Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Iliescu la Parchet
-- Fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza a fost audiat ieri in dosarul revolutiei din '89 si in cel al mineriadei din iunie 1990 * Dumitru Iliescu a precizat ca l-a intalnit pe fostul sef al statului abia in data de 26 decembrie 1989
foto: Mediafax
Fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu, a fost audiat, ieri, in calitate de martor, timp de aproximativ patru ore, de catre procurorii militari, in dosarul revolutiei din decembrie 1989 si in cel al mineriadei din iunie 1990. La intrarea in Parchet, Iliescu a precizat ca nu-si explica de ce ancheta a fost redeschisa in cazul mineriadei. Totodata, generalul a spus ca nu au fost facute presiuni, in anii precedenti, pentru ca procurorii sa nu-si faca datoria, ceea ce ar insemna ca anchetatorii ar putea fi invinuiti de favorizarea infractorilor.
21 decembrie 1989
La finalul audierilor, Dumitru Iliescu a precizat ca in dosarul revolutiei a dat o declaratie privind evenimentele petrecute in Piata Universitatii in ziua de 21 decembrie 1989, cand a ajuns cu un TAB pana la locul unde se aflau demonstrantii. "Am vazut evenimentele pana a fost sparta baricada demonstrantilor, dar acest lucru s-a facut de catre alte TAB-uri, venite de la alta unitate, nu de catre TAB-ul cu care am venit eu acolo", a povestit Dumitru Iliescu. El a spus ca nu a avut o misiune in Piata Universitatii, dar ca trebuia sa ajunga acolo pentru a primi ordine de la un comandant. Odata ajuns in piata, el a constatat ca respectivul comandant nu se afla acolo, motiv pentru care a ramas in Piata Universitatii in locul acestuia. Dumitru Iliescu a adaugat ca, a doua zi, s-a deplasat in Piata Romana si ca, pe drum, s-a intalnit si cu Sergiu Nicolaescu, care trebuia sa ajunga la Televiziune. Fostul sef al SPP a mai spus ca, in acele zile, nu l-a cunoscut pe Ion Iliescu, intalnirea lor avand loc abia in ziua de 26 decembrie.
Mineriada din iunie '90
De asemenea, tot ieri, Dumitru Iliescu a dat o declaratie si in dosarul mineriadei, dar a afirmat ca aceasta nu a fost atat de ampla ca cea referitoare la evenimentele din decembrie '89. Generalul a adaugat ca, in timpul evenimentelor din iunie '90, avea misiunea sa asigure protectia lui Ion Iliescu dar ca nu a participat la sedintele in care s-au luat decizii in acele zile.
In cazul mineriadei din vara anului 1990 au fost audiati pana acum fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale Vasile Ionel, dar si Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman. In jur de 20 de persoane sunt cercetate in dosarul instrumentat de procurorii militari privind evenimentele din iunie 1990, fiind vorba despre acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Printre acestea s-ar afla fostul presedinte Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu.
George TARATA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Hai mititeilor ca la Jilavele numai   de ionion
La gherla? Pe cand?   de Radu Dragan
A r h i v a
  Impuscat in centrul Ploiestiului    4 comentarii
  Jaf de sute de milioane    
  AMR cere demisia membrilor CSM din functiile de conducere paralele    1 comentariu
  Dezbaterea inspectiei raportului in cazul Patriciu, amanata    1 comentariu
  Alte 20 de zile de arest pentru Hayssam    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01603 sec.