Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
S-a declansat campania meteorologica
Sorin ROSCA STANESCU 
Ieri, cu numai trei ore inaintea consultarii de la Cotroceni initiata de seful statului, Ion Iliescu a declansat, in mod surprinzator, un tip de campanie electorala care poate fi taxata, si la propriu, si la figurat, drept meteorologica. Experimentat, abil, bine pozitionat, liderul informal PSD, care dispune inca de importante forte de tractiune electorala, a incercat, si in buna masura a reusit, utilizand un stil paternalist si autoritar, sa-i ia fata lui Traian Basescu, ofilind si aruncand in derizoriu intreaga tema a discursului politic de ieri. Aceasta miscare sugereaza, daca nu cumva chiar confirma, cateva lucruri. Iliescu se pregateste sa iasa la bataie in perspectiva anticipatelor, aratand ca-si poate asuma un rol important si aproape exclusiv - electoratul sau tinta fiind populatia de la sate - dar in conditiile unei negocieri la sange a viitorului sau statut in partid. Iar daca nu vor fi anticipate, el castiga, intrucat s-a pronuntat ferm impotriva lor. In al doilea rand, veteranul politicii romanesti deseneaza o posibila cale de contraatac politic, ce ar putea fi utilizata cu succes de actualul partid de opozitie. Acuzatiile sunt dure: "guvernul dezerteaza de la obligatiile sale" iar "seful statului tace", ca si cand tara nu ar fi calamitata. Si se piaptana cu anticipatele. In fine, incercand sa devieze sensul si substanta consultarilor de la Cotroceni, Iliescu ii arata pisica lui Basescu, contracarand tentativele acestuia de a obtine atributii sporite si, in acelasi timp, implicandu-l ca element responsabil in conditiile gestionarii discutabile a crizei inundatiilor.
Declaratia politica de la Institutul Social-Democrat, lansata ieri de Iliescu, a starnit, inca de la primele cuvinte - care se refereau nu la alegeri anticipate, ci la "gravele fenomene meteorologice" - rumoare si dezamagire printre ziaristi. Pentru ca acestia asteptau sa afle daca Iliescu se implica sau nu, ca lider PSD, in anuntata campanie electorala si cum se raporteaza el la proiectul lansat de putere, al anticipatelor. Si cand colo, el a atacat dintr-o directie surprinzatoare: cea a recentelor calamitati naturale si a consecintelor acestora. In continuare, ceea ce a urmat a demonstrat contrariul. Ion Iliescu este decis sa utilizeze tema inundatiilor pentru a declansa o batalie politica, aceasta putandu-se oricand transforma intr-una electorala. Pentru 45 la suta din populatia Romaniei, care traieste la sate si, in cea mai mare parte, are de suferit in prezent, ca urmare a ploilor abundente, transformate in multe regiuni in inundatii, discursul lui Iliescu poate insemna o chemare la lupta. Pentru ca este cel mai puternic mesaj - chiar daca are o incarcatura politicianista si populista - din ultima vreme, care "demasca" declaratiile balbaite, nu foarte coerente, ale guvernantilor. Si care, in orice caz, nu le dau amaratilor de la sate nici un fel de certitudini. Celor care au ramas fara case sau care stau cu ele inundate si cu gospodariile partial distruse. Sau celor care nu mai au acces la medicamente si la tratamente. Celor care se zbat, in acest moment, intr-o cumplita criza financiara si alimentara. Precum si celor care nu au suferit drama inundatiilor, dar, in schimb, isi vad recoltele compromise, total sau partial. Propunand o schimbare radicala a obiectivelor imediate ale puterii - de la organizarea de anticipate si discutii interminabile pe tema recentei decizii a Curtii Constitutionale la atacarea frontala a consecintelor calamitatilor naturale - Iliescu ii da un branci politic sefului statului. Solicitand ca Basescu sa convoace imediat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si sa prezideze o sedinta de guvern, ambele reuniuni urmand sa fie consacrate inundatiilor. Si asta, cu trei ore inainte ca, la Palatul Cotroceni, consultarile initiate de presedinte sa aiba o cu totul si cu totul alta tematica. Cea a crizei - sa-i spunem legislative - care a declansat o criza politica si intentia guvernului de a demisiona, generata de recenta decizie a Curtii Constitutionale. Care, spune Iliescu, marcand din nou un punct, nu poate fi de nimeni contestata intr-un stat de drept. Nici macar de parlament, darmite de putere si de Presedinte.
Daca vor fi alegeri anticipate, electoratul romanesc va fi din nou divizat. Intre Alianta DA si PSD. Avantajata de un trend inca pozitiv, prima grupare politica spera sa castige suficiente procente pentru a beneficia, in viitor, de o mai puternica sustinere parlamentara. PSD, in ciuda avertismentelor lansate de Basescu inca din luna ianuarie, pare a fi luat pe nepregatite de perspectiva anticipatelor. Si incearca din rasputeri sa stranga randurile si sa se organizeze pentru o riposta. In aceasta ecuatie, oferta lui Iliescu este deosebit de atractiva. El isi arata muschii. Poate lovi in putere, punand-o in ipostaze pe cat de neasteptate, pe atat de incomode si, in acelasi timp, poate castiga pentru PSD populatia satelor. De acum incolo, va urma o negociere in interiorul principalului partid de opozitie. Campania meteorologica a lui Iliescu risca sa le dea batai de cap liderilor PSD. Dar si jucatorilor de la putere.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
vizitati www.basulescu.tk   de valeriu leonard
Pe apa Sambetei   de PANTAGRUEL
Jalnica revenire...   de Tzepelica
Experimentat, abil...   de cris de vis
Basescu ne.... invita la Bucuresti !   de Marius Adrian Porojnicu
Kio ku mitsu   de Casargoz
Iliescu este liderul de facto   de +
A r h i v a
  Stanga in campanie    1 comentariu
  Un spectacol penibil    7 comentarii
  Bush la Copenhaga    5 comentarii
  Caderea Bastiliei    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Macel la Bacalaureat    11 comentarii
  Criza, anticipate, criza    2005-07-09
  Imposibila intoarcere    2005-07-08
  La vorba noastra. Nu a lor!    2005-07-07
  Miracolul care nu ne baga in Europa    2005-07-06
  Capcana politica este dubla    2005-07-02
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28962 sec.