Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Stanga in campanie
Ovidiu BANCHES 
"Daca vor anticipate, le dam anticipate! Nici o problema". Cuvintele rostite de Mircea Geoana sunt menite sa mascheze, in opinia unor comentatori politici, frica fostului partid de guvernamant de alegeri inainte de termen. Se apreciaza ca liderii PSD se tem de o confruntare electorala imediata, ingrijorati fiind de scorul reflectat de sondajele de opinie ale momentului (numai 23% ar vota cu pesedistii, conform Barometrului IMAS din luna iunie). Se mai spune ca, dupa indepartarea lui Ion Iliescu si a celorlalti "grei" de la conducere, partidul s-ar confrunta cu o criza de lideri. S-a creat, astfel, un curent de opinie potrivit caruia pesedistii nu doresc alegeri anticipate, intrucat nu ar fi pregatiti pentru acest lucru.
Valabila in acest moment, teoria incapacitatii PSD de a castiga puterea in caz de anticipate, bazata pe slabiciunile partidului lui Geoana si Nastase, va fi insa demontata pana la alegeri. Exista suficiente semnale care ne indeamna sa credem ca, in urmatoarele trei luni, PSD va apela fara nici o retinere la arsenalul de resurse si mijloace specifice, care i-au netezit de atatea ori drumul spre victorie. Desi nu o recunoaste, PSD a intrat deja in campanie electorala.
"Le dam anticipate!", a spus Geoana si, imediat, trambita a sunat mobilizarea generala. In filialele partidului a inceput vanzoleala. Aradenii transmit ca nu mai vor sa mai aiba tovarasi pe lista umanisti, conservatori, sau cum s-or mai numi. Vrancenii aduc aminte de alegeri preliminare, in timp ce gorjenii pledeaza pentru mentinerea listelor parlamentare prezentate anul trecut. La "centru" s-a trecut la reactivarea marilor strategi de campanie, gen Cozmanca si Hrebenciuc. Nu este uitat (cum ar putea fii?!) Ion Iliescu, pe adresa "tatucului" suparat curgand invitatiile la impacaciune. S-a strans gasca! Pentru maximizarea sanselor de reusita, actiunea este dezvoltata pe mai multe planuri.
In plan politic, PSD a anuntat demararea consultarilor politice cu formatiuni dispuse sa participe la unificarea Stangii. Geoana a strans mana intinsa de liderul Fortei Democratice, Petre Roman, in vederea constituirii unui "pol social care sa concentreze fortele politice si civice cu sensibilitate sociala". Polul este deschis tuturor socialistilor, ecologistilor si, in mod traditional, partidelor romilor. Dintr-un foc, PSD impusca doi iepuri: coaguleaza partidele Stangii intr-o uniune de partide al carei ax central sunt cei trei trandafiri si atrage lideri cu notorietate (gen Petre Roman) pentru impresionarea anumitor segmente populare.
Piesa grea, Ion Iliescu, a intrat in campanie abia ieri. Nu a facut-o direct, ci prin invaluire. Imbracand haina de fost sef al statului, Iliescu a aparut la TV pentru a compatimi natiunea lovita de inundatii. Ceea ce presedintele Basescu nu a facut pana acum. Iliescu a inscris clar un "unu" la "zero" pentru PSD pe tabela de marcaj la care se uita in acest in acest moment alegatorii aflati cu picioarele in apa. "Tot ce misca-n tara asta, raul, ramul, mi-e prieten numai mie". Liderii PSD au anuntat, tot ieri, ca in urma "semnalelor ingrijoratoare" primite din zonele afectate de inundatii, "in conditiile in care Guvernul a sters demult aceasta problema de pe ordinea de zi, PSD continua programul national de ajutorare a locuitorilor din zonele calamitate, intitulat �Noua ne pasa�".
Acesta este doar preambulul campaniei demarate de pesedisti in scopul revenirii la putere. Un "intro" din care cei cu ochii deschisi si memoria proaspata vor pricepe ceva.
Nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca PSD beneficiaza, indirect, in aceasta campanie, de un suport important. Oferit de Justitie, prin cazierul imaculat expus la afisier. Prin ceea ce a facut, sau, mai bine zis, prin ceea ce nu a facut, puterea judecatoresca a contribuit la aparitia situatiei in care membri ai fostului partid de guvernamant asupra carora planeaza acuzatii grave, vor cersi din nou alegatorului nedumerit un mandat si o imunitate de reprezentant. Ce s-a intamplat cu dosarul stenogramelor? Dar cu cele referitoare la risipirea banului public, la fondurile europene deturnate? Cine plateste pentru incalcarea libertatilor in cazul Armagedon? Cine a tras "in noi" la Revolutie? Cine plateste pentru mineriade? Liniste. Avem, in acest moment, doar un Omar Hayssam dupa gratii. Mai asociaza cineva imaginea teroristului-sponsor cu cea a PSD? In nici un caz electoratul traditional al Stangii.
Concluzia este ca, daca Dreapta provocatoare de anticipate se culca pe o ureche, subestimand Stanga slabita, poate avea surpriza sa constate, la toamna, dupa numaratoarea voturilor, ca a gresit in mod fatal. Iar presedintelui Traian Basescu nu ii mai ramane decat sa isi puna in caseta cu amintiri prafuitul fanion cu "Dreptate si Adevar".
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Stanga in campanie   de Nor Negru
A r h i v a
  S-a declansat campania meteorologica    7 comentarii
  Un spectacol penibil    7 comentarii
  Bush la Copenhaga    5 comentarii
  Caderea Bastiliei    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Macel la Bacalaureat    11 comentarii
  Holocaustul dupa Marcu    2005-07-06
  A cincea mineriada. Vinovatii    2005-06-22
  Rupti de electorat    2005-06-15
  Interviuri fara raspunsuri    2005-05-25
  Variantele PD    2005-05-18
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31248 sec.