Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Ceremonie de incoronare la Monaco
Foto EPA
Principatul Monaco, decorat in alb si rosu, celebreaza incoronarea noului sau print, Albert al II-lea, eveniment care are loc la trei luni dupa moartea tatalui acestuia, in cadrul unor ceremonii cu caracter "familial", relateaza Mediafax.
Pentru prima data dupa inmormantarea lui Rainier, familia princiara, ale carei tragedii si bucurii sunt relatate pe larg de presa din intreaga lume, a aparut in public, cand s-a deplasat la catedrala Imaculata Concepti pentru ceremonia religioasa a incoronarii. Imbracat intr-un costum sobru, Albert al II-lea, care are 47 de ani si este mostenitorul unei dinastii cu o vechime de 700 de ani, a coborat dintr-o limuzina impreuna cu printesa Stephanie, cu printesa Caroline si sotul acesteia, Ernst August de Hanovra, care s-a aflat in spital in luna aprilie.
Aceasta ceremonie de incoronare - "un fel de comuniune cu populatia", potrivit dorintei lui Albert al II-lea - este pur simbolica, pentru ca printul, care si-a asumat regenta dupa moartea tatalui sau, a preluat efectiv tronul la 6 aprilie. Ceremonia internationala, la care vor lua parte numeroase personalitati straine, va avea loc la 19 noiembrie, zi in care Monaco isi celebreaza sarbatoarea nationala. "Ii multumim lui Dumnezeu ca a asigurat continuitatea dinastiei", a declarat arhiepiscopul de Monaco, monseniorul Bernard Barsi, care a oficiat slujba in catedrala care a fost decorata cu monograma lui Albert al II-lea si ghirlande de crini albi.
Altii copii din flori
Patru sute de locuitori din Monaco au asistat la ceremonie in interiorul catedralei unde sunt inmormantati parintii printului. Mai multe persoane s-au aflat si in afara lacasului de cult. Serviciul de presa al principatului a anuntat ca in multime au fost prezenti circa 300 de ziaristi si fotografi, majoritatea francezi, italieni si germani. Sef al unui stat cu suprafata de doi kilometri patrati si cu 32.000 de locuitori, dar care a avut o cifra de afaceri de circa 10 miliarde de euro in 2004, Albert al II-lea a incercat deja sa schiteze un viitor prosper pentru principat, promitand ca acesta nu va fi implicat in spalarea de bani, se va orienta catre cercetare, mediu si actiuni umanitare. Printul celibatar, care are o avere personala estimata la doua miliarde de euro, a avut numeroase legaturi intime care i-au afectat viata, in special in ultima perioada. De asemenea, Albert al II-lea a declarat in cadrul unui interviu, ca i-au fost aduse la cunostinta si alte cereri de recunoastere a paternitatii, la care va raspunde atunci cand va sosi timpul. "Stiu ca exista, ca sunt si alte persoane care se afla aproape in aceeasi situatie", a declarat el. Intrebat in legatura cu corectitudinea acestor dezvaluiri, printul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat zvonurile, precizand insa ca le va raspunde "la momentul potrivit". (D.M.)
A r h i v a
  Michael Jackson, incoltit din nou    2 comentarii
  Pregatiri pentru o continuare a "Gladiatorului"    
  "Am actionat in numele religiei"    
  "Revolta de pe Bounty" la National TV    
  Meteo    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00869 sec.