Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romana ne incurca
-- Cele mai multe contestatii la Bac'au fost la limba si literatura muma
Foto: Mediafax
Aproape 3000 de liceeni din Bucuresti, nemultumiti de rezultatul la proba scrisa a bacalaureatului la Limba si literatura romana au depus luni seara contestatii pentru marirea notei. Unii au sustinut chiar ca nu toate subiectele au respectat programa pentru aceasta disciplina. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Inspectoratul Scolar al Capitalei precum si Serviciul National de Evaluare si Examinare au infirmat opiniile tinerilor, sustinand ca toate subiectele au respectat programa anuntata. Adrian Stoica, directorul SNEE considera ca, din cei aproximativ 170.000 de absolventi de clasa a XII-a care au sustinut bacalaureatul, imediat dupa proba scrisa la Limba romana, nici unul nu s-a sesizat. Reclamantii, sustine acesta, nu au inteles foarte bine cerintele unor subiecte. Spre exemplu, unii au tratat alt roman decat cel indicat prin enuntul subiectului, iar altii, probabil, s-au legat de textul la prima vedere care trebuia analizat.
Proba scrisa de Limba si literatura romana a avut trei subiecte, toate obligatorii. Primul subiect a avut 10 cerinte, fiecare cotata cu cate 4 puncte, plecand de la un fragment din poezia "Din valurile vremii" a lui Mihai Eminescu. Subiectul al II-lea, cotat cu 10 puncte, a constat in redactarea unei scrisori care sa contina cateva cuvinte cheie. Ultimul subiect, cotat cu 40 de puncte, solicita examinatului sa elaboreze un eseu de 2-4 pagini in care sa ilustreze particularitatile unui roman, pana la al doilea Razboi Mondial, prin referire la o opera literara studiata, apartinand unui autor canonic.
Aproape 6000 de petitii numai in Capitala
La nivelul Capitalei, anul acesta s-au inregistrat 5.711 contestatii, cele mai multe, 2.937 - la proba scrisa de Limba si literatura romana. 832 de absolventi au contestat nota obtinuta la matematica la una dintre probele "d" sau "f", 329 de candidati au contestat notele obtinute la disciplinele socio-umane, 287 la Geografia Romaniei si 282 de candidati au contestat nota obtinuta la fizica (la probele "e" sau "f"). Lucrarile elevilor bucuresteni pentru care au fost depuse contestatii au fost transportate ieri dimineata - in conditii de deplina securitate - la Centrul Regional de Contestatii din judetul Brasov, sustin reprezentantii ISMB. Dupa recorectare, lucrarile vor fi aduse inapoi in Bucuresti, urmand a fi transmise catre centre in vederea afisarii rezultatelor finale. Rezultatele finale obtinute in urma reevaluarii lucrarilor contestate vor fi afisate in centrele de examen in cursul zilei de joi, 14 iulie 2005.
Numarul total de contestatii depuse in acest an a fost mai mare decat cel inregistrat in cazul examenului de bacalaureat din 2004, cand au fost depuse circa 5500 de contestatii la probele scrise din prima sesiune de examen, dintre care 1770 la proba scrisa obligatorie de Limba si literatura romana, iar 2.049 la disciplina Matematica (probele "d" si "f").
Mihaela JITEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
E O.K. ... am primit un e-mail de la un nepot se var - student in anul 3 in Romania.. Jumatate illiterat - un elev de ..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Si eu asi fi gresit la geografia Romaniei.   de Aladin
A r h i v a
  AMR un an jumate    2 comentarii
  Noi programe de masterat la Universitatea din Bucuresti    1 comentariu
  Scoala de piata    1 comentariu
  Schimbari dubioase la varful aviatiei romane    2 comentarii
  Scutiri de impozit numai pe noile certificate de revolutionar    3 comentarii
  Tumoare de cinci kilograme extirpata de pe fata    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.