Cui ii mai pasa azi de romanii care nu mai sunt acasa cand pe biata Romanie rana din pulpa n-o mai lasa? Nimanui. De ce ar mai pasa cuiva de cei plecati? Lor le merge oricum mai bine. Dar de cei pierduti, in jurul Romaniei mici? Astia mai merg, poate, pe piata politica: sa-i speculam, propagandistic. Poate iese si-un ban, ceva. Cam asta a fost pozitia autoritatilor de la Bucuresti perpetuata an de an din '89 incoace.
Cu o constanta nepasare, indusa la ordin, sau din nesimtire cronica, romanii de pretutindeni au fost bagati, la tona, in masina de tocat a "structurilor", pentru a fi storsi, la kil, cum zice un coleg de gazetarie, de politicienii de maidan teleghidati, supusi ai trecatoarelor imperii. Impartiti in diverse categorii, romanii din afara granitelor au fost, programatic, tinuti cat mai departe de tara. Rezultatele sunt funeste.
Un asa-zis Departament pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, cu care diversele "cancelarii" au jucat si joaca ping-pong aruncandu-l dintr-un viespar birocratic in altul, ar trebui - imaginati-va! - sa se ocupe de soarta a circa o treime din aceasta natiune: aproape 10 milioane de oameni, aruncati in toate colturile lumii.
Milioane diverse, inmultite bine din '44 incoace. Exilati anti-comunisti convinsi, cu mare putere sufleteasca si forta intelectuala, au imbatranit si au murit rand pe rand, cei mai multi fara sa-si mai vada tara pentru care au luptat o viata. A aparut apoi o "diaspora", "disidenta" - in adevaratul inteles al cuvantului: "persoana care are pareri sau opinii deosebite fata de colectivul, organizatia din care face parte", respectiv Partidul Comunist din Romania. Racitura intelectualoida, aciuata prin concursul internationalei comuniste invizibile in centre forte din Occident, a fost incalzita usurel la focul Securitatii. Printre acestia, masa, "fugitii" peste granita, cu riscul pierderii propriei vieti.
Apoi, dupa atacul FSN asupra democratiei, din 1990, emigratia romana s-a ales cu noi membri, majoritatea tineri, studenti scarbiti de Ion Iliescu si pletora sa securistica. Creierele drenate ale Romaniei de ieri sunt purtate azi de cercetatori de renume in cele mai celebre universitati si corporatii din intreaga lume civilizata. Unii dintre acestia, cu proiecte concrete pentru schimbarea Romaniei, s-au reunit in puternica asociatie internationala Ad Astra. La Bucuresti, nu se vrea inteligenta lor.
Valul urmator a fost constituit, dupa liberalizarea trecerii frontierei in spatiul Schengen, de romanul sarac, dar muncitor, indiferent de calitatea sa: de la profesori eminenti la lucratori cu bratul, romanii au plecat "la munca" disperati de economia in tranzitie favorabila doar membrilor noii nomenclaturi "capitaliste", imbogatitii peste noapte ai regimurilor FSN-PSD, delapidatorii Romaniei. Schimband scutece, spaland vase sau wc-uri (dupa caz), culegand capsuni, bietii romani, unii dintre ei de la marginea societatii, tot loviti de soarta au ramas. Multumirea lor: abuzurile la care sunt supusi in strainatate sunt, cel putin, pe bani mai multi decat in Romania. Dar, peste tot, "afara", raman doar o masa de servitori, o mana ieftina, pe care e Okay sa o platesti pe jumatate sau sfert. Cui sa se planga? Autoritatilor Romaniei, din tara sau din strainatate? Haida de!
Printre toti acestia, mai ales din '90 incoace, s-au strecurat - creand si reprezentand deja imaginea Romaniei in strainatate - scursurile: hotii de buzunare cot la cot cu mitocanii epocii, plini de aur "pa" piept, escrocii de carduri in cardasie cu mafiile tiganesti care scot la produs propria carne: curve cu care "sparg piata", batrani infirmi si plini de jeg, copii abuzati mental si sexual.
