Ziua Logo
  Nr. 3373 de miercuri, 13 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania acvatica
Inundatiile provocate de ploile torentiale, scurgerile de apa de pe versanti si revarsarea unor ape au produs pagube insemnate in 17 judete ale tarii, pana ieri de dimineata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor. In afara statisticilor facute de MAI, s-au mai produs pagube in alte sase judete, inundatiile afectand 23 de judete in total. De altfel, aceste inundatii au fost anuntate de meteorologi si hidrologi, care prognozeaza ca vremea rea sa se termine vineri, dupa care se asteapta timp frumos.
Alba
In Municipiul Aiud si in comuna Livezile au fost afectate de ploile torentiale 320 de anexe gospodaresti, pivnitele si subsoluri a 206 imobile, 40 de fantani, un pod din metal, 400 de metri dintr-un drum judetean, un dig de protectie erodat pe 50 de metri, un stalp de curent electric si un post de transformare. Au fost evacuate 130 de persoane. Viiturile au afectat si reteaua electrica, sute de gospodarii ramanand fara energie electrica, informeaza Mediafax. Erau inchise, ieri, DJ 107M, la Poiana Aiudului, si DJ 750G, la Ocolis.
Arges
In Municipiul Pitesti, orasul Costesti si in comunele Bradu, Stefanesti, Valea Iasului si Musetesti au fost inundate 39 de gospodarii, precum si subsolul unei banci din Municipiul Pitesti.
Bacau
In localitatile Darmanesti si Brusturoasa au fost inundate 3 case, 52 de anexe gospodaresti, 0,4 km de drum comunal si au fost afectati doi stalpi de electricitate.
Satenii din 30 de gospodarii din localitatea Preluci-Agas, bunurile si animalele lor au fost ieri evacuati de jandarmi, informeaza Rompres. La Asau si Palanca oamenii si-au pus la adapost animalele inca din noaptea de luni spre marti, viiturile formate pe cateva paraie afectand, conform datelor furnizate de autoritatile din zona, aproape 250 de case si 100m de teren agricol. Autoritatile locale din zona de confluenta a raurilor Oituz si Trotus au fost avertizate privind producerea inundatiilor, singura masura luata fiind punerea la adapost a animalelor si bunurilor. "Nu sunt bani pentru inchirierea utilajelor de interventie", sustin primarii, precizand faptul ca nimeni nu le mai da in prezent "nici macar un buldozer pentru ca nu s-a platit motorina utilajelor cu care s-a intervenit la inundatiile de anul trecut".
Bihor
In comuna Capalna au fost inundate gradinile a 30 de gospodarii.
Buzau
In comunele Chiojdu si Catina au fost inundate 10 gospodarii, dispensarul veterinar din Chiojdu, 45 m de diguri, 5 drumuri comunale si doua drumuri judetene.
DN10 Buzau-Brasov a fost din nou inchis circulatiei in ambele sensuri, in urma alunecarilor de aluviuni si de stanci in zona Siriu, informeaza Rompres. Circulatia fusese reluata vineri pe un singur sens in prezenta ministrului Transporturilor Gheorghe Dobre, dupa o intrerupere de doua luni.
Constanta
In localitatea Basarabi au fost smulse de vant acoperisurile a 13 case si al unui garaj, fiind distruse partial. A fost avariata reteaua de telecomunicatii. In localitatea Poarta Alba au fost inundate beciurile a 20 de gospodarii, 2 km de drum comunal si a fost partial avariata prin caderea unor copaci, reteaua de alimentare cu energie electrica a localitatii. De asemenea, a cazut tavanul unei locuinte. In comuna Ciobanu au fost inundate 6 gospodarii si a fost avariat un pod.
Dolj
In comuna Robanesti au fost inundate 4 case, curtile si anexele a 25 de gospodarii, iar o alta casa este in pericol de prabusire.
Giurgiu
Din cauza intensificarilor de vant si a descarcarilor electrice au fost nealimentate cu energie electrica 22 de localitati si partial Municipiul Giurgiu. Lipsa alimentarii cu energie electrica a afectat 8 localitati in care nu a functionat reteaua de telecomunicatii.
Gorj
Foto: Rompres
Ca urmare a precipitatiilor cazute in dimineata de 11 iulie, in comunele Borascu, Berlesti, Alimpesti si Godinesti au fost inundate 25 de gospodarii, 100 m de drum judetean, 7 km de drum comunal, iar un pod pe DC 27 Tg. Carbunesti - Paraul Viu a fost avariat.
