Ziua Logo
  Nr. 3379 de miercuri, 20 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tender executat
-- Imobilul in care isi desfasoara activitatea SC "Palace", firma ce-i apartine lui Ovidiu Tender, a intrat in proprietatea fiicei fostului premier liberal Gheorghe Tatarascu * Sanda Maria Negropontes a inceput ieri actiunea de executare silita impotriva societatii * Oamenii afaceristului timisorean au incercat sa impiedice punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti
Foto: Mircea PAUN
Sute de mii de case au fost confiscate abuziv dupa cel de-al doilea razboi mondial de catre regimul comunist. Milioane de oameni, indiferent de pozitia lor sociala, au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Dupa aproape 60 de ani in care aceste imobile au avut destinatii din cele mai variate, statul roman se confrunta cu un val de revendicari. Pe buna dreptate, familiile celor ce au fost aruncati in strada la mijlocul anilor '40 cer sa fie repusi in drepturi, mai exact sa li se inapoieze imobilele din care au fost nevoiti sa plece.
Acesta este si cazul Sandei Maria Negropontes, fiica fostului premier liberal Gheorghe Tatarescu. Pana 1947 aceasta a locuit, impreuna cu familia sa, intr-un imobil din Calea Floreasca. Dupa care, Sanda Maria Negropontes a fost nevoita sa-si paraseasca locuinta ce a fost luata in mod abuziv in proprietate de catre statul roman. Mai exact, dupa 1947, casa din Calea Floreasca, colt cu strada Johann Strauss, a intrat in posesia Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR).
Dupa caderea regimului comunist, asemenea imobile au fost date in administrare diferitelor uniuni sindicale ce s-au desprins din UGSR. Cel din Calea Floreasca a revenit CNSRL Fratia, Sanda Maria Negropontes neputand face altceva decat sa spere ca poate intr-o zi va intra din nou in posesia imobilului in care si-a petrecut o buna parte din viata.
Sapte ani de procese
De curand, dupa sapte ani de procese, fiica fostului prim-ministru liberal Gheorghe Tatarascu a reusit sa obtina ceea ce i-a fost luat cu forta in urma cu peste cincizeci de ani. Practic, instantele au recunoscut calitatea de proprietar a Sandei Maria Negropontes. In aceste conditii, ieri, impreuna cu un executor judecatoresc si cu avocatul Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, Sanda Maria Negropontes a inceput executarea silita impotriva celor care in prezent ocupa imobilul din Calea Floreasca. Mai exact impotriva societatii SC "Palace", firma ce apartine cunoscutului si controversatului om de afaceri timisorean Ovidiu Tender.
Numai ca Sanda Maria Negropontes a fost nevoita sa asiste la un adevarat circ. Si asta dupa ce reprezentantii SC "Palace" au refuzat sa deschida portile imobilului unde in prezent se afla un restaurant si un hotel si au incercat in acelasi timp sa impiedice punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti.
Refuzul S.C. "Palace"
Timp de cateva ore maestrul Cristian Iordanescu a incercat sa rezolve situatia, prezentandu-le oamenilor lui Tender deciziile judecatoresti care stipulau faptul ca Sanda Maria Negropontes este proprietarul imobilului din Calea Floreasca. Fara folos insa, pentru ca acestia, in frunte cu avocatul Mariana Stefan si un anume Ioan Marchis, un personaj care se evidentia doar prin lantul ce-l purta la gat si care s-a recomandat drept reprezentant al SC "Palace", au impiedicat inceperea actiunii de executare silita. In ciuda faptului ca la fata locului se aflau aproximativ 30 de jandarmi si mai multi politisti.
Angajatii lui Ovidiu Tender au aratat practic un dispret total fata de deciziile judecatorilor si au apelat la fel de fel de tertipuri. Mai exact, acestia au sustinut ca sunt doar simplii chirasi si ca nu pot fii executati. "Am aflat abia astazi de aceasta actiuni, din presa. Noi nu putem fi evacuati pentru ca suntem chirasi si avem un contract incheiat cu proprietarul acestui imobil CNSRL Fratia. Prezentati hotararea de evacuare a SC Palace, daca nu, comiteti o ilegalitate. Nu exista un titlu de evacuare impotriva SC Palace", a declarat Mariana Stefan, avocata societatii la care asociat unic este Ovidiu Tender. Aceasta a prezentat chiar si un act de prin care CNSRL Fratia a intabulat imobilul, dar a uitat sa precizeze ca acel document a fost desfiintat.
Altfel, Mariana Stefan s-a aratat neincrezatoare chiar si fata de hotararea judecatoreasca spunand ca se indoieste de calitatea de proprietar a Sandei Maria Negropontes. La final, ca o ultima incercare atat Mariana Stefan, cat si "reprezentantul" Ioan Marchis au amintit ca Ovidiu Tender a investit cateva miliarde de lei in acel local.