Ce mai conteaza ca in inima Romei surori, a Parisului frate, a Berlinului imperial, a Londrei prietene, la cafenelele cochete, stau nonsalant, picior peste picior, imbracati la patru ace, cei mai mari mafioti ai Europei - rusii? Europenii de peste zid, cei care odata considerau Romania, pe buna dreptate, drept insula de Occident din Orientul Europei, vad astazi doar zdrentarosul de pui de cetatean roman, fortat de cosangenii lui sa iasa pe "interval".
Din tot acest "pictorial" nu lipseste "reteaua" care face "legatura cu tara": baietii profesionisti ramasi de la profilul informatie doar cu o singura placere: cea materiala.
Aceasta este o parte a natiunii romane, din nefericire reprezentativa pentru integritatea ei. Dar napastuitii nu sunt cei ce o formeaza, desi, evident, multi dintre ei au, la ora aceasta, enorme probleme. Ce tin, mai ales, de lipsa de reprezentare pe care o au la Bucuresti sau prin intermediul ambasadelor Romaniei, cat si, evident, datorita impotentei politice si a micimii viziunii administratiei de ieri si de azi. Napastuitii, fratilor, cei pentru care trebuie sa ne rupem zilnic barem un gand, sunt romanii de langa noi. Milioanele de romanii care, la inceput de secol 21, sunt tratate in continuare exact sau chiar mai rau decat in timpul dictaturii sovietice: romanii din jurul granitelor actuale. Urmariti, batuti si umiliti sau chiar asasinati: romanii de care nu stim nimic. Pentru ca un oarecare Departament sau minister sau Guvern nu vrea sau nu e in stare sa ne spuna nimic, lipsit fiind de orice strategie de salvgardare si aparare a lor. Si atunci, ne intrebam, pentru ce si unde s-au scurs milioanele in valuta forte ale tarii, destinate lor?
Primul presedinte al Romaniei care a anuntat drept o prioritate restabilirea legaturilor cu romanii de pretutindeni, care l-au si votat in majoritate absoluta, ar trebui sa-si aduca aminte de cei mai obiditi fii ai natiuni romane. Aceia inca furati de drepturile lor si scuipati cu nesat de la Moscova, Kiev, Sofia, Belgrad, Budapesta si, cel mai ingrozitor, chiar de la Bucuresti. Locul protectiei lor este in spatiul de unde se duce razboiul impotriva coruptiei si se apara demnitatea nationala.
De Sfanta Maria, a carei Gradina este Romania, dupa cum o spunea insusi Papa Ioan Paul cel Mare, ne dorim sa-i avem aproape, cat mai aproape. Ajunge atata incercare!
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Mafiotii Europei   de Vasile Teodorovici
articol de adevarat Maestro, a atins toate corzile   de Oriana
Amin !   de Michael Theil - Lazarescu
Victore   de cosor ion
Cui sa se planga ???   de Olga Khan
Ce sa inteleg ????   de GhGrosu
Victoras taica !   de underinfluence
A r h i v a
  Basescu - inger, demon sau robot?    30 comentarii
  Singur impotriva tuturor    5 comentarii
  O autonomie nepopulara: Voivodina    2 comentarii
  Dilema multiculturalismului    5 comentarii
  La judecata zilei    
  Sa iesim din minciuna    2005-08-09
  Apocrifa Domnului de Basarabi catre Ispravnicelul de Dubasari    2005-08-05
  Cronica unei tradari anuntate    2005-07-21
  Londra: ochi pentru ochi    2005-07-18
  Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor    2005-07-11
 Top afisari / comentarii 
 Lege pentru lapte (129 afisari)
 Lacul Sfanta Ana este inchis pentru masini (103 afisari)
 Cei mai iubiti francezi (85 afisari)
 Atentie! Cad poduri! (52 afisari)
 Inghetati in aer (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.39000 sec.