Potrivit situatiilor provizorii intocmite de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Gorj, in dupa-amiaza zilei de luni, 11 iulie, au cazut ploi torentiale in 13 localitati gorjene, afectand circa 124 de gospodarii, informeaza Rompres. Ca urmare, au fost inundate peste 60 de case, peste 400 ha suprafete agricole cultivate si 12 drumuri judetene si comunale.
Harghita
Ploile din 11 iulie au inundat o casa si 126 de curti si anexe gospodaresti din localitatile Borsec, Lunca de Jos, Mihaileni, Nadejdea si Miercurea Ciuc.
Ialomita
In Municipiul Fetesti au fost inundate mai multe strazi, fara a fi afectate locuinte.
Prahova
Sute de gospodarii din zece localitati prahovene, poduri, podete, punti pietonale si diguri de aparare au fost afectate de ploile abundente cazute in ultimul interval de timp in judet, informeaza Mediafax. O alunecare de teren pe o suprafata de 25.000 mp, din comuna Bertea, pune in pericol casele din zona, viiturile avariind doua poduri si doua diguri de aparare. In Scorteni, 2 case au fost distruse in intregime, iar alte 30 de locuinte au fost avariate; in Alunis, 100 de gospodarii au fost inundate si 60 de familii au ramas izolate, iar in Cerasi viiturile au avariat opt poduri si au distrus un pod, trei podete si 11 punti pietonale. La Poiana Campina, 124 de gospodarii si alte 22 de locuinte au fost afectate de inundatii. In localitatea Nedelea podul care face legatura cu Filipestii de Targ a fost partial afectat, apa a rupt un mal, iar un al doilea pilon al podului s-a slabit, podul stand sa se prabuseasca.
Mehedinti
Ploile abundente au inundat 182 de case, 708 curti si anexe gospodaresti, 2 obiective socio-economice, 54 de poduri si podete, 24,22 km de drumuri judetene, 87,6 km de drumuri comunale, 300 de drumuri forestiere si 658 de fantani, in 15 localitati. Acoperisurile a 4 case din satul Bobaita au fost distruse. Au ramas fara alimentare cu energie electrica 4 localitati.
Olt
In comunele Perieti, Gavanesti, Corbu, Movileni si Cungrea au fost inundate o casa, 16 gospodarii (curti si anexe), 5 fantani si dispensarul medical din comuna Gavanesti.
Teleorman
In urma ploilor torentiale insotite de grindina (80 l/mp in 40 de minute) au fost inundatii in localitatile Ciolanesti (351 de case, dintre care una distrusa) si Tatarastii de Jos (10 case), curtile si anexele a 20 de gospodarii, 100 m de drum judetean si ulitele satelor Ciolanesti Deal si Ciolanesti Vale.
Valcea
In 9 localitati au fost afectate beciurile a 54 de case, curtile si anexele a 131 de gospodarii, 13 km de drum comunal, un drum judetean, 40 de podete si 95 de fantani.
Vrancea
In comunele Tulnici, Naruja si Nistoresti au fost inundate 24 de case.
Drumul national 2D Focsani-Tg. Secuiesc era ieri blocat la intrarea in localitatea vranceana Lepsa, de o stanca, informeaza Rompres. Zona de munte a judetului Vrancea este aproape in totalitate paralizata dupa ce viiturile au rupt DJ 205 J in dreptul localitatii Naruja si DJ 205 M in dreptul localitatii Nistoresti. Aproximativ 22.000 de oameni au ramas izolati. In plus, 50 de case au fost inundate ieri dimineata, iar 3 au fost distruse total de viituri. Zeci de sate din judet au ramas fara curent electric din cauza precipitatiilor. Aproximativ 22.000 de vranceni au ramas izolati din cauza inundatiilor
Covasna
Foto: Rompres
Drumul Judetean 113 s-a surpat in Covasna pe o lungime de 30-35 de metri, intre comuna Bicsad si Lacul Sfanta Ana, in urma ploilor din noaptea de luni spre marti, circulatia desfasurandu-se, in prezent, pe un singur sens, informeaza Mediafax. Politia Rutiera recomanda evitarea acestui tronson, iar circulatia masinilor de mare tonaj, de peste 3,5 tone, este interzisa. Pana ieri la pranz, 4 comune covasnene - Borosneu Mare, Ozun, Dobarlau si Lunca Marcusului - fusesera afectate de inundatii. Au fost afectate peste 45 de case si anexe gospodaresti si peste 10 ha de teren agricol.