Pe langa asa-zisele argumente, reprezentantii SC Palace au recurs si la strategii ieftine, precizand ca cei ce vor avea de suferit vor fi clientii localului care au platit in avans pentru inchirierea restaurantului. Ca si cum ar fi fost o coincidenta, chiar in timpul discutiilor un barbat, despre care cei de la SC Palace au spus ca este un simplu client, a venit sa intrebe daca nunta ce trebuia sa se tina sambata va mai avea loc. O incercare jalnica ce nu a strarnit altceva decat rasul celor prezenti.
Peste doua ore de discutii
In replica, aparatorul Sandei Maria Negropontes a aratat ca SC "Palace" a incheiat un contract cu cineva care nu era de fapt proprietarul imobilului. "Pe noi nu ne intereseaza situatia celor care au restaurantul. Este problema lor ca au incheiat un contract pentru un imobil cu cineva care nu era, de fapt, proprietarul casei", a spus Iordanescu.
Intr-un final, dupa mai bine de doua ore de discutii, cei de la SC "Palace" au acceptat sa deschida portile localului si sa permita inceperea actiunii de executare silita si de inventariere a bunurilor. Doar ca atitudinea angajatilor lui Ovidiu Tender a continuat sa fie una sfidatoare fata de lege. "De-abia astept sa luati ceva, de-abia astept sa ma dati afara. Poate luati ceva si puneti altceva in loc", a spus Ioan Marchis. Mai mult, reprezentantii lui Tender au incercat sa interzica accesul in anumite incinte ale cladirii, motivand ca unele camere de la etajul imobilului ar fi inchiriate de turisti.
Acte fara valoare
Maestrul Cristian Iordanescu, avocatul Sandei Maria Negropontes, a prezentat pe scurt intreaga istorie a imobilului. "In 1947, familia Negropontes a plecat din casa, iar imobilul si terenul au fost luate si date in administrarea Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR). Apoi, in imobil a functionat si o casa de copii, iar dupa 1989 proprietatea a fost data in administrare Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia (CNSLR Fratia). Imediat dupa ce a inceput procesul prin care Sanda Negropontes si-a cerut proprietatea inapoi, reprezentantii sindicalistilor au incheiat contracte cu mai multe firme. Una dintre acestea este SC Palace, la care actionar unic este Ovidiu Tender. Aceasta a inchiriat in 2002 imobilul pentru 15 ani deschizand aici un restaurant", a explicat Cristian Iordanescu.
Avocatul a mai subliniat ca cei de la SC "Palace" au prezentat niste acte ce au fost intocmite dupa ce CNSRL Fratia a pierdut procesul. "Dumneavoastra prezentati niste acte intocmite dupa ce CNSRL Fratia a pierdut procesul. Actele constituite ulterior nu mai au nici o valoare", a aratat decanul Baroului Bucuresti, care a adaugat ca Ovidiu Tender i-a spus, cu ocazia uneia dintre discutiile avute, ca nici in zece ani nu o sa fie dat afara din acel imobil. Iordanescu a precizat si faptul ca Ovidiu Tender le-a oferit proprietarilor suma de 600.000 de euro pentru a cumpara imobilul, insa acestia au refuzat oferta sa. "Ma bucur ca familiei Negropontes i se face dreptate astazi, exact in ziua in care se publica in Monitorul Oficial Legea retrocedarii", a conchis, cu satisfactie, Cristian Iordanescu.
"Ma bucur ca am reintrat in casa familiei mele"
La randul ei, Sanda Maria Negropontes a precizat ca locuinta in care a stat o buna vreme de timp s-a schimbat total si ca nu recunoaste nimic. "S-a schimbat total. Nu mai recunosc nimic, totul s-a transformat. Nu-mi place ce vad, insa ma bucur ca astazi am reintrat in casa familiei mele", a spus Sanda Maria Negropontes. Mostenitoarea imobilului situat pe Calea Floreasca, a povestit ca atat cladirea, care a fost ridicata in anul 1940, cat si cei aproximativ patru mii de metri patrati de teren au fost revendicate acum sapte ani. "Am locuit aici. Ma leaga multe amintiri frumoase de aceasta casa. Singurul meu regret este ca nu este si sotul meu aici sa traim impreuna acest moment", a declarat Sanda Maria Negropontes.
George TARATA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Admiratie si disperare   de GhGrosu
Pfui... si io credeam ca a dat Dumnezeu si l-au pedepsit.. si ca avem si noi pedeapsa aia...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Lege tampita   de Ratacitul
A r h i v a
  Salvat de inundatii    46 comentarii
  PSD a patronat fraudarea fondurilor europene    6 comentarii
  11 cazuri de finantare a terorismului din spalarea de bani    2 comentarii
  Stasi spiona Romania "deviationista"    2 comentarii
  "Materie inflamabila"    
  Sfarsitul lumii noastre este aproape    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 O lacuna (91 afisari)
 Sfarsitul lumii noastre este aproape (89 afisari)
 Georges de la Tour (1593-1652) (79 afisari)
 Tender executat (55 afisari)
 Stasi spiona Romania "deviationista" (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03167 sec.