Cluj
Aproximativ 100 de tineri aflati in tabara montana din satul clujean Buru au ramas izolati din cauza ploilor inregistrate in ultimul interval de timp in comuna clujeana Iara, informeaza Mediafax. Potrivit reprezentantilor Primariei Iara, tabara situata pe drumul judetean DJ 107 M Buru - Surduc a ramas complet izolata, iar carosabilul era in pericol de surpare in zona carierei de piatra. Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat in zona pentru a-i scoate pe tineri din tabara cu ajutorul barcilor. Prefectura a anuntat ca tot in comuna Iara, ploile si viitura au distrus doua podete, 12 case au ramas izolate, in timp ce apa a rupt podetele si a distrus drumul pe o distanta de cateva sute de metri.
Timis
Peste 30 de gospodarii din orasul timisean Recas au fost inundate, in noaptea de luni spre marti, in urma ploilor abundente, localnicii sustinand ca inundatiile s-au produs din cauza canalelor de la marginea orasului, care nu ar fi fost curatate de mai multi ani, informeaza Mediafax. Primarul din Recas, Marinel Pasca, a declarat ca inundatiile se produc si din cauza rigolelor din fata caselor, necuratate, care la fiecare ploaie puternica se umplu si inunda gospodariile de la marginea orasului. Este pentru a cincea oara in acest an cand gospodariile de la marginea Recasului sunt inundate.
Neamt
Foto: Mediafax
Sute de gospodarii din Neamt au fost inundate, doua drumuri nationale au fost blocate, mai multe poduri au fost rupte de ape, iar statiunea montana Durau a ramas izolata din cauza ploilor abundente cazute in noaptea de luni spre marti in judet, informeaza Mediafax. Aluviunile aduse de torentii formati pe versantii muntilor au determinat blocarea DN 15, pe o portiune de 100 de metri, in dreptul localitatii Straja, precum si a DN 12, pe o lungime de 30 de metri, in zona comunei Tasca. Totodata, puhoaiele au rupt un pod de beton de pe DJ 155 F, din comuna Ceahlau, motiv pentru care statiunea montana Durau a ramas izolata. Un alt pod a fost distrus in localitatea Bicazul Ardelean, iar drumurile comunale Tarcau-Ardeluta si Pangarati-Pangaraciori au fost inundate.
Calarasi
In Oltenita, 200 de case au fost inundate ca urmare a ploilor torentiale cazute ieri, informeaza Rompres. Peste cinci case au fost daramate de furia apelor, iar alte imobile sunt in pericol sa cada. Familiile care au ramas fara locuinte s-au adapostit la rude. Autoritatile locale au luat masuri ca persoanele afectate de inundatii sa fie cazate in Spitalul Municipal Oltenita. Ploile cazute in noaptea de luni spre marti au afectat zona Manastirea - Oltenita, unde s-au inregistrat precipitatii de 60 l/mp. In incinta Chirnogi-Arges-Greaca au cazut, ieri dimineata, precipitatii de peste 100 l/mp.
Dambovita
Aproape 80 de case si anexe gospodaresti din localitatile dambovitene Moreni, Gura Ocnitei, Racari, Razvad, Ludesti si I.L. Caragiale au fost inundate in urma ploilor cazute in ultimul interval, informeaza Rompres. In Moreni au fost inundate 52 de locuinte, dar si mai multe beciuri si anexe gospodaresti. Primele estimari facute de Prefectura Dambovita arata ca aproape 20 ha de teren arabil au fost inundate.
Canalizare noua subdimensionata
Aproape 50 de gospodarii din Mehedinti, amplasate pe DN 6, au fost inundate din cauza executiei defectuoase a lucrarilor de amenajare a rigolelor, podetelor si santurilor de scurgere, informeaza Rompres. Prefectul judetului, Lazar Madaras, a convocat cele doua firme care au realizat lucrarile, pentru a gasi solutii de redimensionare a tronsonului rutier Filiasi-Drobeta Turnu Severin. Strabag si Proodeftiki Atena au executat lucrarile, printr-un progra ISPA cu fonduri neramburasile, proiectul avand valoarea de 87,7 milioane de euro. "Amenajarile in localitatile Strehaia, Tamna si Prunisor au fost facute fara sa se calculeze daca vor putea prelua apele pluviale la o cadere de precipitatii de peste 50 litri/mp. Din acest motiv gurile de pod s-au colmatat, iar scurgerea apelor a fost blocata din cauza aluviunilor, directionand-o spre casele din vecinatatea DN 6", a precizat prefectul Lazar Madaras. Intrucat lucrarile au fost efectuate conform unor proiecte, asupra obiectivelor deja predate partial beneficiarului - Regia Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale -, firmele respective nu mai sunt autorizate sa intervina, dar vor putea sa extinda reteaua de canale colectoare si drenaj pe domeniul apartinand comunitatilor locale care reclama faptul ca din cauza unor lucrari insuficiente nu se poate asigura o protectie civila corespunzatoare.
Capitala balteste la fiecare ploaie
Orice ploaie mai consistenta se dovedeste a fi un adevarat dezastru in Bucuresti, atat pentru soferi, cat si pentru pietoni. Dar cei care sufera cel mai mult din cauza ploii sunt bucurestenii care locuiesc la periferia orasului, intrucat accesul dinspre si spre strazile marginase este aproape imposibil din cauza baltilor si a noroiului, asa cum s-a intamplat ieri dimineata, dupa aversele de peste noapte. Zeci de strazi din cartierele Colentina si Giulesti, dar si din asa-numita "zona de lux" a orasului - Baneasa- erau aproape impracticabile, din cauza noroiului format in urma ploilor.
In Prelungirea Ferentari, unde RATB inlocuieste linia de tramvai, cateva zeci de autoturisme au ramas blocate, din cauza gropilor care au aparut o data cu santierul din aceasta zona, dar si a apei care le-a transformat in veritabile capcane. De altfel, circulatia mijloacelor RATB s-a desfasurat cu greutate in mai toate zonele periferice unde, din cauza pungilor de apa, autobuzele si troleibuzele au inregistrat intarzieri de la cateva zeci de minute - in zonele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Progresului, Aparatorii Patriei, Calea Rahovei si Colentina -, pana la o ora - cazul autobuzelor care inlocuiesc tramvaiul in Giulesti.
In Sectorul 4, doi copaci au fost doborati de furtuna. In cadere, unul a rupt firele de curent electric si a blocat total circulatia pentru scurt timp, iar altul s-a prabusit la intersectia strazilor Nitu Vasile cu Cricovul Sarat, unde circulatia a fost blocata partial. Primaria a intervenit rapid cu o echipa de muncitori care au taiat copacii, au incarcat in masini materialul lemnos si crengile, si le-au transportate la depozitul de la CET Progresul.
Retea de canalizare antica
Capitala este un oras ce troneaza pe o retea de canalizare veche si insuficienta. Pe langa faptul ca jumatate din infrastructura este depasita, aceasta nu acopera decat 70% din necesarul orasului. "Potrivit datelor furnizate de catre administratori (...), infrastructura Municipiului Bucuresti are o lungime de 44.150 km, fiind formata din 42.330 km de retele tehnico-edilitare si 1.820 km retele stradale. Municipiul Bucuresti este asezat, de fapt, pe o �panza de paianjen�, 51% din aceasta avand durata de exploatare depasita", sta scris pe site-ul primariei in introducerea capitolului "Infrastructura".
Pe aceeasi pagina se mai arata, la date tehnice, ca 40% din reteaua de canalizare are durata de exploatare expirata. Expertii primariei in Utilitati recunosc faptul ca pe timp de ploaie "este aproape imposibil sa nu existe probleme".
Reteaua stradala a Bucurestiului cuprinde 5340 de strazi cu o lungime totala de 1820,8 kilometri. Nu toate aceste strazi au insa retea de canalizare, iar acolo unde aceasta exista, aceasta fie este subdimensionata, fie este expirata si nu poate face fata apelor.
Magda SEVERIN, Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
nu mai exagerati atata ...   de moflea
Lumanarile aprinse indeparteaza spiritele rele   de romking
A r h i v a
  Marea tradare    68 comentarii
  Iliescu reloaded    5 comentarii
  Guvern interimar puternic    
  Explozibil de la al-Zarqawi    8 comentarii
  Comisia Europeana prezinta azi riposta antiterorism    1 comentariu
  Londonezii isi pastreaza "calmul britanic"    
  Mihaela Otto nu mai e in viata    
  Americanii, "putin ingrijorati" de un nou atentat    
  86% dintre britanici sustin o legislatie mai dura    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua "Torino" ramane dupa gratii (130 afisari)
 Caderea Bastiliei (122 afisari)
 Sase ani fara Mircea Nedelciu (117 afisari)
 Studenti bucuresteni, traficanti de droguri pe litoral (71 afisari)
 Michael Jackson, incoltit din nou (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02109 sec.